Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
57812 Τραγούδια, 188303 Ποιήματα, 25327 Μεταφράσεις, 26503 Αφιερώσεις
 

 Ένα μαχαίρι - 1979       
 
Στίχοι:  
Νίκος Καββαδίας
Μουσική:  
Θάνος Μικρούτσικος


Απάνω μου έχω πάντοτε στη ζωνη μου σφιγμένο
ένα παλιό αφρικάνικο ατσάλινο μαχαίρι
όπως αυτά που συνηθούν και παίζουν οι αραπάδες
που από έναν γέρο έμπορο αγόρασα στ’ Αλγέρι.

Θυμάμαι, ως τώρα να `τανε, το γέρο παλαιοπώλη,
όπου έμοιαζε με μια παλιά ελαιγραφία του Γκόγια,
ορθόν πλάι σε μακριά σπαθιά και σε στολές σχισμένες,
να λέει με μια βραχνή φωνή τα παρακάτου λόγια:

«Ετούτο το μαχαίρι, εδώ, που θέλεις ν’ αγοράσεις
με ιστορίες αλλόκοτες ο θρύλος το `χει ζωσει,
κι όλοι το ξέρουν πως αυτοί που κάποια φορά το `χαν,
καθένας κάποιον άνθρωπο δικό του έχει σκοτώσει.

Ο Δον Μπαζίλιο σκότωσε μ’ αυτό τη Δόνα Τζούλια,
την όμορφη γυναίκα του γιατί τον απατούσε.
ο Κόντε Αντόνιο, μια βραδιά, τον δύστυχο αδελφό του
με το μαχαίρι τούτο εδώ κρυφά δολοφονούσε.

Ένας αράπης τη μικρή ερωμένη του από ζήλεια
και κάποιος ναύτης Ιταλός ένα Γραικό λοστρόμο.
Χέρι με χέρι ξέπεσε και στα δικά μου χέρια.
Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μα αυτό μου φέρνει τρόμο.

Σκύψε και δες το, μια άγκυρα κι ένα οικόσημο έχει,
είναι αλαφρύ για πιάσε το δεν πάει ούτε ένα κουάρτο,
μα εγώ θα σε συμβούλευα κάτι άλλο ν’ αγοράσεις.»
Πόσο έχει; Μόνο φράγκα εφτά. Αφού το θέλεις πάρ’το.

Ένα στιλέτο έχω μικρό στη ζωνη μου σφιγμένο,
που η ιδιοτροπία μ’ έκαμε και το `καμα δικό μου,
κι αφού κανένα δε μισώ στον κόσμο να σκοτώσω,
φοβάμαι μη καμιά φορά το στρέψω στον εαυτό μου...



 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 92.6%  (16 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 57894
      Σχόλια: 38
      Αφιερώσεις: 5
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Ο Σταυρός του Νότου
1979
[1] Βασίλης Παπακωνσταντ...
1987
[2] Γραμμές των Οριζόντω...
1992
[3] ZOOM 91-92
1992
[3] Τα παραμύθια μιας φω...
2003
[4] Σταυρός του Νότου - ...
2005
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   galanta, Νικόλας @ 08-11-2002
   emotion
10-09-2013 12:55
Αχ!!!! Πώς μου αρέσει ο Καββαδίας !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Η εκτέλεση του Παπακωνσταντίνου είναι καταπληκτική!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Καββαδιας για ΠΑΝΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Και αυτό το τραγούδι είναι κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Koumettos
09-05-2011 06:16
Toν Νοέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε, αφιερωμένος στο μεγάλο μας ποιητή Νίκο Καββαδία, ο ψηφιακός δίσκος "Muchas Gracias, Καββαδία!"

Aκούστε τα κομμάτια εδώ:
http://www.youtube.com/user/kirtama#grid/user/D3A7C68273EC0BAE

Πληροφορίες: www.melodiastixos.com
   Αφιερωμένο από μωρουλινακι - Α
για Έναν - Π
14-01-2011 07:29
Ένα από τα τραγούδια που σου αρέσουν... Εξαφανίστηκες...
...μη καμια φορά το στρέψω στον εαυτό μου
   kathyg4p
08-11-2010 01:40
oti k na pei o vasilis to latrevoume kateutheian gt apla mpainei mesa k to kanei diko tou...
   βικη30
22-06-2010 17:25
   Αφιερωμένο από killer bob - trikala
για oloys - kosmo
15-05-2010 00:36
crazy
   GmnLow
27-12-2009 12:15
τελεια η αλκηστις....τελειο τραγουδι
...κι αφού κανένα δε μισώ στον κόσμο να σκοτώσω,
φοβάμαι μη καμιά φορά το στρέψω στον εαυτό μου...
   diogo90
16-10-2009 08:47
Απλα τελειο τραγουδι....
   Αρούκος
17-04-2009 14:05
πωπω θεϊκό παιδιά από την πρώτη φορά που το άκουσα το λάτρεψα!
   mits@ki.cl.!!!!
10-04-2009 22:40

T.......E.......L........I.......O!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   simona_mykonos
14-02-2009 04:47
κι αφού κανένα δε μισώ στον κόσμο να σκοτώσω,
φοβάμαι μη καμιά φορά το στρέψω στον εαυτό μου...
   προσωδός
08-02-2009 13:56
Αδρός ρεαλισμός και πικρό χιούμορ από έναν υπερφυλετικό, ψημμένο στην αρμύρα της θάλασσας, ποιητή και μουσικός οίστρος από έναν εμπνευσμένο συνθέτη με δυνατές εξάρσεις, γέννησαν ένα γνήσιο ελληνικό ροκ μουσικό κομμάτι. Ίσως το κορυφαίο στο είδος του. Ο Παπακωνσταντίνου ιδανικός ερμηνευτής του...
   ktinos+skouliki
22-12-2008 04:43
μεγαλο τραγουδι παρα πολυ μεγαλο!!!!!!!!!!!!!
απλα respect
   mintzomichalos13
28-11-2008 09:17
Ένα στιλέτο έχω μικρό στη ζώνη μου σφιγμένο,
που η ιδιοτροπία μ' έκαμε και το 'καμα δικό μου,
κι αφού κανένα δε μισώ στον κόσμο να σκοτώσω,
φοβάμαι μη καμιά φορά το στρέψω στον εαυτό μου...


   piotita
17-09-2008 02:48
Το τραγούδι αυτό είναι μοναδικό...
Από αυτά που μια φορά βγαίνουν...μετά σπάει το καλούπι!!!
   Eggelis
11-07-2008 06:15
Πρωτος το τραγουδισε ο Παπακωσταντινου στο Σταυρο του Νοτου και μετα το ειπε και ο Κουτρας! Στο Σταυρο του Νοτου ο Κουτρας λεει 9 τραγουδια και ο Παπακωσταντινου 2 (Ο Νεγρος θερμαστης και το μαχαιρι)
   katerinakon
24-06-2008 02:28
   necro12
08-06-2008 08:23
Υπάρχει και εκτέλεση της Πρωτοψάλτη με τη χορωδία της ,στο δίσκο "Τα παραμύθια μιας φωνής"
   69375234....
26-04-2008 08:18
Υπέροχος ο Καββαδιας αλλα και η μουσική του Μικρ. πολυ καλή !!!
   lozaki
11-04-2008 09:12
poly wraio!!!!
o kavvadias einai poly megalos poihths!!!
h prwth ektelesh omws einai apo ton koutra oxi apo ton papakonstantinou!!!!
   giorgos007
10-04-2008 12:31
κι αφού κανένα δε μισώ στον κόσμο να σκοτώσω,
φοβάμαι μη καμιά φορά το στρέψω στον εαυτό μου...

τι συναισθήματα βγάζει αυτό το δύστιχο...
   mikroula@
26-03-2008 12:05
"κι αφού κανένα δε μισώ στον κόσμο να σκοτώσω,
φοβάμαι μη καμιά φορά το στρέψω στον εαυτό μου..."
respect..
   black roses
06-01-2008 06:34
   candy-candy
23-12-2007 02:22
"κι αφού κανένα δε μισώ στον κόσμο να σκοτώσω,
φοβάμαι μη καμιά φορά το στρέψω στον εαυτό μου..."
   din don
10-09-2007 12:28
ateleiwto
   letitbe
28-06-2007 04:54
τραγουδαρα
   καλιγουλας
14-06-2007 07:36
Τι εννοείτε ότι ο Κάιν κάνει διορθώσεις; Δεν πιστεύω να αρχίσαμε την λογοκρισια των σχολίων;...
   paliasxoli
29-04-2007 15:56
ΒΑΣΙΛΗ,ΟΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΣ ΓΡΑΦΕΙ...
   Αφιερωμένο από Johnny - Ν.Ιωνία
για Katerina T. - Ν.Ιωνία
19-12-2006 16:20
Σε θέλω...
   dallaskdp
27-09-2006 07:51
Άπαιχτο τρίδυμο........
   alexis18
13-09-2006 04:05
   Ανώνυμο σχόλιο
12-05-2006
παθος και ενταση ! φοβερα ρεαλιστικο
   Ανώνυμο σχόλιο
02-03-2006
to maxairi p exoume apo fovo gia n antimetwpisoume tous allous antikatoptrizei to fovo twn dikwn mas lathwn pou isws anakalipsoun autoi oi alloi kai tote einai protimotero n t strepsoume ston eauto mas i n anagnorisoume osa kaname!!!!!!!elena
   Ανώνυμο σχόλιο
11-02-2006
μαχαίρι και Κότσιρας υπέροχο
   Ανώνυμο σχόλιο
17-08-2005
Απίστευτο!! Καββαδίας for ever!!
   krik0s
21-05-2005
... ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΣΤΡΕΨΩ ΣΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΜΟΥ ... (ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΑΡΑΓΕ ;)
   Ανώνυμο σχόλιο
15-03-2005
σε συγκινεί το συναίσθημα που εκπέμπει ο Βασιλης οταν το τραγουδά
   Ανώνυμο σχόλιο
10-03-2005
Μια ζωής το άκουσμα (Χαράλαμπος)
   Αφιερωμένο από Tuki - Space
για Miranda Bacci - Αθήνα
09-12-2004 08:42
Χρόνια πολλά, αγαπητή.
   Αφιερωμένο από N - Αθήνα
για Μ -
24-09-2003 01:16
Μου λείπεις...
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Τέλειο τραγούδι και ακόμα καλύτερος ο συνδυασμός Καββαδία, Μικρούτσικου και Βασίλη!!!!   ( Θ. )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Βασίλη στις καρδιές μας θα είσαι πάντα ο πρώτος!!!   ( Αντιγόνη )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
kavvadias rules 4 ever


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο