Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
109711 Τραγούδια, 249698 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

 Ο Μολδάβας
 το μεγαλειώδες συμφωνικό ποίημα του Τσέχου συνθέτη Μπέντριχ Σμέτανα
 
Ο " Μολδάβας " είναι ένα συμφωνικό ποίημα γραμμένο από τον Μπέντριχ Σμέτανα για τον ομώνυμο ποταμό: Ο Μολδάβας (εξελληνισμένη μορφή του γερμανικού Moldau) είναι ποταμός στην Κεντρική Ευρώπη, αριστερός παραπόταμος του Έλβα. Στη χώρα που διαρρέει όμως, την Τσεχία, ονομάζεται Βλτάβα (Vltava). Αμφότερες οι λέξεις πάντως πιστεύεται ότι ετυμολογούνται από την ίδια πανάρχαια ρίζα που σημαίνει «άγριο νερό». Ο Μολδάβας είναι κυρίως γνωστός από το ότι διαρρέει την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, και γενικά αποτελεί τον σημαντικότερο ποταμό της Βοημίας (του δυτικού μέρους της Τσεχίας).

Ο Μπέντριχ Σμέτανα (Bedřich Smetana ή Friedrich Smetana, 2 Μαρτίου 1824 - 12 Μαΐου 1884) ήταν Τσέχος μουσικοσυνθέτης του Ρομαντισμού. Γεννήθηκε στο Λίτομυσλ της Βοημίας, τότε τμήμα της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας των Αψβούργων (σήμερα ανήκει στη Δημοκρατία της Τσεχίας) από γερμανόφωνη οικογένεια Τσέχων .

Ο Σμέτανα ήταν ο πρώτος συνθέτης που εγράψε μουσική σε συγκεκριμένα τσέχικα θέματα και χαρακτήρα. Πολλές από τις όπερές του είναι βασισμένες σε τσεχικούς μύθους, με πιο γνωστή την κωμωδία της ανταλλαγμένης νύφης (1866). Χρησιμοποίησε πολλούς τσεχικούς ρυθμούς χορού και οι μελωδίες του μερικές φορές μοιάζουν με τα λαϊκά τραγούδια της Τσεχίας. Άσκησε μεγάλη επιρροή στον Αντονίν Ντβόρζακ, ο οποίος χρησιμοποίησε επισης τσεχικά θέματα στα έργα του.
Είναι ο πιο αγαπητός στους Τσέχους συνθέτης, θεωρούμενος ως ο κατεξοχήν εθνικός τους συνθέτης Κάθε χρόνο, στην επέτειο του θανάτου του, ξεκινάει το Διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Πράγας.
Είναι γνωστός για το συμφωνικό ποίημά του Vltava (Μολδάβας), το δεύτερο από τα 6 της συλλογής Má vlast ("Η χώρα μου"), και για την όπερά του Η ανταλλαγμένη νύφη.

https://youtu.be/3G4NKzmfC-Q
https://youtu.be/l6kqu2mk-Kw
https://youtu.be/QLUm_yvnyo4
https://youtu.be/P7kJp6suBMw


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 1
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Αφιερώματα
      Κατηγορίες
      Αταξινόμητα
      Ομάδα
      Ελεύθερος στίχος - Ποίηση
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
daponte
02-03-2020 @ 18:02
https://youtu.be/3G4NKzmfC-Q
https://youtu.be/l6kqu2mk-Kw
https://youtu.be/QLUm_yvnyo4
https://youtu.be/P7kJp6suBMw

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο