Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
123480 Τραγούδια, 261298 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Η Ματρόνα, ο Αυτοκράτορας, και ο Ψυχαναλυτής
 στην πάλαι ποτέ ευτυχισμένη αυτοκρατορική Βιέννη
 
Τι συνδέει μια Βιεννέζα ξενοδόχα, τον Φραγκίσκο-Ιωσήφ Α΄ των Αψβούργων, και τον Ζίγκμουντ Φρόυντ;
Η απάντηση είναι: ένα πιάτο βραστό βοδινό!

Και η ιστορία πάει κάπως έτσι:

Το 1880 στη Βιέννη, μια δυναμική κυρία ονόματι Άννα Φουχς, κόρη ενός εύπορου κρεοπώλη, παντρεύτηκε ένα πλουσιόπαιδο ονόματι Έντουαρντ Ζάχερ και κληρονόμησε, μετά το θάνατό του, ολόκληρο το φημισμένο ξενοδοχείο και καφέ-ζαχαροπλαστείο Ζάχερ πίσω από την Όπερα της Βιέννης. Μαζί με την αγάπη της για τα πούρα και τα σκυλάκια σαλονιού διακρινόταν και για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο, καθότι κατέστησε το ιστορικό ξενοδοχείο έναν ναό της πολυτελούς φιλοξενίας και της εκλεκτής γαστρονομίας (και το λειτουργούσε επιπλέον και ως μία πολυτελέστατη ερωτική φωλεά, με σεπαρέ ανάμεσα στα τραπέζια, για τους αριστοκράτες της αυστριακής πρωτεύουσας και τις ερωμένες τους,).
Ανάμεσα στην εκλεκτή της πελατεία συμπεριλαμβανόταν και ο Αυτοκράτορας με όλο του το ασκέρι (τους αξιωματικούς της φρουράς του). Η εθιμοτυπία όριζε ότι κάθε φορά ο Αυτοκράτορας θα σερβιριστεί και θα ξεκινήσει να γευματίζει πρώτος και οι υπόλοιποι θα ακολουθούν κατά σειρά βαθμολογικής αρχαιότητας. Μόλις όμως ο Αυτοκράτορας θα τελείωνε το φαγητό του έπρεπε όλοι στο τραπέζι να σταματήσουν να τρώνε. Έτσι, πολλοί από τους συνδαιτυμόνες έμεναν νηστικοί.
Τότε η δαιμόνια Άννα σκέφτηκε να σερβίρει στον Αυτοκράτορα και τους ομοτράπεζούς του το Tafelspitz το οποίο είναι σιγοβρασμένο επί ώρες βοδινό με λαχανικά το οποίο σερβίρεται μαζί με το ζωμό του και με ποικίλα συνοδευτικά πιάτα, αποτελώντας έτσι από μόνο του ένα ολοκληρωμένο γεύμα (ορεκτικό και κυρίως πιάτο). Επιπλέον είχε το πλεονέκτημα να σερβίρεται ταυτόχρονα σε όλους τους παρευρισκομένους και έτσι μπορούσαν να ξεκινήσουν να τρώνε όλοι ταυτόχρονα. Από τότε κανείς δεν έμεινε στερημένος και ο καλοφαγάς Φραγκίσκος-Ιωσήφ ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που ανακήρυξε το Tafelspitz ως το αγαπημένο του δείπνο.
Κι επειδή ο Αυτοκράτορας ήταν αξιοσέβαστος ως Πρώτος Πολίτης της χώρας, οι υπήκοοί του άρχισαν να καταναλώνουν το αγαπημένο του φαγητό ως έκφρασης πίστης και αφοσίωσης στο πρόσωπό του!

Και πού κολλάει εδώ ο Φρόυντ θα ρωτήσετε;

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης ήταν ένας από τους χιλιάδες Εβραίους που διέμεναν στη Βιέννη (πριν έλθει ο Αδόλφος και τους ξαποστείλει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης) και οι οποίοι, για θρησκευτικούς λόγους, δεν έτρωγαν καθόλου χοιρινό, ενώ αντίθετα εκτιμούσαν ιδιαίτερα τα πιάτα με βοδινό κρέας. Το Tafelspitz λοιπόν τους βόλεψε μια χαρά ως κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα (2 σε 1, όπως προείπαμε) και επειδή είχαν μάλλον ευεργετηθεί από την αυτοκρατορική πολιτική του Φραγκίσκου-Ιωσήφ θεώρησαν πρέπον να δείξουν κι εκείνοι την αφοσίωσή τους στο Μονάρχη τους υιοθετώντας το αγαπημένο του πιάτο. Ο Φρόυντ μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα πιστός ούτε στον Ιουδαϊσμό ούτε στον Αυτοκράτορα, ήταν όμως κι εκείνος, σαν τον Φραγκίσκο-Ιωσήφ, μέγας λάτρης του Tafelspitz. Το δικό του αγαπημένο καφέ-εστιατόριο ήταν το Cafe Landtmann στη Ringstrasse.


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 3
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Γαστρονομικά
      Κατηγορίες
      Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
daponte
19-12-2021 @ 15:51
https://youtu.be/-snTIgtZaaE
https://youtu.be/x8ORS7wAIXM
https://youtu.be/l0FleKGKQDI
daponte
19-12-2021 @ 15:51
Αν θα ψάξετε στη Βιέννη,
το καλύτερο να βρείτε
Tafelspitz, εις του Plachutta
την κουζίνα, θα γευτείτε.

https://youtu.be/UgXine8SP-M
ΑΠΟΓΡΑΦΟ
28-12-2021 @ 13:03
::up.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο