Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
100472 Τραγούδια, 242975 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Όσο βαρούν τα σίδερα       
 
Στίχοι:  
Νίκος Ξυλούρης
Μουσική:  
Νίκος Ξυλούρης

Περιοχή:  
Μικρά Ασία - Ιωνία

Όσο βαρούν τα σίδερα αμάν αμάν
βαρούν τα μαύρα ρούχα
γιατί τα φόρεσα κι εγώ κόσμε ψεύτη
για μια αγάπη που `χα

Αμάν είχα και υστερήθηκα το μωρό μου
θυμούμαι και εστενάζω
άνοιξε γης μέσα να μπω κόσμε ψεύτη
κόσμο να μην κοιτάζω




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 94%  (24 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 100180
      Σχόλια: 23
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[2] Ο άγνωστος Γιάννης Π...
2010
[3] Τα ερωτικά
1977
[5] Το ελληνικό πρόσωπο ...
1988
[8] Βόλτα στην Ελλάδα
1989
[9] Κρητικά κλασσικά
1993
[10] Είκοσι χρόνια live
2001
[11] Σαν έρθουν μάνα οι φ...
2003
[12] Έμπολο
2004
[13] Αγαπημένο μου ημερολ...
2005
[14] Στη σκιά των Βράχων
2005
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   dalaras.com @ 07-11-2002
   zdoup
07-07-2012 20:58
Την δεκαετια '25-'35 επηρεαζεται και η μουσικη της Κρητης,απο την κουλτουρα των προσφυγων,και καθως γεννιοταν το Ρεμπετικο,στην Κρητη αρχισαν τα λεγομενα Κρητικο-ρεμπετικα,Ταμπαχανιωτικα..Χαρακτηριστικο δειγμα αυτο το παραδοσιακο Κρητικο της εποχης,που πρωτος ηχογραφησε ο Στελιος Φουσταλιερης.
Πιθανόν παραδοσιακή μελωδία των αρχών του αιώνα, που πρώτος κατέγραψε στη δισκογραφία ο Στέλιος Φουσταλιεράκης, με τη φωνή του Ιωάννη Μπερνιδάκη ή Μπαξεβάνη το 1938 .Οι στίχοι περιλαμβάνουν παραλλαγές από παλαιότερο σμυρναίικο τραγούδι του προηγούμενου αιώνα, που ηχογραφήθηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στο 1910 με τίτλο "Βαρύτερα απ' τα σίδερα"
Το ίδιο τραγούδι τραγούδησε στις Η.Π.Α. με άλλους στίχους η Μαρίκα Παπαγκίκα.
   scarecrow
05-02-2009 14:51
Το τραγούδι είναι παραδοσιακό μικρασιάτικο, όχι ταμπαχανιώτικο.
Το πρωτοηχογράφησε ο Φουσταλιεράκης, όταν ακόμη ο Ξυλούρης δεν είχε γεννηθεί.
Και... τον Ξυλούρη, ο Μπαξεβάνης (που παράτησε το τραγούδι το 1948 για να ανοίξει φαρμακείο) τον κατάπινε ζωντανό για πλάκα. Ψάξτε, ακούστε, μάθετε.
   Ανώνυμο σχόλιο
07-07-2005
Giorgos: To τραγουδι αυτο συγκαταλεγεται σε μια κατηγορια κρητικων παραδοσιακων τραγουδιων τα οποια ονομαζονται Ταμπαχανιωτικα. Πρωτη φορα ηχογραφειτε και ερμηνευεται απο τον Φουσταλιερη
   Όσο βαρούν τα σίδερα
10-07-2019 11:32
Δεν σας προβληματίζει ότι αν κάποιος επιχειρήσει να το τραγουδήσει χωρίς να έχει κρητική προφορά θα γελάνε και οι πέτρες?
   Όσο βαρούν τα σίδερα
08-07-2019 17:28
Από τη μικρασια είναι αυτο το τραγούδι? τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το τραγούδι με τη μικρασια ωρε τζιτζιφιόγκοι?
   ΧΑΙΝΗΣ
12-05-2017 13:07
Συμφωνα με τον Λάμπρου Λιάβα –εθνομουσικολόγο, επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, το τραγούδι είναι του Στέλιου Φουσταλιέρη.

Διαβάστε μέχρι το τέλος και ακούσετε τις ερμηνείες της Μαρίκας Παπαγκίκας και του Φουσταλιέρη.


http://videosmusicview.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html
   netriofron
11-08-2016 10:54
ΞΥΛΟΥΡΗΣ=Σε 45ρι το 1968 (Music–Box – ΜΒ 751).
   μουσόφιλος
31-08-2015 23:54
Μια προσθήκη μόνο: ο Στέλιος Φουσταλιεράκης (Φουσταλιέρης) [1911-1992] ταξιδιώτης στον μεγάλο κήπο της Κρητικής μουσικής παράδοσης, ήταν δεξιοτέχνης στο μπουλγαρί ένα έγχορδο παραδοσιακό όργανο της οικογένειας των ταμπουράδων, που μέχρι το 1930 ήταν μαζί με το μαντολίνο, «οι βοηθοί» της λύρας.
   mousikos sylekths
03-04-2013 14:31
MB-751-MUSIC BOX-ΟΣΟ ΒΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ [ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ Η ΨΑΡΟΝΙΚΟΣ] Κρητικο ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ-ΓΙΑΝΝΗ ΞΥΛΟΥΡΗ
   kriti123
09-09-2011 12:40
ρε παιδια ο φουσταλιερης το ειπε πρωτος....ομως ο ξυλουρης το απογειωσε....η καλυτερη εκτελεση(ξυλουρη)εκπληκτικο
   Bayern7
31-03-2011 10:11
LIVE ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ!

http://www.youtube.com/watch?v=Wy24Zia7fcQ&hd=1
   giannisxan91
20-01-2011 11:31
Παιδιά μήπως ξέρει κανείς τις νότες για αυτό το τραγούδι στη λύρα:
   Lamogio20
07-08-2010 02:24
Το συγκεκριμένο τραγούδι το έχει τραγουδήσει και ο Νίκος Ξυλούρης στον δίσκο "Τα Ερωτικά" το 1977. Για να μαθαίνουμε...
   Karvounas
14-03-2010 04:25
Ψάχτε στο γιουτούμπ "Πασχαλίδης Ψαραντωνης". Η καλύτερη εκτέλεση.
   daponte
06-03-2010 10:32
http://www.youtube.com/watch?v=zfoLy7D6iDs

http://www.youtube.com/watch?v=7EL2nJwb8bM
   katerinakon
25-08-2008 01:46
Σωστά
   Λάκαινα
01-02-2008 03:38
μη χάνουμε τη παράδοσή μας για να μη χάσουμε τη ταυτότητά μας. χαίρομαι που σύγχρονοι τραγουδοποιοί προωθούν και στηρίζουν τη παράδοσή μας.
   katerinakon
17-08-2007 03:11
vevaia o xylouris den mporei na sygkrithei sta kritika tragoydia me kanenan...
   Plotinus
14-03-2007 16:28
Φιλε κάνεις λαθος που το παιζεις και εξυπνος ο Φουσταλιερης το εγραψε και αυτος το ειπε πρώτος και μαλιστα τη δκαετια του 60 πολυ πριν τον Αρχάγγελο της Κρητης (Ξυλουρη)!!
   seizeTHEday
29-09-2006 09:47
Στο διπλό cd «20 χρόνια live» (2001) των Κατσιμίχα υπάρχουν τα εξής τραγούδια:
CD1
1. Εξέγερση
2. Όμορφη μέρα
3. Νύχτωσε νύχτα
4. Ανόητες αγάπες
5. Προσωπικές οπτασίες
6. Όσο βαρούν τα σίδερα
7. Υπόγειο
8. Σου άξιζε μια καλύτερη αγκαλιά
9. Το δωμάτιο
10. Απόψε κάνεις μπαμ
11. Για κοίτα κόσμε ένα κορμί
12. Μια τέτοια νύχτα πριν από χρόνια...
13. Ο Μπερμπίλης

------------------------------
***Από συναυλίες της περιοδείας "Ο τελευταίος χορός", το 2001, είναι τα κομμάτια 1, 2, 3, 4, 5 & 6 από την Κύπρο και 7, 8 & 9 από την Κρήτη.

CD2
1. Παίξε βραχνή μου φυσαρμόνικα
2. Λουλούδι του δάσους
3. Μάρκος και Άννα
4. Μπλάϊμπ – τρόϊ Καφέ [Berlin 1976]
5. Του έρωτα
6. Η μοναξιά του σχοινοβάτη
7. Φάνης
8. Καλό ταξίδι (Σούζυ)
9. Αν είσαι Θεός
10. Γυμνή σκιά
11. Don’t worry be happy
12. Μια βραδιά στο λούκι
13. Ρίτα – Ριτάκι
14. Σχήμα λόγου
15. Γέλα πουλί μου

------------------------------
***Από συναυλίες της περιοδείας "Ο τελευταίος χορός", το 2001, είναι τα κομμάτια 1, 2, 3 & 4 5 & 6 από την Κέρκυρα, 5 & 6 από τα Ιωάννινα, 7, 8, & 9 από την Θεσσαλονίκη και 10, 11, 12, 13, 14 & 15 από την Πάτρα.
   Ανώνυμο σχόλιο
03-02-2006
Αν και δε νομίζω να υπάρχει σε δισκογραφία από τους Χαϊνηδες, το έχω ακούσει δύο φορές σε συναυλίες τους. Τάλη
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Prwta to he pei o Xilourisna min to xehname   ( Tsikalos )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
ΠΡΩΤΑ και χωρίς σύγκριση...   ( Ανταρκτική )


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο