Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
101386 Τραγούδια, 244871 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Κουβέντα με το Χάρο ( Το Χάρο τον αντάμωσαν ) - 1936       
 
Στίχοι:  
Πάνος Τούντας
Μουσική:  
Πάνος Τούντας


Το Χάρο τον αντάμωσαν
πεντ έξι χασικλήδες
να τον ρωτήσουν πώς περνούν
στον Άδη οι μερακλήδες.

Πες μας, βρε χάρε, να χαρείς
το μαύρο σου σκοτάδι:
Έχουν χασίσι, έχουν λουλά
οι βλάμηδες στον Άδη;

Πες μας αν έχουν μπαγλαμά
μπουζούκια και γλεντάνε.
Έχουν τεκέδες, έχουν τσαρδί
που παν’ και την τραβάνε;

Πες μας αν έχουν γκόμενες
μανίτσες και γουστάρουν
τον ναργιλέ να κάνουνε
ντουζένι να φουμάρουν.

Πες μας, βρε χάρε, να χαρείς:
Τι κάνουνε τ’ αλάνια,
βρίσκουν νταμίρα, έχουν λουλά
για κάθουνται χαρμάνια;

Πάρε δυο δράμια Προυσαλιό
και πέντε μυρωδάτο
και δώσε να φουμάρουνε
τ’ αδέλφια μας κει κάτω.

Κι όσοι μαχαιρώθηκανε
και πήγανε στον Άδη,
για πες μας, γιατρευτήκανε
ή λιώσαν στο σκοτάδι;

Κι όσοι από καρασεβντά
τρελάθηκαν και πάνε,
πες μας, τους πέρασε ο νταλγκάς
ή ακόμα αγαπάνε;

Πες μας τι κάνουν οι φτωχοί,
πρεζάκηδες κι εκείνοι;
Πάρε να δώσεις και σ’ αυτούς
λιγάκι κοκαΐνη.



Οι στίχοι της εκτέλεσης με τον Μπιθικώτση:

Το Χάρο τον αντάμωσαν
πεντ έξι ασικλήδες
να τον ρωτήσουν πώς περνούν
στον Άδη οι μερακλήδες.

Πες μας, βρε Χάρε, να χαρείς
το μαύρο σου σκοτάδι:
Βρίσκουν ξανθιές, μελαχρινές
οι βλάμηδες στον Άδη;

Πες μας γι’ αυτούς π’ αγάπησαν
μονάχοι πώς περνάνε.
Τους έχει φύγει ο καημός
ή ακόμα αγαπάνε;

Πες μας για τους ρεμπέτηδες
πώς τα περνούν στον Άδη.
Ακούν καμιά διπλοπενιά
ή λιώνουν στο σκοτάδι;



Οι στίχοι της εκτέλεσης με τον Δημήτρη "Μπέμπη" Στεργίου:

Το Χάρο τον αντάμωσαν
πεντ έξι ασικλήδες
να τον ρωτήσουν πώς περνούν
στον Άδη οι μερακλήδες.

Πες μας, βρε Χάρε, να χαρείς
το μαύρο σου σκοτάδι:
Βρίσκουν νταμίρα, έχουν ρακί
οι βλάμηδες στον Άδη;

Πες μας αν έχουν μπαγλαμά,
μπουζούκια και γλεντάνε.
Βρίσκουνε κόλπα, έχουν τσαρδί
που πάν και ξενυχτάνε;

Πες μας αν έχουν γκόμενες,
μανίτσες και γουστάρουν
και τσιγαράκι σέρτικο
με κέφι να φουμάρουν.

Πες μας, βρε Χάρε, να χαρείς
τι κάνουνε τ’ αλάνια:
Στον Κάτω Κόσμο πίνουνε
ή κάθονται χαρμάνια;



Οι στίχοι της εκτέλεσης με τον Ζαγοραίου:

Το Χάρο τον αντάμωσαν
πεντ έξι μερακλήδες
να τον ρωτήσουνε πώς περνάν
στον Άδη οι μπεκρήδες.

Πες μας, βρε Χάρε, να χαρείς
το μαύρο σου σκοτάδι:
Έχουν μπουζούκια, ρίχνουν πενιές
οι βλάμηδες στον Άδη;

Πες μας αν έχουν όμορφες
γυναίκες και γλεντάνε.
Κάνουν ξενύχτια, πίνουν κρασί,
σουρώνουν και τα σπάνε;

Πάρε, αν θέλεις, κι από μας
κρασάκι μυρωδάτο
και δώσε να μεθύσουνε
τ’ αδέρφια μας κει κάτω.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 95.2%  (13 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 20122
      Σχόλια: 9
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] 78 στροφές - Κουβέντ...
1936
[3] Γρηγόρης Μπιθικώτσης...
1981
[3] Γρηγόρης Μπιθικώτσης...
2005
[5] Γιάννης Παπαϊωάννου ...
1997
[7] Πανόραμα του λαϊκού ...
2008
[9] Τραγούδια με ουσίες
2008
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   KONSTANTINOS @ 21-09-2005
   Viennezos
28-12-2006 10:55
Η πρώτη εκτέλεση με τον Ρούκουνα είναι του 1936.

Αργότερα το τραγούδι διασκευάστηκε από τον Μπάμπη Μπακάλη. Σε αυτή τη μορφή το ερμήνευσαν ο Μπιθικώτσης (το 1960) και ο Ζαγοραίος (το 1965)· και οι δύο υπό τον τίτλο "Το Χάρο τον αντάμωσαν" και με αρκετά διαφορετικούς στίχους.

Επίσης υπάρχει μια εκτέλεση με τον Δημήτρη "Μπέμπη" Στεργίου η οποία ηχογραφήθηκε το 1960 στη Νέα Υόρκη (πάλι με άλλους στίχους και με τον τίτλο "Το Χάρο τον αντάμωσαν").
   sekarius
21-08-2019 18:39
ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ




https://youtu.be/8oTJrA5v4s8





Κουβέντα με το Χάρο - Κώστας Ρούκουνας
Δίσκος: Parlophon B-21822 .
Σύνθεση: Παναγιώτης Τούντας
Αθήνα, 1935
   Ντινος1999
08-08-2019 23:39
Στίχοι εκτέλεσης του Στράτου Διονυσίου παρακαλώ.
   Δημήτρης Νέα Υόρκη
17-08-2018 19:42
Επίσης καί Ο Ιορδάνης Τσομίδης
   netriofron
08-10-2016 17:45
1960 , ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ --- Δισκακι 45ρακι στην ασημη MONTE CARLO-928
[ http://vinyl.gr/Monte%20Carlo%20(45)%20Photos.html ]
   netriofron
25-08-2016 11:23
Γρηγόρης Μπιθικώτσης =κυκλοφορησε 5--5--1960 --- Aπο τις 78 στρφ ( HMV AO 5637 OGA-3044) & 45 (HMV-2695)
   devilakias
07-12-2009 06:00
   Ανώνυμο σχόλιο
20-01-2006
afierwmeno se mia kardia pou me pligwse, pou ekla4a gia xari tis kai pou twra prepei na 3exasw...
   Ανώνυμο σχόλιο
18-12-2005
σοφακι................................................δεν μου αρεσε


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο