Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
64081 Τραγούδια, 212579 Ποιήματα, 26575 Μεταφράσεις, 26562 Αφιερώσεις
 

 Η δροσούλα - 1946       
 
Στίχοι:  
Βασίλης Τσιτσάνης
Μουσική:  
Βασίλης Τσιτσάνης


Άνω κάτω χτες τα κάνανε
στου Σιδέρη τον παλιό τεκέ.
Πρωί πρωί με τη δροσούλα
απάνω στη γλυκιά μαστούρα
στήσανε καυγά δυο μάγκες
για να κάνουν ματσαράγκες.

Τεκετζή μου, βάστα να σου πω,
σου μιλάει ο μάγκας με καημό.
Το χασίσι κι αν φουμάρω,
εγώ κανέναν δεν πειράζω.
Είμαι μάγκας και αλάνης,
μπήκα στον τεκέ χαρμάνης.

Μπήκα μόνος μέσα στον τεκέ
να φουμάρω ένα ναργιλέ.
Να φουμάρω, να μπαφιάσω
και τις πίκρες να ξεχάσω.
Μες στην τόση μου σκοτούρα
βρίσκω γλέντι στη μαστούρα.




Διαφήμιση

 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 100%  (3 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 10631
      Σχόλια: 2
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] 78 στροφές - Η δροσο...
1946 Columbia DG 6598
[1] Τσιτσάνης Νο 7 - Αυθ...
1997
[2] 78 στροφές - Η δροσο...
1946 Parlophone Β 74064
[3] Δίσκος 45 στροφών
1960
[3] Συννεφιασμένη Κυριακ...
1965
[3] Γρηγόρης Μπιθικώτσης...
1981
[3] Γρηγόρης Μπιθικώτσης...
2005
[3] Βασίλης Τσιτσάνης - ...
2006
[4] Θυμηθείτε με τον Γιά...
1984
[5] 24 κομμένα ρεμπέτικα
2003
[6] Ο Γιώργος Μαργαρίτης...
2009
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   KONSTANTINOS @ 31-01-2005
   netriofron
01-09-2016 18:41
Αλλος τιτλος ''Στου Σιδέρη τον παλιό τεκε'' ------------
1η = Βασίλης Τσιτσάνης & Στράτος Παγιουμτζής ηχογραφήθηκε 15-06-1946 !!!!! (δισκος COLUMBIA DG 6598)
2η = Μάρκος Βαμβακάρης & Απόστολος Χατζηχρήστος & Γιάννης Παπαϊωάννου 22--6--1946 !!!!! (δισκος Parlophone Β-74064) -- [[ Μία βδομάδα μετά την πρώτη ηχογράφηση του κομματιού «Το πρωί με την δροσούλα» δηλαδή στις 22-06-1946 ο Τσιτσάνης καλεί τους Μάρκο Βαμβακάρη Απόστολο Χατζηχρήστο και Γιάννη Παπαϊωάννου για λογαριασμό της Parlophone και το ηχογραφεί ξανά.
Αυτή την φορά ο τίτλος θα είναι σκέτο «ΔΡΟΣΟΥΛΑ». ]] (http://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?f=57&t=5116)
3η = Αθανασίου Αθανάσιος Ή Πειραιώτης Αθανάσιος Ή Δάσκαλος 1953 (Δίσκος: Liberty Αμερικής Νο 0064) -- https://youtu.be/HuhgtbDWikY --- @@ Με τους αρχικους στιχους του Τσιτσανη !!!!!!!!!!!! @@
4η = Γρηγόρης Μπιθικώτσης & Βασίλης Τσιτσάνης 45ρι του 1960 & (''ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ 1950-1962'')
5η = Γιάννη Καλατζής + Αθηναϊκή Κομπανία 1984 (δισκος ''ΘΥΜΗΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΤΖΗ-2'') -- https://youtu.be/YhpkRiKylCM
6η = Νίκος Παπαδάτος,& Λίτσα Ζανέτ 1971 (Moreas ‎– MR 2002)
7η = ΔΟΥΚΙΣΣΑ + ΖΑΜΠΕΤΑΣ 1983 (Δισκος '' ΤΑ ΧΑΣΙΚΛΙΔΙΚΑ'') @@ Με τους αρχικους στιχους του Τσιτσανη !!!!!!!!!!! @@ --- https://youtu.be/EZacVKGUNPk
   netriofron
01-09-2016 17:52
«Ο Σιδέρης ήταν ένα άνθρωπος άγιος. Δεν είχε σχέση με τεκέδες. Όπως κι εγώ. Ήταν καλόκαρδος και πολύ ήσυχος άνθρωπος, σαν κορίτσι. Κι έτσι, κουβεντιάζοντας τακτικά με τον Σιδέρη για τους μάγκες και τα τέτοια, μού ‘λεγε: «Βρε Βασίλη, κάνε ένα τραγούδι για μένα να λέει για τον Σιδέρη». Και τού ‘λεγα: «Θα σου κάνω, ρε, τραγούδι, αλλά θα σε κάνω τεκετζή». Αυτά γινόντουσαν στη Θεσσαλονίκη το 1941 με ’42. Κι έτσι εγώ με την φαντασία μου έπλασα το μύθο του Σιδέρη και του τεκέ. Διότι τεκές του Σιδέρη δεν υπήρξε ποτέ στη Σαλονίκη, πράγμα άλλωστε πασίγνωστο.»

(Κ. Χατζηδουλή, Βασίλης Τσιτσάνης. Η ζωή του, το έργο του,


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο