Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
99109 Τραγούδια, 240597 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Τι `θελα και σ’ αγαπούσα - 1980       
 
Στίχοι:  
Παραδοσιακό
Μουσική:  
Παραδοσιακό

Περιοχή:  
Μακεδονία

Tι `θελα κι σ’αγαπούσα
κι δε κάθουμαν καλά,
πήρα ζάλη στο κεφάλι,
δυο μαχαίρια στην καρδιά.

Έφταιξα συμπάθησέ με
κι ό,τι θέλεις κάνεις με,
άνοιξε την αγκαλιά σου
κι στη μέση βάλι μι.

Τι ήθελα και σ’ αγαπούσα
και δεν κάθομαν καλά
πήρα ζάλη στο κεφάλι
δυο μαχαίρια στην καρδιά

Ήθελα να `ρθω το βράδυ
μ’ έπιασε ψιλή βροχή
ας ερχόσουνα βρε φως μου
κι ας γινόσουνα παπί

Είχα ρούχα να σ’ αλλάξω
πάπλωμα να σκεπαστείς
και κορμάκι ν’ αγκαλιάσεις
ώσπου να το βαρεθείς

Τα ωραία σου τα μάτια
στον καθρέφτη μην τα δεις
γιατί μόνη σ’ αγαπιέσαι
και εμένα λησμονείς




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 100%  (8 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 32743
      Σχόλια: 7
      Αφιερώσεις: 3
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Ξενιτεμένο μου πουλί
1980
[2] Τραγούδια και σκοποί...
1992
[3] ZOOM 91-92
1992
[4] Εκτός προγράμματος
1998
[5] Αγαπημένο μου ημερολ...
2005
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   galanta, Νικόλας @ 08-11-2002
   netriofron
25-01-2017 02:39
1965 = Νιτσα Τσιτρα [Διασκευη : Νιτσα Τσιτρα] (Κλαρινο : ο φοβερος και τρομερος Βασίλης Παναγιωτόπουλος-Σαλέας & βιολι ο μεγας Γιωργος Κορος) ------ 45ρακι της HMV (7PG-3516) & αλμπουμ ''Τραγούδια Από Τις 45 Στροφές'' (1997) ----- https://youtu.be/ZFjNK92003A

1970 = Χρόνης Αϊδονίδης ------- Αλμπουμ ''Χρόνης Αϊδονίδης ‎– Τραγούδια Μακεδονίας'' , στην Recor ‎– No 23 & στο CD ''Χρόνης Αηδονίδης ‎– Φωνές Της Παράδοσης'' (2005) ----- https://youtu.be/oIfngOjy6HI
1980 = Δόμνα Σαμίου (Κλαρινο : Πετρος Καλυβας-Αθανασοπουλος & βιολι : Στεφανος Βαρτανης)
1987 = Μανώλης Μητσιάς [Ενορχήστρωση : Γιωργος Χατζηνασιος] ------ Αλμπουμ ''Μακεδονίτικα'' ------- https://youtu.be/VS9AIbWkRmk
1991 = Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1992 = Ξανθίππη Καραθανάση ------- https://youtu.be/hIsSCUiAens
1998 [Απριλης] = Ελευθερία Αρβανιτάκη [Ενορχήστρωση : Σωτηρης Λεμονιδης]
1999 = Δημήτρης Κοντολάζος (Κλαρινο : Παναγιώτης Πλαστήρας & βιολι : Στάθης Κουκουλάρης) ------ στο CD ''Το Δημοτικό Τραγούδι Χθές & Σήμερα - Αφιέρωμα Στο Κέντρο Διασκέδασης Έλατος 1918-1999''
1999 = Γρηγόρης & Πέτρος Παπαεμμανουήλ ‎ ------- στο CD ''Καλώς Ανταμωθήκαμε''
2000 = Πετρος Γαιτανος [Ενορχήστρωση : Νικος Φιλιππιδης] ------ απ'το CD''Σαν Τα Κρύα Τα Νερά - Παραδοσιακά Τραγούδια Της Μακεδονίας'' & στο CD ''Ανθολογία Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες & Τα Ωραιότερα Παραδοσιακά Τραγούδια'' -------- https://youtu.be/JdrOdd7QwEE
2002 = Χρήστος Μυλωνάς ------ απ'το CD ''Στο' πα και στο ξαναλέω'' -------- https://youtu.be/3aw91AaoA-s
2005 = Ελένη Τσαλιγοπούλου
2006 = Γιάννης Κατέβας [Ενορχήστρωση & κιθαρα : Κώστας Πίτσος] (Κλαρινο : Παναγιώτης Πλαστήρας & βιολι : Στάθης Κουκουλάρης) ------- στο CD ''Και Χορεύει Η Ελλάδα'' ------- https://youtu.be/0fxXGAVjz-4
2012 = Αρετή Κετιμέ + Σταύρος Παζαρέντζης ‎ συνοδεια Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών ------ στο CD ''Τραγούδια Της Μακεδονίας'' -------- https://youtu.be/-hNVIrFgWnE

ΠΗΓΕΣ = [ http://vinyl.gr/His%20master's%20voice%203501-3550.html ] - & - [ discogs.com ]
   gkremistis
03-08-2013 15:56
Το έχει ερμηνεύσει κι ο Μανώλης Μητσιάς.
   olgapl
27-04-2011 10:59
to tragoudi epishs xoreuetai sth xalkidikh kai 8ewreitai xalkidikiwtiko(kati pou katagrafetai se laografika biblia kai periodika ths perioxhs meta apo prosektikh ereuna fantazomai )Auth h dixognwmia yparxei genikws gia polla makedwnitika tragoudia .
   Αφιερωμένο από κάτι - εδώ
για everything - ekei
09-09-2008 21:35
hallo!!!!!!!!1
   Αφιερωμένο από τριάδα - τον κόσμο της (ουάου!!)
για βασίλη - τον κόσμο του!!!
09-09-2008 21:34
καλημέρα μωρό μου!
   makednos
06-06-2008 15:05
Στη Σιάτιστα εξακολουθεί να κατονομάζεται ως Αι-Βασιλιάτικος και μάλιστα κατά το τέλος του τραγουδιού τα όργανα κάνουν μια μικρή παύση ώστε ο γηγενής λαός να φωνάξει ρυθμικά:
"Σιά-τι-στα".
   makednos
06-06-2008 14:53
Η δεύτερη ονομασία του σε Έντεκα έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα στη σκλαβωμένη μέχρι τότε Μακεδονία, όπου η νεοσύστατη μπάντα Κοζάνης για κάθε τραγούδι είχε και έναν αριθμό. Μάλιστα ο εθνικός ύμνος είχε το νούμερο ένα. Έτσι ο λαός έλεγε παιξε το 11 παίξε το 11 και έμεινε με αυτήν την ονομασία.
   makednos
06-06-2008 14:46
Το τραγούδι αυτό είναι τραγούδι της Μακεδονίας που χορεύεται κατά κόρον στην περιοχή του Νομού Κοζάνης. Είναι γνωστό ως Αι-Βασιλιάτικος Σιάτιστας ή Έντεκα Κοζάνης.
   Αφιερωμένο από ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
για ΕΛΕΝΑ - ΚΟΖΑΝΗ
13-11-2007 19:04
ΕΛΕΝΑΡΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ Σ'ΑΡΕΣΕΙ Η ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ.ΑΛΛΑ ΤΙ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ Σ'ΑΓΑΠΟΥΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΘΟΜΑΝ ΚΑΛΑ.ΜΕ ΠΑΙΔΕΥΕΙΣ ΠΟΛΥ ΜΩΡΟ ΜΟΥ.ΑΛΛΑ ΕΙΣΑΙ ΘΕΑ.......ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΩ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑ ΜΟΥ ::theos.
   ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ
14-02-2007 15:15
ΕΙΡΗΝΗ


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο