Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
123476 Τραγούδια, 261283 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Το στοιχειωμένο καλοκαίρι
 όλα ξεκίνησαν από ένα στοίχημα
 
Ήταν η παρέα των τεσσάρων στο σαλόνι της έπαυλης Villa Diodati, στα μέσα του Ιουνίου του 1816: ο οικοδεσπότης Τζωρτζ Γκόρντον, ο έμπιστος φίλος και γιατρός του Τζον, και το ζεύγος των εραστών Πέρσυ Μπης και Μαίρη που απολάμβαναν την ευγενική φιλοξενία του πρώτου δίπλα στη λίμνη της Γενεύης στην Ελβετία. Έξω λυσσομανούσε μες στο σκοτάδι η καταιγίδα. Για 3 ολάκερες νύχτες ο παλιόκαιρος τους κράτησε δίπλα στη φωτιά να κουβεντιάζουν ώρες ατελείωτες για λογοτεχνία, αφηγούμενοι ιστορίες για φαντάσματα.
Ο Τζώρτζ Γκόρντον και ο Πέρσυ ήταν ήδη γνωστοί λογοτέχνες ενώ ο Τζον και η Μαίρη ήταν βιβιόφιλοι και ερασιτέχνες συγγραφείς.
Η ατμόσφαιρα τριγύρω τους, τους συνεπήρε τόσο που έβαλαν στοίχημα να παραβγούν στη συγγραφή μιας ιστορίας θρίλερ και να διαβαστούν κατόπιν τα έργα τους ενώπιον όλων.
Το αναπάντεχο τελικό αποτέλεσμα τούτου του λογοτεχνικού παιχνιδιού ήταν ότι οι δύο δοκιμασμένοι συγγραφείς απέτυχαν να δημιουργήσουν μια ιστορία ενώ οι δύο ερασιτέχνες τα κατάφεραν μια χαρά:
Ο Τζον έγραψε ένα διήγημα με τον τίτλο "Βρυκόλακας" και η νεαρή ταλαντούχα Μαίρη , μετά από ένα εφιαλτικό όνειρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνέλαβε την ιδέα ενός επιστήμονα που γίνεται ένας σύγχρονος Προμηθέας χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρισμό για να δώσει νέα ζωή σε ένα πτώμα. Η ιστορία της εντυπωσιάζει τους παρισταμένους.
Έξι μήνες μετά ο Πέρσυ Μπητς και η Μαίρη παντρεύονται, όμως τα 3 παιδιά που αποκτούν πεθαίνουν...και το 1822 ο Πέρσυ Μπητς θαλασσοπνίγεται σε ηλικία μόλις 30 ετών.
Μολαταύτα η λογοτεχνική καταξίωση για τη Μαίρη έρχεται το 1818 που εκδίδεται "η πιο τρομακτική ιστορία του κόσμου", η νουβέλα ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ...και η οποία θα αποτελέσει πρότυπο έμπνευσης για τη μετέπειτα gothic λογοτεχνία.

Ο Τζορτζ Γκόρντον ήταν ο ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ
Ο γιατρός και φίλος του ήταν ο ΤΖΟΝ ΠΟΛΙΝΤΟΡΙ
Ο Πέρσυ Μπης ήταν ο διάσημος ποιητής ΣΕΛΛΕΥ
και η ερωμένη και μελλοντική γυναίκα του ήταν η ΜΑΙΡΗ(ΓΚΟΝΤΓΟΥΙΝ) ΣΕΛΛΕΥ.


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 7
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Της Φαντασίας
      Κατηγορίες
      Φαντασίας,Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
daponte
14-12-2021 @ 18:24
https://youtu.be/VqmaClOMf7s
Μπόσινας Νίκος
14-12-2021 @ 21:08
Κάθε φορά μ΄αφήνεις έκπληκτο!
-Ειρήνη-
15-12-2021 @ 14:38
Θα ήθελα να συμπληρώσω στην παραπάνω ανάρτηση ότι οι τέσσερις εμπνεύστηκαν από μια συλλογή ιστοριών για φαντάσματα, η οποία κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις "Αρχέτυπο" με τίτλο "Ιστορίες των νεκρών". Ο Πολιντόρι έγραψε το "Βρυκόλακα" που όμως αποδόθηκε από ένα περιοδικό της εποχής στον Μπάιρον και, παρόλο που ο ίδιος κατήγγειλε το συσχετισμό του ονόματός του μ' αυτό το κείμενο, πήρε όλη τη δόξα, ενώ ο Πολιντόρι αυτοκτόνησε δυο χρόνια μετά. Επιπλέον, οι εκδότες του "Φρανκενστάιν" δνε πίστευαν ότι συγγραφέας του ήταν η Σέλλεϋ, πίστευαν ότι τον είχε γράψει ο σύζυγός της, αν και εκείνη υπερασπίστηκε το έργο της με κάθε τρόπο. Σχετική είναι και η βιογραφική ταινία "Μαίρη Σέλλεϋ" του 2017.
Κων/νος Ντζ
15-12-2021 @ 21:24
::angel.:: ::angel.:: ::angel.::
daponte
16-12-2021 @ 00:16
... την οποία βιογραφική ταινία μπορείτε να δείτε σήμερα στις 21:00 στο OPEN TV.
ΑΠΟΓΡΑΦΟ
16-12-2021 @ 12:34
::up.::
**Ηώς**
27-12-2021 @ 20:10
φανταστικό!

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο