Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
101043 Τραγούδια, 244319 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Χωρίσαμε ένα δειλινό - 1947       
 
Στίχοι:  
Βασίλης Τσιτσάνης
Μουσική:  
Βασίλης Τσιτσάνης


Χωρίσαμε ένα δειλινό
με δάκρυα στα μάτια
η αγάπη μας ήταν γραφτό
να γίνει δυο κομμάτια

Πονώ σαν συλλογίζομαι
τα όμορφα τα βράδια
που μου ‘δινες γλυκά γλυκά
όρκους φιλιά και χάδια

Με μια λαχτάρα καρτερώ
και πόνο στην καρδιά μου
ίσως γυρίσεις γρήγορα
ξανά στην αγκαλιά μου




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 91%  (22 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 51183
      Σχόλια: 7
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] 78 στροφές - Χωρίσαμ...
1947
[1] Τσιτσάνης Νο 5 - Αυθ...
1997
[2] Τα κλειδιά
1968
[3] Τα ρεμπέτικα της Σωτ...
1969
[4] Οι βετεράνοι του ρεμ...
1993
[5] Η Φλέρυ Νταντωνάκη σ...
1991
[9] Πανόραμα του λαϊκού ...
2008
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   galanta, Νικόλας @ 08-11-2002
   netriofron
30-04-2017 20:47
Χορός / Ρυθμός : Ζειμπέκικος

1η : 1947 = Ιωάννα Γεωργακοπούλου + Πρόδρομος Τσαουσάκης (= Πρόδρομος Μουτάφογλου) ---------- 78ρης της Columbia DG 6626 (CG - 2212) ------------ https://youtu.be/J0H5oo5y9X0

1959 = Μπέττυ Δασκαλάκη + Kωστας Γρυπαρης ,(Μπουζουκι : Ανέστος Αθανασίου ( "Γύφτος") --------- Αλμπουμ ''B. Daskalaki, K. Atalopoulou Lefterakis, Anestos, Griparis ‎– This Is Greece'' στην Αμερικανικη Colonial Records ( COL-LP-159) ,του Τετου Δημητριαδη --------- https://youtu.be/Wl9ev7gC9U4

1960 [Ηχογρ.7 Δεκεμ] !!!!!!!!!!!!!!!!!! = Γρηγόρης Μπιθικώτσης + Καίτη Θύμη ,(Μπουζουκι : Μανώλης Χιώτης) --------- δισκακι ΕΡ της HMV ---------- https://youtu.be/SNIBkuwFtyk

1964 = Μπέμπα Μπλανς (= Αγγελική Κωνσταντοπούλου) + Μανώλης Καναρίδης , [Ενορχηστρωση & μπουζουκι : Γιώργος Μητσάκης]-------- 45ρακι στη Philips ‎6011 (332 311 PF) & συλλογη ''Διπλοπενιές και αναμνήσεις'' (1965) & στο CD ''Γιώργος Μητσάκης ‎– Διπλοπενιές και τραγούδια'' (1995)

1969 = Σωτηρία Μπέλλου ,(Μπουζουκι : Γιάννης Αγγέλου) -------- 45ρακι στη Lyra ‎(LS 1326)

1969 = ''Τριο Μπελκαντο'' -------- Αλμπουμ ''Sing & Dance with the Trio Bel Canto''

1983 = ''Αθηναϊκή Κομπανία'' --------- στο 2πλο αλμπουμ ''Το Μινόρε Της Αυγής - Τα Τραγούδια Από Την Τηλεοπτική Σειρά Του Φώτη Μεσθεναίου (Δεύτερη Περίοδος)'' ---------- https://youtu.be/Rhv791OAZNw

1984 !!!!!!!!!!!!!!!!!! = Άννα Χρυσάφη (= Άννα Ορφανιδη-Χρυσαφάκη) ++ Νανά Σέργη ++ Πόπη Σολδάτου , [Ενορχηστρωση : Νάκης Πετρίδης] ------- Αλμπουμ ''Ή Άννα Χρυσάφη Τραγουδάει Τσιτσάνη'' -------- https://youtu.be/2HFUnjjJnr0

1991 = Φλέρυ Νταντωνάκη (= Ελευθερία Παπαδαντωνάκη) , [Ενορχηστρωση & πιανο : Μάνος Χατζιδάκις]


ΠΗΓΕΣ = [ http://www.ogdoo.gr/erevna/thema/ta-thrylika-extended-play-45aria-tis-col ] - - - [ https://www.discogs.com/search/?q=%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B5+%CE%88%CE%BD%CE%B1+%CE%94%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CF%8C&type=all ] - - - [ http://www.triobelcanto.com/discography_frameset.html ]
   netriofron
13-08-2016 14:03
Kαι ΜΠΕΤΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ-ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΥΠΑΡΗΣ το 1959 (ηχογραφηση Αμερικης)
   netriofron
13-08-2016 13:21
{{{{{{ Ζεϊμπέκικο του 1944-46 (;).
Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης
Στίχοι: Αλέκος Γκούβερης (1944) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Πρώτη φωνογράφηση: Φεβρουάριος του 1947 [Columbia, D.G. 6626]
Πρώτη εκτέλεση: Πρόδρομος Τσαουσάκης & Ιωάννα Γεωργακοπούλου }}}}}}
Πηγες Σημειώσεις του Ντίνου Χριστιανόπουλου στο βιβλίο του Τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη που γράφτηκαν στη Θεσσαλονίκη επί Γερμανικής Κατοχής) (Εκδόσεις Μπιλιέτο, Παιανία), σελ. 105-106
Κ Α Ι Το τραγούδι γράφτηκε το 1944 αρχικά με άλλη μουσική για μια νεαρή Εβραία, τη Ρεβέκκα, με την οποία ήταν ερωτευμένος ο Μπακάλης. Εκείνη την περίοδο μαζί με τον Α.Καλδαρα γυρνούσαν στα ταβερνάκια της Λάρισας, της Καρδίτσας, και των Τρικάλων, παίζοντας μουσική και τραγουδώντας για τα προς το ζην. Είχαν μαζί τους και τη Ρεβεκκα που θέλοντας να την προφυλάξουν από τους Γερμανούς την αποκαλούσαν Μαριάννα.
Στα Τρίκαλα μαζί τους ήταν και ο στιχουργός και μουσικός Αλέκος Γκούβερης, ο οποίος είχε πει στο Τάσο Σχορέλη ( Τότε αρχίζαμε το μεσημεράκι και δουλεύαμε μέχρι της 7 βραδύ. Στο μαγαζί ερχόντουσαν μαυραγορίτες και αντάρτες για να κάνουν της επαφές τους.. Ο Μπάμπης που ήταν παιδάκι ήταν ερωτευμένος με την εβραιοπούλα. τα πράγματα είχαν ζορίσει πολύ. Από στιγμή σε στιγμή το βλέπαμε θα πιαναν το κορίτσι του φίλου μας για να το στείλουν για σαπούνι. Και λέω θα μας πιαναν γιατί τότε οποίος πείραζε το κορίτσι του φίλου ήταν σαν να πείραζε τη μάνα όλων μας. Το σκεφτήκαμε πολύ και στείλαμε το κορίτσι στο βουνό, το πηρέ ο σύνδεσμος και το πήγε ψηλά .Ζει ακόμα σώσαμε μια ζωή. Ο Μπάμπης απαρηγόρητος.)
Η εκδοχή του Μ. Μπακάλη είναι διαφορετική. Αναφέρει ότι κατέβασε την Ρεβέκα στον Πειραιά και την έβαλα σε ένα πλοίο για την Μέση Ανατολή. Γι αυτό εξάλλου κι ο ίδιος παρέμεινε στον Πειραιά. Ο Γκούβερης έγραψε το ίδιο βράδυ του χωρισμού τους στίχους του τραγουδιού, τους οποίους διάβασε στον Μπακάλη το επόμενο πρωί όταν συναντηθήκαν στο καφενείο Μαύρος Γάτος των Τρικάλων.
Τη μουσική σύνθεση έκαναν ο Καλδάρας με τον Μπακάλη, την οποία όμως ανέτρεψε ο Τσιτσάνης στη Θεσσαλονίκη άλλαξε την μουσική αλλά κράτησε τους στίχους. Για αγνώστους λόγους ο στιχουργός του τραγουδιού Αλέκος Γκούβερης δεν αναφέρεται .
   πανούλης
29-06-2013 13:01
Σπάνιο ντοκουμέντο η ερμηνεία από το ντουέτο Βσαίλη Τσιτσάνη - Γιώτας Λύδια στην ταινία του Ερρίκου Θαλασσινού "Ορφανή σε ξένα χέρια" (1962), με τους Μάρθα Βούρτση, Γιώργο Καμπανέλλη κ.α.
Την όλη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Βασίλης Τσιτσάνης.
   angi2020
28-04-2011 07:59
   Ανώνυμο σχόλιο
09-04-2006
αγαπημενο,λατρεμενο,απιστευτο...
   Ανώνυμο σχόλιο
01-08-2005
to vari pirovoliko tou rebetikou


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο