Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
99734 Τραγούδια, 241677 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Ηλιοβασίλεμα σωστό - 1950       
 
Στίχοι:  
Κώστας Μάνεσης
Μουσική:  
Γιώργος Λαύκας


Ηλιοβασίλεμα σωστό
την ώρα που νυχτώνει.
Τραβώ σκυφτός το δρόμο μου,
καημός με μαραζώνει.

Γκρίζα γινήκαν τα μαλλιά,
λύγισε το κορμί μου
και το μαράζι ρίζωσε,
βαθιά μες στην ψυχή μου.

Πόνοι με δέρνουνε πολλοί,
καημοί με βασανίζουν
και κάθε μέρα που περνά,
τα νιάτα μου τσακίζουν.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 80%  (3 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 19141
      Σχόλια: 9
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] 78 στροφές - Ηλιοβασ...
1950
[2] Δίσκος 45 στροφών
1961
[2] Γρηγόρης Μπιθικώτσης...
2005
[2] Πανόραμα του λαϊκού ...
2008
[3] Στέλιος Καζαντζίδης ...
1996
[3] Για πάντα κοντά μας
2003
[3] Λαϊκό τραγούδι - Η α...
2010
[4] Μην παρατραβάς
1976
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   KONSTANTINOS @ 16-12-2004
   sekarius
08-01-2018 16:17
πρωτη εκτελεση


Αθήνα, Ιανουάριος 1950


https://youtu.be/ZTXa9XqSdLM


Δίσκος : HisMaster'sVoice AO 2915




Ορφέας Κρεούζης, Ιω.Γεωργακοπούλου, Γ.Λαύκας
   netriofron
03-12-2016 14:56
1η : 1950 [Ηχογρ. Ιανουάριος] = Ορφέας Κρεούζης + Ιωάννα Γεωργακοπούλου + Γιώργος Λαύκας ------ 78ρης στην HMV AO-2915 (OGA 1574) &&&&& στο αλμπουμ ''Σε καταραμένες στράτες'' (2005) & συλλογη ''Ρεμπέτικη Ιστορία (1925-55): 3'' (1975)
1952-'53 = Δημήτρης Ευσταθίου + Μανώλης Χιώτης + Σωτηρια Μπελλου ------ Ζωντανη ηχογραφηση στου ''Καλαματιανου'', στις Τζιτζιφιες ------- https://youtu.be/0GVAFSPYg7E
1957 = Γρηγόρης Μπιθικώτσης [μπουζουκια : Γ. Λαυκας & Χαρης Λεμονοπουλος] ------ απο 78ρη που επανεκδοθηκε το 1961 , και σε 45ρακι &&&&& στο αλμπουμ ''Γρηγ. Μπιθικώτσης ‎– Τα Αυθεντικά Νο 2'' (1984)
1970-1972 = Γιάννης Παπαϊωάννου + Ελενα Μεταξα ‎ ------- Αλμπουμ ''Ζωντανά τραγούδια'' (1984) (Ζωντανες ηχογραφησεις 1970-'72 , απο τα κεντρα '' Χάραμα'' και ''Πανόραμα'') ------- https://youtu.be/nTQBDnlCg18
1975 = Ρεμπέτικη Κομπανία ( Δημητρης Κοντογιάννης) [μπουζουκι : Μανώλης Δημητριανάκης και κιθαρα : Δημητρης Κοντογιάννης] ------- Αλμπουμ ''Τα μπλέ παράθυρα - 12 μεγάλα λαϊκά τραγούδια'' ,με την σημειωση : ο δισκος αφιερωνεται στον Γιωργο Λαυκα ---------- https://youtu.be/hjzZ7jaaNio
1976 = Αννα Χρυσάφη
1983 = Σπύρος Ζαγοραίος + Ζωή Ζαγοραίου ‎ [Ενορχηστρωση : Ηλίας Μελάς] -------- Αλμπουμ ''Τα χασικλίδικα'' & στο ''Η γλώσσα της μαγκιάς 1973-1993'' & στη συλλογη ''Ρεμπέτικα Νο 4'' (1987) ------ https://youtu.be/uJjwiJsBMd8
1983 = Μανώλης Μητσιάς + Αγάθωνας Ιακωβίδης + Κατερίνα Κόρου‎ [Ενορχηστρωση & μπουζουκι : Κώστας Παπαδόπουλος] --------- Αλμπουμ ''Παλιά ρεμπέτικα'' ---------- https://youtu.be/Kkz3Og5ljqo
1985 = Ucho Strumbams + Ιορδανης Τσομιδης [Μπουζουκι : Τσομιδης , μπαγλαμα : Ucho Strumbams και κιθαρα : Τακης Σιδερης] ------ Ζωντανή ηχογράφηση στην Utrecht Ολλανδίας & στο αλμπουμ ''Ιορδάνης Τσομίδης ‎– Ζωντανές ηχογραφήσεις'' (1994) & στη συλλογη '' Όλα τα ρεμπέτικα Νο 22'' ------ https://youtu.be/QxTuhP2kFL8
1986 = Μπέμπα Μπλανς + Δημητρης Ανδριανός [Ενορχηστρωση : Νίκος Αδάμας] -------- Αλμπουμ ''Το κάτι αλλο''
1996 = Στέλιος Καζαντζίδης + Πιτσα Παπαδοπουλου [μπουζουκια : Γιαννης Παλαιολογου - Γιωργος Δραμαλης] ------ Αλμπουμ ''Αφιέρωμα''
2004 = Μίμης Γκιουλέκας ‎ ------ Αλμπουμ ''19 μεγάλα λαικά τραγούδια'' ----- https://youtu.be/d1kwbQ6sDZY
2009 = Γιώργος Νταλάρας ------- Αλμπουμ ''Σαν τραγούδι μαγεμένο - Αναφορά στο ρεμπέτικο'' (Ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) ---------- https://youtu.be/0XUX6-MzrnU

Πηγη = discogs.com
   netriofron
03-12-2016 12:09
Ορφέας Κρεούζης [1928 - 2004]
Σαν τραγουδιστής πέρασε στη δισκογραφία των 78 στροφών μόνο έξι τραγούδια, εξαιτίας της φυλακής και εξορίας που πήγε τα χρόνια 1949 – 1955.Υπήρξε μουσικός υπεύθυνος της λαϊκής ορχήστρας των εξορίστων της Μακρονήσου.
Το 1960 πήγε στη Γαλλία, οπου βρήκε στέγη εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του.
Στη Γαλλία, ο Ορφέας Κρεούζης το πάλεψε όπως μπορούσε και προκειμένου να βγάλει το μεροκάματο, εργάστηκε παίζοντας κιθάρα, μπουζούκι και τραγουδώντας μαζί με τον Γιώργο Κομινέα, που ήταν στο Παρίσι από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και τον Ζαν Βασίλη, έναν μποέμ Ελληνογάλλο που είχε το κέντρο «Όλυμπος» στη Μονμάρτη και παρουσίαζε τα μπουζούκια, ειδικά μετά την επιτυχία του «Ποτέ την Κυριακή», ενταγμένα σ’ ένα τουριστικά διακοσμημένο ελληνικό περιβάλλον με τσολιαδάκια !!
Συμμετείχε σε λιγοστές ακόμη ηχογραφήσεις, που έγιναν στη Γαλλία από τις οποίες ξεχωρίζουν τα τραγούδια ΄΄Οπως το σύννεφο'' και το ''Χασάπικο του Βύρωνα'' (Hassapiko Viron City) , αλλά και κάποια οργανικά στα οποία ο Ορφέας επαίζε μπουζούκι.
Πηγη = http://www.ogdoo.gr/prosopa/afieromata/orfeas-kreoyzis-o-laikos-kitharistas-poy
   netriofron
23-11-2016 14:16
1952-'53 = Δημήτρης Ευσταθίου + Μανώλης Χιώτης + Σωτηρια Μπελλου ------ Ζωντανη ηχογραφηση στου ''Καλαματιανου'', στις Τζιτζιφιες ------- https://youtu.be/0GVAFSPYg7E
ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ ---------- https://youtu.be/hjzZ7jaaNio
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ ----- https://youtu.be/Kkz3Og5ljqo
   netriofron
08-09-2016 17:50
Γρηγόρης Μπιθικώτσης = 1957 (''Γρηγ. Μπιθικώτσης* ‎– Τα Αυθεντικά Νο 2'') [ & Δίσκος 45 στροφών του 1961 ]
   gkremistis
28-07-2013 11:53
Το έχει ερμηνεύσει κι ο Μανώλης Μητσιάς.
   vbotis
10-09-2010 11:57
Πρώτη εκτέλεση Ορφέας Κρεούζης και Ιωάννα Γεωργακοπούλου το 1950
Η εκτέλεση του μπιθικώτση σε 45άρι το 1961
   NONDASPAN
12-03-2010 11:51
ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ....τι να λεμε , αφου το χει τραγουδησει αυτος , τα υπολοιπα δεν εχουν σημασια...
   Ανώνυμο σχόλιο
29-01-2006
H nuxta...to skotadi tou dinei thn dunatothta na skeftei ...na er8ei se epafh me ton eswteriko tou eauto...eksou kai to hliobasilema...pou fanerwnei fws kai diafania,mia kainourgia arxh...gia auton omws h zwh teleiwnei xanetai...


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο