Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
125873 Τραγούδια, 266063 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

Αν θες να δεις τα θαύματα - 2008       
 
Στίχοι:  
Κώστας Φασουλάς
Μουσική:  
Παντελής Θαλασσινός


Αν θες ν`ακούσεις τη βροχή
όταν χτυπάει στα δέντρα
ακούμπησε στο στήθος μου
και τις πληγές μου μέτρα.

Αν θες ν`ακούσεις κύματα
όταν χτυπούν σε βράχο
θυμήσου μόνο τη στιγμή
που μ`άφησες μονάχο.

Κι αν θες να δεις τα θαύματα
πώς γίνονται, μικρό μου
δωσ`μου ξανά το σώμα σου
και πάρε το δικό μου.

Αν θες να δεις τον κεραυνό
να γίνεται παιχνίδι
θυμήσου αυτό που ζήσαμε
στο πρώτο μας ταξίδι.

Αν θες να δεις στα μάτια μου
το δάκρυ να στερέψει
φέρε μου πίσω την καρδιά
που χρόνια μου`χεις κλέψει.
 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: -
      Αναγνώσεις: 9285
      Σχόλια: 2
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Μη μου γκρεμίζεις τ΄...
2008
[1] Στου τραγουδιού την ...
2009
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   cactus @ 11-03-2009
   μουσόφιλος
01-03-2016 01:47
Λέω να μιλήσουμε λίγο για τη νέα σας δουλειά και ν’ αφήσουμε την κουβέντα να μας πάει όπου θέλει…
Κ.Φ.: Συμφωνώ. Επειδή η κοινωνία μας είναι πάρα πολύ θυμωμένη, δε θα πρέπει να την τροφοδοτούμε με στοιχεία τα οποία προκαλούν αυτό το θυμό. Εμείς που ασχολούμαστε με την τέχνη, που έχουμε δημόσιο λόγο, θα πρέπει να κάνουμε κουβέντες που δίνουν διαφορετική κατεύθυνση στον κόσμο, να δίνουν μια κατεύθυνση προβληματισμού και ουσίας.

Τι προσπαθήσατε να «αφηγηθείτε», λοιπόν, μέσα απ’ αυτό το δίσκο;
Π.Θ.: Κοίταξε, μουσικά εγώ προσπάθησα να ντύσω ένα αφήγημα του Κώστα. Ήταν ένα πακέτο στίχων, απ’ όπου διαλέξαμε τους δέκα που μας αφορούσαν περισσότερο για να τους ντύσω με το γνώριμό μου στιλ, αφηγηματικά, με λίγα όργανα και να δώσω δέκα τραγούδια πολύ σύγχρονα, τα οποία εμένα με συγκίνησαν απ’ την πρώτη στιγμή. Όλη η ιδέα με συγκίνησε, ότι έγραψε τραγούδια τα οποία έχουν θέμα τα μηνύματα των παιδικών παιχνιδιών. Τα πάντα έγιναν με πολλή αγάπη, το παίδευα δύο χρόνια, ίσως και παραπάνω. Αλλάξαμε πράγματα, άλλαξα μουσικές… Ό,τι μας φαινόταν αδύνατο ή δεν ταίριαζε το ξανάφτιαξα και τελικά προσπάθησα να δώσω μια πανηγυρική μορφή, ώστε όσοι δε γνώριζαν, να μάθουν τι κρύβεται πίσω απ’ τα παιδικά παιχνίδια. Ο Κώστας θα μας πει περισσότερα για το τι μιλάνε.

Κώστα, μέσα από κάθε παιχνίδι περνάει ένα συγκεκριμένο μήνυμα;
Κ.Φ.: Ασφαλώς. Το κυρίαρχο στοιχείο στο δίσκο είναι το αλληγορικό. Μ’ αυτό πάλεψα από την αρχή που είχα την ιδέα, δηλαδή πώς θα καταφέρω να αποκωδικοποιήσω τον κόσμο των παιχνιδιών, γιατί μελετώντας τα - έχω παίξει ελάχιστα απ’ αυτά ως παιδί - διαπίστωσα ότι έχουν μια κρυμμένη σοφία και προετοίμαζαν τον άνθρωπο, στην ουσία, για τη ζωή. Βλέποντας, λοιπόν, αυτόν τον κώδικα, ήθελα να βγάλω μια προβολή στο σήμερα. Όταν είδα ότι υπήρχε στην Ελλάδα παιχνίδι με το όνομα «Σκλαβιά» σκέφτηκα ότι η λαϊκή σοφία προετοίμαζε τον άνθρωπο για μια αλήθεια που θα συναντήσει μικρός ή μεγάλος. Κι έγραψα ένα τραγούδι το οποίο είναι σημερινό, έχει μια κοινωνική προβολή. Γιατί στις μέρες μας, επίσημα κι ανεπίσημα, υπάρχουν εκατομμύρια σκλάβοι. Όλη αυτή η ιδέα, λοιπόν, μου ήρθε σε μια στιγμή που είχα περίπου βαρεθεί, αν θέλεις, και τη θεματική των τραγουδιών. Ήθελα να βρω καινούριες αφετηρίες, καινούρια ξεκινήματα στα τραγούδια μου. Βρήκα, λοιπόν, αυτή την περιοχή των παραδοσιακών παιχνιδιών, την ενεργοποίησα και ταυτόχρονα, επειδή μ’ έχει θυμώσει πάρα πολύ αυτό που λέγεται «ταχύτητα» των καιρών μας, ήθελα να δημιουργήσω ένα μικρό ανάχωμα απέναντί της. Να σταματήσουμε λίγο εδώ, να θυμηθούμε ότι αυτός ο κόσμος υπήρξε, μπορούμε να τον ξαναπροβάλλουμε στο σήμερα, με άλλα λόγια και άλλα δεδομένα. Πρέπει να σου πω ότι το πρώτο παιχνίδι, η πρώτη φωτογραφία που είδα, ήταν ένα κορίτσι που έπαιζε κουτσό. Σκέφτηκα ότι αυτή η φωτογραφία δεν είναι αθώα. Ένας άνθρωπος που παίζει κουτσό, με μία πέτρα - η οποία είναι η ίδια η ζωή - στα πόδια του, που πρέπει να τη μεταφέρει από τετράγωνο σε τετράγωνο, στην ουσία προετοιμάζεται για τη μοναξιά που θα συναντήσει στη ζωή του και μάλιστα με το ένα πόδι. Αυτό ήταν το πρώτο πλάνο που με οδήγησε στο να ξεκινήσω αυτή τη δουλειά κι ελπίζω να συγκινήσω κάποιους ανθρώπους.

Καταλαβαίνω πως οι στίχοι προϋπήρχαν της μουσικής λοιπόν.
Π.Θ.: Κατ’ αρχάς έτσι λειτουργώ πάντα εγώ. Γράφω μουσική πάνω στο στίχο. Περιμένω κάτι να με συγκινήσει ή να με εμπνεύσει για να κάνω μουσική. Θα μπορούσα να κάνω κι αλλιώς, αλλά θα ένιωθα ότι το κάνω χωρίς λόγο. Νιώθω ότι πρέπει να με πάει κάπου ο λόγος για να κάνω μουσική [Κώστας Φασουλάς & Παντελής Θαλασσινός σε συνέντευξή τους για το νέο δίσκο «Να' ταν ο πόλεμος χορός»]
   ΛΟΦΟΣ
11-03-2009 04:00
Κι αν θες να δεις τα θαύματα
πώς γίνονται,μικρό μου
δωσ`μου ξανά το σώμα σου
και πάρε το δικό μου.
::theos.:: ::theos.::


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο