Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
104058 Τραγούδια, 245478 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Τα δυο σου χέρια πήρανε ( Βεργούλες ) - 1940       
 
Στίχοι:  
Μάρκος Βαμβακάρης
Μουσική:  
Μάρκος Βαμβακάρης


Τα δυο σου χέρια πήρανε
βεργούλες και με δείρανε

Με κάψαν τα φρυδάκια σου
και τα γλυκά ματάκια σου

Έλα μαζί μικρούλα μου
να γειανεις την καρδούλα μου

Παλάτια θα σου χτίσω εγώ
να σ’ έχω μέσα Μαριγώ

(Στη δεύτερη εκτέλεση οι στίχοι είναι:

Τα δυο σου χέρια πήρανε
βεργούλες και με δείρανε
και τη χαρά μου πήρανε

Τα χέρια σου με κάψανε
που άλλον αγκαλιάσανε
και δε με λογαριάσανε

Μ’ αυτά τα χέρια σου τα δυο
σκάψε τη γης βαθιά να μπω
να μη σε βλέπω και πονώ)




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 96%  (42 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 81340
      Σχόλια: 21
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] 78 στροφές - Τα δυο ...
1940
[1] 40 χρόνια Βαμβακάρης
1980
[2] Μάρκος ο δάσκαλός μα...
1968
[2] Γρηγόρης Μπιθικώτσης...
1981
[2] Η Ελλάδα του Γρηγόρη
1994
[3] Βαγγέλης Περπινιάδης
1973
[3] Βαγγέλης Περπινιάδης...
1981
[4] Το μινόρε της αυγής
1984
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   galanta, Νικόλας @ 08-11-2002
   Viennezos
22-05-2008 19:09
Με τον Μπιθικώτση υπάρχουν δύο εκτελέσεις:
- η πρώτη (του 1960), με τον ίδιο τον Βαμβακάρη ως διευθυντή ορχήστρας
- μια δεύτερη σε έναν δίσκο του 1968 όπου ο Σταύρος Ξαρχάκος ενορχήστρωσε 12 τραγούδια του Βαμβακάρη (τίτλος του δίσκου: "Μάρκος ο δάσκαλός μας").
   netriofron
16-09-2017 20:32
Χορός / Ρυθμός / Είδος : Απτάλικος Ζεϊμπέκικο(ς)

Ακουγεται σε 2 ταινιες και 1 τηλεοπτικη σειρα :
Ταινιες : "Το ταξίδι" (1962) και "Ευδοκία" (1971): https://youtu.be/pkd91fiD5dM
Τηλεοραση : ''Το Μινόρε της Αυγής'' (1983) : https://youtu.be/oe1uqb9er1Y

Η ''παραγγελια'' που εδωσε ο Νικος Κοεμτζης !!!!!

Ο Γιουλάκης ειναι ο μονος που λεει τους στιχους του 1939 ,ΑΛΛΑ και εκεινος διαφοροποιειται στο εξης :
... να σ’ έχω μέσα Μαριγώ... -------- ... ... να σ’ έχω ΜΟΝΟ ΕΓΩ ...

Οι Περπινιάδης ,Μπαρμπεράκης τραγουδουν την 1η εκτελεση ,παραλειποντας το 2ο διστιχο.

ΟΛΟΙ οι υπολοιπες εκτελεσεις χρησιμοποιουν την εκδοχη του Μπιθικώτση του 1959 !!!!!



1η : 1939 = Μάρκος Βαμβακάρης (''Κόντρα-μπάσο'' ,''Φράγκος'') + Απόστολος Χατζηχρήστος (''Σμυρνιωτάκι''), ,Ενορχήστρωση & μπουζουκι : Σπυρος Περιστέρης ,και κιθαρα : Κώστας Σκαρβέλης (''Παστουρμάς'') -------------- 78ρης στην PARLOPHONE B-74018 (Gο 3361) & στο CD ''Μάρκος Βαμβακάρης ‎– Ι'' (1994) & συλλογη ''Τα Ρεμπέτικα 15 (Περίοδος Γ΄ 1937-1960)'' (2010) ------------- https://youtu.be/fT3v7TKMmQY

1959 = Γρηγόρης Μπιθικώτσης (''Sir'') , ,ΔΙΑΣΚΕΥΗ : Γρηγόρης Μπιθικώτσης !!!!!!!!!!!!! ,Ενορχήστρωση : Γρηγόρης Μπιθικώτσης --------------- 78ρης της HMV AO-5695 (OGA 3150) ,επανεκτυπωση και σε 45ρακια της ( HMV-2775) (1960) και της ODEON 45-HGRA 715 --------------- https://youtu.be/RzAkbfJlGso

1967 = Βαγγέλης Περπινιάδης , ,Ενορχήστρωση : Μάρκος Βαμβακάρης ------------ 45ρακι στην Odeon ‎ (DSOG 3481) & συλλογη ''Οι Ρεμπέτες - Τα μεγάλα τραγούδια'' (2014)

1968 = Γρηγόρης Μπιθικώτσης (''Sir'') ‎ , ,Ενορχήστρωση : Σταύρος Ξαρχάκος, ,Μπουζούκι : Κώστας Παπαδόπουλος -------------- Συλλογη ''Σταύρος Ξαρχάκος - Μάρκος ο δάσκαλός μας'' -------------- https://youtu.be/qWzAho66ESU

1974 = Μανώλης Μπαρμπεράκης , ,Ενορχήστρωση & μπουζουκι : Δομένικος Βαμβακάρης -------------- Συλλογη ''Βαμβακάρης'' στην Pan-Vox (X 33 SPV 10168) & στο CD ''Μανώλης Μπαρμπεράκης'' (2000) -------------- https://youtu.be/YgR9Y0QUPFo

1978 = Νίκος Γιουλάκης , ,Ενορχήστρωση & μπουζουκι : Δομένικος Βαμβακάρης -------------- Αλμπουμ ''Ρεμπέτικα Νο 2'' & συλλογη ''Οι Παπατζήδες....Και αλλα ζεϊμπέκικα'' (2006) -------------- https://youtu.be/FlM2yPzxutQ

1982 = Σπύρος Ζαγοραίος , ,Ενορχήστρωση : Φαίδωνας Λιονουδάκης , ,Μπουζουκι : Χρήστος Νικολόπουλος --------------- Αλμπουμ ''Γλεντήστε μαζί μας'' ------------ https://youtu.be/2XFQ56fE5Y4

1983 [Απρ.] = ''Αθηναϊκή Κομπανία'' [1979 - ] : Γιώργος Νικολέρης, Δημήτρης Χατζηδιάκος, Χρήστος Κανελλόπουλος, Νίκος Δούκας και Σοφία Εμφιετζή. ---------------- Συλλογη ''Το Μινόρε της Αυγής - Τα τραγούδια από την τηλεοπτική σειρά του Φώτη Μεσθεναίου''

2014 = Νίκος Πορτοκάλογλου ------------- στο CD ''Νίκος Πορτοκάλογλου ‎– Λιμάνια ξένα'' ------------- https://youtu.be/SLndWU5e1tw


ΠΗΓΕΣ = [ https://www.discogs.com/search/?q=%CE%A4%CE%B1+%CE%B4%CF%85%CE%BF+%CF%83%CE%BF%CF%85+%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1+%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B5&type=all ] - - - - [ http://vinyl.gr/His%20master's%20voice%202751-2800.html ] - - - - [ http://www.rebetiko.gr/docs/papistas2.php ] - - - - [ http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/1852592/to-chroniko-tis-ematovammenis-parangelias-tou-nikou-koemtzi ] - - - [ https://www.discogs.com/search/?q=%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%82&type=all ]
   sekarius
28-01-2017 20:36
https://www.youtube.com/watch?v=ocTK1e0M_is


1940
MAΡΚΟΣ - ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ
   netriofron
28-08-2016 08:40
Μάρκος Βαμβακάρης & Απόστολος Χατζηχρήστος = Αυγ. η Σεπτ. του 1939 (δισκος PARLOPHONE B-74018 ) ----------------------------------
Γρηγόρης Μπιθικώτσης = 27-- 9--1960 ( 78ρης δισκος της HMV AO-5695 OGA 3150) & 45ρη ( HMV-2775)
Βαγγέλης Περπινιάδης= 1967 45ρι στην ODEON-348? .
   NONDASPAN
20-11-2008 02:39
ΡΕ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ....ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ....ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ...
   SEPT
03-04-2007 08:45
Οι στίχοι προέρχονται από την απαγόρευση του τραγουδιού ¨Αντιλαλουν δυο φυλακές¨. Ο Κοεμτζής ζήτησε να χορέψει τις βεργούλες,για ευνόητους λόγους...
   NONDASPAN
03-02-2007 15:28
EΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟ΄ΓΡΑΦΕ Ο ΜΑΡΚΟΣ ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΟΝΟΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ...
   blaise
29-01-2007 03:32
Αν δεν υπήρχε αυτό το τραγούδι, ίσως ο Κοεμτζής να μην ήταν φονιάς. Αυτό τα λέει όλα.
   Ανώνυμο σχόλιο
09-08-2005
ειναι αποσπασματα απο παλιο μουρμουρικο
   Ανώνυμο σχόλιο
13-06-2005
mpoumpouko mou 4 me peisma
   Ανώνυμο σχόλιο
29-05-2005
Γιώργος Κ:Και η μουσική λίγο είναι διαφορετική από την εκτέλεση που τραγουδά ο Μάρκος
   Ανώνυμο σχόλιο
29-05-2005
Τα δυό σου χέρια πήρανε βεργούλες και με δείρανε-βεργούλες και με δείρανε τα δυό σου χέρια πήρανε
   Ανώνυμο σχόλιο
29-05-2005
Με κάψαν τα φρυδάκια σου και τα γλυκά ματάκια σου-
   Ανώνυμο σχόλιο
29-05-2005
Έλα μαζί μικρούλα μου να γειάνεις την καρδούλα μου-να γειάνεις την καρδούλα μου έλα μαζί μικρούλα μου
   Ανώνυμο σχόλιο
29-05-2005
Παλάτια θα σου χτίσω εγώ να σ' έχω μέσα Μαριγώ - να σ' έχω μέσα Μαριγώ παλάτια θα σου χτίσω εγώ
   Ανώνυμο σχόλιο
05-02-2005
Πολύ σωστή αυτή η εκτέλεση που ηχογράφησε ο Μπιθικώτσης αλλά η κανονική ηχογράφηση του Μάρκου έχει εντελώς διαφορετικούς στίχους. Μόνο το πρώτο τετράστιχο είναι ίδιο.
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
den iparxei megaliteri kritiki gia afto to tragoudi otan kseris pos ginan fonika gia parti tou totes pou akoma oi adres ixan aima stis fleves ki oxi gala
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
gia sou giga koemtzi!!!
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
PARAGELIA REEE!
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Ότι πιο βαρύ γράφτηκε ποτέ.Ο ύμνος των πραγματικών μόρτηδων   ( Μόρτης )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Α να χαθεί η αλήτρω που φέρθηκε έτσι στον άνθρωπο....   ( Γιάννης )


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο