Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
123721 Τραγούδια, 262029 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Don Giovanni -παραλειπόμενα 4
 
-Η πρεμιέρα του Ντον Τζοβάννι δόθηκε στο κατάμεστο [I]Ναρόντνι Ντιβάντλο[/I](Εθνικό Θέατρο της Πράγας(σήμερα ονομάζεται [I]Στάροβσκε Ντιβάντλο[/I], δηλ. Θέατρο των Τάξεων) στις 29 Οκτωβρίου του1787. Οι πρώτοι ερμηνευτές των ρόλων του έργου ήταν ο [B]Λουϊτζι Μπάσσι[/B]( Ντον Τζοβάννι), [B]Τερέζα Σαπόριτι,[/B] (Ντόνα Άννα), [B]Καταρίνα Μιτσέλι [/B](Ντόνα Ελβίρα),[B]Τερεζίνα Μποντίνι[/B](Τσερλίνα)[B]Τζουζέππε [/B][B]Λόλλι [/B](Μαζέττο&Διοικητής),[B]Φελίτσε Ποντσιάνι[/B](Λεπορέλλο), και [B]Αντόνιο Μπάλιόνι [/B](Ντον Οττάβιο).

-Μετά το τέλος της παράστασης ο κόσμος όρθιος χειροκροτούσε από ενθουσιασμό. Ο Ντα ¨Πόντε δεν ήταν παρών στην πρεμιέρα, επειδή ο αυτοκράτορας τον είχε καλέσει στη Βιέννη για να παραστεί στην πρεμιέρα της όπερας του [B]Αντόνιο Σαλιέρι [/B][I]Ασούρ [/I]της οποίας είχε επίσης γράψει το λιμπρέτο.

-Ο θεατρώνης [B]Γκουαρντασσόνι[/B] έστειλε στο συνθέτη το εξής χαρακτηριστικό σημείωμα: « Ζήτω ο Ντα Πόντε , ζήτω ο Μότσαρτ! Όσο θα ζουν ποτέ δε θα μάθουμε τι θα πει θεατρική μιζέρια.»

Ο ενθουσιασμός του κοινού παρέμεινε αμείωτος και στις επόμενες παραστάσεις. Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και το φιλόμουσο κοινό της πόλης προσπάθησε να δελεάσει το ΄Μότσαρτ να παραμείνει στην Πράγα και να γράψει εκεί μια καινούρια όπερα . Ο Μότσαρτ όμως αρνήθηκε διότι ένιωθε πιεστική την ανάγκη να επιστρέψει το ταχύτερο στη Βιέννη: όχι μόνο η γυναίκα του ήταν ετοιμόγεννη αλλά ο ίδιος βιαζόταν να προλάβει τις διαδικασίες αντικατάστασης του – ετοιμοθάνατου- «[I]Συνθέτη της Αυτοκρατορικής Αυλής[/I]» [B]Κρίστοφ Βίλλιμπαλντ Γκλούκ[/B], φοβούμενος τις δολοπλοκίες των αυλικών. Χρειαζόταν οπωσδήποτε αυτή τη θέση για να ξεφύγει από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρισκόταν.

Η κόμισσα [B]Γιοζέφα Ντούσκοβα [/B]–λυρική τραγουδίστρια και οικοδέσποινα του Μότσαρτ στην Πράγα-, ερωτευμένη μαζί του προσπάθησε να τον πείσει να παραμείνει. Όταν δεν τα κατάφερε , απαίτησε να της γράψει μια αποχαιρετιστήρια άρια και τον κλείδωσε στο δωμάτιο του λέγοντας του πως θα τον ελευθέρωνε μόνο όταν την τελειώσει ! Ο Μότσαρτ συνέθεσε την άρια πολύ γρήγορα και της δήλωσε πως θα την κατέστρεφε αν εκείνη δεν την ερμήνευε ολόσωστα με την πρώτη (prima vista)!!!
Πρόκειται για την άρια “ [I][B]Bella mia fiamma[/B][/I]”(η παρτιτούρα φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Βερολίνου). Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 2
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Ντον Τζοβάννι
      Κατηγορίες
      Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
niotis@yahoo.gr
23-06-2009 @ 10:16
::theos.:: ::theos.:: ::theos.::
για σου Σταυρο
petrwnas
23-06-2009 @ 12:49
καλησπερα Σταυρο!!!! ::theos.:: ::theos.:: ::theos.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο