Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
123859 Τραγούδια, 262787 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Αερα
 
Είναι γνωστό πως από παλιά οι στρατοί κατά την διάρκεια των εξορμήσεών τους συνήθιζαν να φωνάζουν διάφορες κραυγές ώστε οι στρατιώτες να "παίρνουν" τον ρυθμό της μάχης αλλά και με την βοήθεια των φωνών να ανεβάζουν το ηθικό τους.
Μία τέτοια λέξη είναι και η ιαχή "αέρα!" η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον νικηφόρο ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

Πώς όμως προέκυψε η λέξη αυτή;

Όπως γράφει ο Γιώργος Δαμιανός ("24 γράμματα") πρωτακούστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1908, στο 2ο τάγμα της Κρητικής Πολιτοφυλακής: Χρησιμοποιήθηκε σε μία εκπαιδευτική πορεία από κάποιον στρατιώτη κατά την διάρκεια ανεμοστρόβιλου και το επανέλαβαν, ως αστείο, οι υπόλοιποι.
Το "αστείο" αυτό διαδόθηκε σιγά-σιγά, και έτσι κάθε φορά που το τάγμα συντασσόταν ή διαλυόταν οι φαντάροι φώναζαν αυτήν την κραυγή.

Κατά μια άλλη εκδοχή (εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) στους Βαλκανικούς πολέμους ένας κατώτερος βαθμοφόρος, μετά από ένα μικρό κάζο που έπαθε σε μια συμπλοκή, έλεγε στους στρατιώτες του:
«Παιδιά, ο πόλεμος είναι ένας αέρας!... Ο κίνδυνος θέλει αέρα!... Για να τα βγάλωμε πέρα, φροντίστε να τον έχετε αυτόν τον αέρα!...».
Στην επόμενη λοιπόν μάχη, όταν οι στρατιώτες αντελήφθησαν τον αξιωματικό αυτόν κολλημένον σ’ έναν βράχο, του φώναζαν: «-Αέρααα!».

Όποια και να είναι η πραγματική εξήγηση, στην διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, η κραυγή "αέρα!" διαδόθηκε στον ελληνικό στρατό, και κατά τον πόλεμο του '40 ήταν ήδη γνωστή.

Ακούγοντας, λοιπόν, οι Έλληνες φαντάροι στο ελληνοαλβανικό μέτωπο τους Ιταλούς να φωνάζουν την πολεμική ιαχή τους "eja! (προφέρεται έ[γ]ια) eja alala!" απάντησαν με την λέξη "αέρα!" που ταιριάζει στον ήχο, τις συλλαβές και τον ρυθμό με το "alala".

(Η ειρωνεία είναι πως οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν μία αρχαιοελληνική ιαχή για να πολεμήσουν τους σύγχρονους Έλληνες! Το "alala" που φώναζαν και που είχαν καθιερώσει ως πολεμική τους ιαχή από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το είχαν δανεισθεί από το αρχαιοελληνικό πολεμικό επιφώνημα "αλαλά"!!!)

Έτσι, λοιπόν, η ιαχή "αέρα!" καθιερώθηκε από τότε ως η πιο ηρωική λέξη ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας!Πηγές: ηλεκτρονικό περιοδικό "24 γράμματα", εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 2
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Πεζά
      Κατηγορίες
      Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      Αταξινόμητα
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

πανω στα ιχνη...... του καιρου
 
Δ.ΣΚΟΥΦΟΣ
27-10-2019 @ 18:43
καλή αυριανή...…... ::hug.::
ΛΥΔΙΑ_Θ
27-10-2019 @ 18:46
::theos.:: ::theos.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο