Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
132132 Τραγούδια, 269840 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

Πρωινό τσιγάρο - 1984       
 
Στίχοι:  
Άλκης Αλκαίος
Μουσική:  
Νότης Μαυρουδής


Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό
στη γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο
κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο
και σαν καφέ πικρό και σαν καφέ πικρό

Άδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή
και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη Δύση
και γω σε γυρεύω σαν μοιραία λύση
και σαν Ανατολή και σαν Ανατολή

Βγήκε ο ήλιος το ράδιο διαπασών
μ’ ένα χασάπικο που κλαίει για κάποιον Τάσο
κι εγώ σε ποντάρω κι ύστερα πάω πάσο
σ’ ένα καρέ τυφλών σ’ ένα καρέ τυφλών




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 100%  (25 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 187234
      Σχόλια: 28
      Αφιερώσεις: 1
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Στην όχθη της καρδιά...
1984
[1] Νότης Μαυρουδής - Τα...
1988
[1] Μικρές νυχτερινές μο...
1992
[2] Μάνος Λοΐζος - Αφιέρ...
1985
[2] Διφωνίες
1996
[3] Χάρτινο καράβι
1995
[3] Ένα τσιγάρο δρόμος
2003
[4] Μέρες μουσικής 1922-...
1993
[5] Δέκα και μία νύχτες
1988
[6] Αφιέρωμα στο Μάνο Λο...
2007
[7] Μια νύχτα στους αιών...
2008
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   dalaras.com @ 07-11-2002
   Antony Smyrnios
05-03-2023 22:29
1985 Χ. Αλεξίου Γ. Νταλάρας Minos (2) – MSM 587-588 2LP''Μάνος Λοΐζος – Αφιέρωμα (Ζωντανή Ηχογράφηση Από Το Ολυμπιακό Στάδιο)''
   Antony Smyrnios
13-09-2022 13:05
02/2008 Αναστασία Μουτσάτσου Lyra – 3401176275 CD''Μια Νύχτα Στους Αιώνες - 16 Τραγούδια Του Νότη Μαυρουδή''
   Antony Smyrnios
29-08-2022 12:19
2008 Έλλη Πασπαλά - Νίκος Κουρουπάκης - Γλυκερία - Παντελής Θαλασσινός - Παιδική Χορωδία Ωδείου Kodály Eros Music – EROS 3901167023 CD''Νότης Μαυρουδής – Η Συναυλία Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού''
   Antony Smyrnios
13-04-2022 13:56
1984 Χορωδία (Γιάννης Σαμσιάρης, Γιώργος Μεράντζας, Θανάσης Νικόπουλος, Κώστας Θωμαΐδης, Σάκης Μπουλάς) Εταιρία Νέας Μουσικής – CP 968 LP''Στην Όχθη Της Καρδιάς Μου''
   gorgee
15-10-2019 12:58
Η πρώτη εκτέλεση δεν είναι με την Χορωδία ομίλου πατραϊκής μαντολινάτας. Ο δίσκος λέει "Χορωδία" αλλά όπως εξηγεί στο εσώφυλλο αν θυμάμαι καλά πρόκειται για χορωδία με αυτούς που αναφέρει @Νταλαρόφιλη σε άλλο σχόλιο. Αυτή η ηχογράφηση υπάρχει και στον δίσκο του 1988 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ. Η ηχογράφηση με την Χορωδία ομίλου πατραϊκής μαντολινάτας είναι στον δίσκο του 1992 ΜΙΚΡΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ.

πηγές: http://asmatron.gr/lyr002/stoxkarm-proino_tsigaro.shtml
   pergamini
15-09-2015 10:40
https://www.youtube.com/watch?v=dNNdeG8bpvY

Εδώ θα βρείτε την ερμηνεία Νταλάρα και Αλεξίου που δεν αναφέρεται πιο πάνω. Απολαύστε το!!! ::up.::
   flatliner
10-12-2012 13:46
Καλό ταξίδι καλέ μου Άλκη! R.I.P
   jopap
05-09-2010 03:57
η αναφορά στον Κώστα Σμοκοβίτη ως ερμηνευτή του τραγουδιού, δεν είναι ακριβής.
Στο δίσκο "ΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1922-1992 ΕΝΤΕΧΝΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ", τα τραγούδια που περιλαμβάνονται είναι τα ακόλουθα:
01. ΔΕΝ ΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ
02. ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
03. ΚΑΗΜΟΣ
04. ΕΙΜΑΙ ΑΗΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ
05. ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΛΙΟΙ
06. ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ Τ'ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ
07. ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
08. ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΣΑΝΤΙΑΓΟ
09. Ο ΚΗΠΟΣ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
10. ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΒΟΡΙΑ
11. ΜΑΡΙΝΑ
12. ΜΗ ΜΟΥ ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ
13. ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ
14. ΚΑΘΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΗΜΟΣ
15. ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
16. ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
17. ΕΝΑ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ

μήπως περιλαμβάνεται σε άλλον δίσκο?
   tender19
13-12-2009 15:12
Μόλις σήμερα άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου αυτό το τραγούδι από Νταλάρα & Αλεξίου. Και από δω και πέρα θα το βάζω να το ακούω κάθε πρωί που θα ξυπνάω....Γιατί μου θυμίζει το πόσο θέλω μια μέρα να ξυπνήσω δίπλα σου...
   hahis1
23-01-2009 13:26
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ!!!!
   TomMan
26-10-2008 19:24
Γειά σου ψιτ-ψιτ
   Nταλαρόφιλη
03-05-2008 06:49
Η Χορωδία στην πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού (δίσκος "Στην όχθη της καρδιάς μου" - 1984) αποτελείται από τους: Κώστα Θωμαΐδη, Γιώργο Μεράντζα, Ανδρέα Μικρούτσικο, Σάκη Μπουλά, Θανάση Νικόπουλο, Γιάννη Σαμσιάρη.
   ksmok
05-10-2007 18:09
Άλλη ερμηνεία του τραγουδιού απο τον Κώστα Σμοκοβίτη το 1992.Δίσκος : "ΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1922-1992 ΕΝΤΕΧΝΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ" ΕΤ1-ΣΙΝΑΣΟΣ-LYRA.Ζωντανή ηχογράφιση απ' το ΠΑΛΛΑΣ.
   amfitriti_a
18-09-2007 19:30
Και χθες 17/9 κλείσαν 25 χρόνια από το θάνατο του Λο'ί'ζου
   konselib
13-05-2007 09:53
Ακούστηκε για πρώτη φορά στην συναυλία αφιέρωμα στον Λοϊζο το 83
Εχω την εντύπωση οτι λέγοντας Τάσο εννοούσαν τον Λειβαδίτη αλλα δεν ειμαι σίγουρη....
Λατρεμένο κομμάτι
Ακουστε την πρώτη εκτέλεση στην συναυλία για τον Λοϊζο στο Ολυμπιακό Στάδιο.
   blaise
16-02-2007 02:27
Ηχογραφήθηκε το 1984 για τον κύκλο τραγουδιών "Στην όχθη της καρδιάς μου".
   Ophelia
02-11-2006 13:35
ωραία λέξη (Γκατσοχατζιδακικό)!!!
::up.::
   panagis
09-09-2006 17:14
Μόνο να σκεφτείς οτι γράφτηκε για τον Μάνο... ...αρκεί.
Ο Αλκαίος και ο Μαυρουδής άγγιξαν σε αυτό το κατόρθωμά τους το Γκατσοχατζιδακικό θαυματοποιό ντουέτο!
Δάφνες!
   Ανώνυμο σχόλιο
20-06-2006
ονειρικό
   Ανώνυμο σχόλιο
10-06-2006
TO.. TRAGOYDI!!!!!!!!!!!!
   Ανώνυμο σχόλιο
12-05-2006
Το αγαπημένο μου τραγούδι.Ξέρετε που μπορώ να το βρω?
   Ανώνυμο σχόλιο
16-03-2006
Δεην πρόλαβα να ανοίξω τη σελίδα και με πήραν τα δάκρυα... Όταν έχει τέτοια δύναμη ο στίχος τι να πει κανείς...
   mag
22-02-2006
ksero oti o tasos proerxetai apo en zeimpekiko palio tou mpithikotsi pou leei"xthes bradi xasame ton filo mas ton aso..." kai mila gia ton pappou mou ton taso....:(
   Ανώνυμο σχόλιο
11-01-2006
Τραγούδι για τη μνήμη του πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου... Πρώτη εκτέλεση από ανδρική χορωδία το 1984 [Σ.Μ.]
   libertad
24-09-2005
Μήπως ξέρει κανείς αν ο "Τάσος" έχει κάποιο συμβολισμό ή μπήκε απλά γιατί έβγαινε ο στίχος;
   Αφιερωμένο από Α -
για Βασίλη -
05-09-2005 07:01
κάνε το ταξίδι σου.. μόνος σου θα βρεις ό,τι αξίζει να σ' αγγίζει.. θα είμαι εδώ όπως και να 'χει.. ::smile.:: ::smile.::
   Ανώνυμο σχόλιο
10-02-2005
καταπληκτικό
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
με πονταρες Δημήτρη...........
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
yperoxo, sygklonistiko, h dipsa gia ton agaphmeno anthrwpo pou leipei den mporouse na tragoudithei kallitera. Ki h apogohteysh ap ton erwta, h anapofasistikothta, to namhn pairneis to risko n agaphseis, na dotheis...se pontarw ki ystera paw passo , s ena karre tyflwn (pou tha kerdiza an riksariza giati autoi pou paizoun einai tyfloi....Alla den thelw, paw passo.


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο