Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
76165 Τραγούδια, 226212 Ποιήματα, 27190 Μεταφράσεις, 26567 Αφιερώσεις
 

 Μαντουμπάλα - 1959       
 
Στίχοι:  
Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Μουσική:  
Θόδωρος Δερβενιώτης


Μαντουμπάλα, αγάπη γλυκιά μου,
λαχταρώ νά ’ρθεις πάλι κοντά μου.
Από τότε που σ’ έχασα λιώνω,
τ’ όνομά σου φωνάζω με πόνο,
Μαντουμπάλα, Μαντουμπάλα.

Με μάτια κλαμένα στους δρόμους γυρνώ,
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω,
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω.

Να σε δω κι ας πεθάνω, καλή μου.
Αυτό μόνο ζητάει η ψυχή μου.
Από τότε που σ’ έχασα λιώνω,
τ’ όνομά σου φωνάζω με πόνο,
Μαντουμπάλα, Μαντουμπάλα.

Με μάτια κλαμένα στους δρόμους γυρνώ,
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω,
μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 85%  (12 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 17331
      Σχόλια: 12
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] 78 στροφές - Μαντουμ...
1959
[1] Στέλιος Καζαντζίδης ...
1970
[1] Στέλιος Καζαντζίδης ...
1981
[1] Λαϊκοί βάρδοι
1987
[1] Καζαντζίδης - Αυτή ε...
1992
[1] Δίφωνο Νο 8 - Εξ Ανα...
1996
[1] Στέλιος Καζαντζίδης ...
2006
[1] Λαϊκό τραγούδι - Η α...
2010
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   ΜΕΛΙΝΑ @ 25-11-2004
   alain
04-12-2008 12:07
Οι δύο όψεις του τότε δίσκου είναι ''Μαντουμπάλα / Δυο πόρτες έχει η ζωή''.
   alain
01-12-2008 12:01
Ραβί Σανκάρ ο τραγουδιστής ( αναφέρεται και ως ημισυνθέτης) του Ινδικού αυτού τραγουδιού για την διάσημη Ινδή ηθοποιό Μαντουμπάλα στα μέσα του περασμένου αιώνα. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ως συνήθως ''πούλησε'' (οπως άλλωστε το είχε κάνει πολλές φορές και σε πολλούς), αντί πινακίου φακής στον Καζαντζίδη τα δικαιώματα στιχουργίας, πράγμα που μετέπειτα σε κρίση ηθικής αναγνώρισε ο Καζαντζίδης, αλλά όχι πολλοί στιχουργοί της εποχής, που έγιναν ''μεγάλοι'' στις πλάτες της μεγάλης Παπαγιαννοπούλου.
   Viennezos
24-10-2008 03:25
Σε αντίθεση με ό,τι αναφέρουν οι ετικέτες και τα εξώφυλλα των δίσκων, το τραγούδι αυτό δεν το έγραψε ο Καζαντζίδης. Στην πραγματικότητα οι στίχοι είναι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και η μουσική του Θόδωρου Δερβενιώτη. (Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Δερβενιώτη: "[...] στη «Μαντουμπάλα» τα δύο τρίτα είναι δικά μου, δηλαδή η εισαγωγή και το κουπλέ. Το ρεφρέν ["Με μάτι κλαμένα ..."] είναι ένα μοτίβο παρμένο από ινδικό τραγούδι.")

Για λεπτομέρειες και μια αναλυτική περιγραφή της ιστορίας του τραγουδιού βλ. το εξής βιβλίο:
Νέαρχος Γεωργιάδης / Τάνια Ραχματουλίνα: "Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι", εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2003, σελίδες 157 - 167.

Η "Μαντουμπάλα" πρωτοκυκλοφόρησε το 1959 σε δίσκο 78 στροφών (Columbia - "His Master's Voice", ΑΟ 5544). Σύμφωνα με το παραπάνω βιβλίο η "Μαντουμπάλα" ήταν "η μεγαλύτερη μέχρι τότε εμπορική επιτυχία, που έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αφού μέσα σ’ ένα χρόνο πούλησε 96.000 δίσκους και αμέτρητες άλλες χιλιάδες τα επόμενα χρόνια." (σελ. 157)
   netriofron
27-04-2017 11:47
-------- ΕΠΙΣΗΣ :

1967 = Hevron Levi + Ανέστος Αθανασίου (''Γυφτος'') και μπουζουκι , και με τη συνοδεια της Ελληνο-Εβραικης μπαντας ''The Feenjon Group'' -------- Αλμπουμ ''The Feenjon Goes Greek'' στην Αμερικανικη Monitor Records (MFS 482)

1974 = Rişar ‎ ,[ΤΟΥΡΚΙΚΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!] ,Διασκευη στιχων : Rita ,και με τιτλο ''Mandubala,benim tatlı sevgilim'' --------- 45ρακι στην Τουρκικη MURAT ‎(Mi-439) -------- https://youtu.be/Qv_RYtYp7dg

2005 = ''Anemos'' : Κατερίνα Νιτσοπούλου και Κώστας Χατζόπουλος -------- στο CD ''Τοτε ,τωρα - Οι αυθεντικες ερμηνειες και οι διασκευες τους'' --------- https://youtu.be/oBc9O04Guhk


ΠΗΓΗ = [https://www.discogs.com/search/?q=%27%27Mandouvala%27%27&type=all]
   netriofron
24-12-2016 21:23
ΚΑΙ :
1961 [Ηχογρ. 15 Σεπτ.] = Στέλιος Καζαντζίδης + Μαρινελα [Ενορχήστρωση : Στέλιος Καζαντζίδης] ------- δισκακι ΕΡ της HMV - 7EGG 2577 -------- https://youtu.be/BCSvUJunAeo
   netriofron
18-11-2016 11:39
Και μερικες ακομα ......
1959 = Αννα Χρυσάφη [μπουζουκι : ΑΝΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ή ΓΥΦΤΟΣ] ------- Δισκος ''CONCERTO FOR BOUZOUKEE Vol 1'' ,(Αμερικης) & στη Συλλογη ''Ρεμπέτικο Σεργιάνι Νο3 – Ηχογραφήσεις 1930-1965'' ------- https://youtu.be/c7A6Mt9rs6g
1959 = Πόλυ Πάνου ----- Αλμπουμ ''Πόλυ Πάνου ‎– Bouzoukee Party'' (Αμερικης)
& στη Συλλογη ''Πόλυ Πάνου ‎– Μέσα από τις 45 στροφές'' (1996) ------ https://youtu.be/KYGe3diVmHg
'59 - '62 = Γιάννης Βούλγαρης ------- Συλλογη ''Various ‎– Bouzoukee Nights!! - Recordings 1959-1962'' -------- https://youtu.be/Lii7OJ4rf4U
1965 = Φλέρυς Νταντωνάκη ------ Αλμπουμ ''The Isles of Greece" (Αμερικης) -------- https://youtu.be/NMNS2ZMHXsU
1978 = Ανδρέας Ζακυνθινάκης ----- Αλμπουμ ''Ανδρέας Ζακυνθινάκης ‎– Είμαι ενα κορμί χαμένο'' ------- https://youtu.be/dZFvwjwvEM8

ΚΑΙ σε διασκευη Τσα-Τσα !!!! : Περικλης Βαγιας ----- Συλλογη ''Various ‎– Λαϊκά Σέϊκ με μπουζούκια'' (1997) ----- https://youtu.be/RMkKvj-S4NY
ΚΑΙ σε διασκευη DISCO !!!!!!!!!!!!! -------- https://youtu.be/6CAwG8_qeTg
   netriofron
13-09-2016 01:10
Και μερικες αγνωστες εκτελεσεις της .............
Σταυρος Τζουανάκος = 1959 -- Δίσκος BALKAN-862 Αμερικης ---- https://youtu.be/AUeXZnz8rK0 ---
Αρης Σαν = 1959 [''Makolit ‎– L.P 157] --- https://youtu.be/yZOXADny0G8
Σπυρος Ζαγοραιος = 1959 --- [ODEON-2550] --- https://youtu.be/C1IbxC44ers
Μακης Κουρτίδης- Ούλα Μπάμπα = -- [Fidelity 77015 ] -- https://youtu.be/5hQqNutcj_0

Και σε ρυθμο Τσα-Τσα !!!! ,απο την Ισπανια .... Los Españoles= 1961 - Mantubala -- [''Latin Dance Party ''] --
https://youtu.be/xCyeI0e9UeU
   netriofron
21-08-2016 22:52
Η "Μαντουμπάλα" πρωτοκυκλοφόρησε 28-3--1959 σε δίσκο 78 στροφών (Columbia - "His Master's Voice", ΑΟ 5544).
{{ Ηταν "η μεγαλύτερη μέχρι τότε εμπορική επιτυχία, που έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αφού μέσα σ’ ένα χρόνο πούλησε 96.000 δίσκους και αμέτρητες άλλες χιλιάδες τα επόμενα χρόνια." (σελ. 157). }}
(Πηγη "Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι", εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2003 )

Η μυθική "Μαντουμπάλα" ακουγόταν παντού κι ήταν επί 10 χρόνια πρώτη σε πωλήσεις΄ εκτοπίστηκε από την κορυφή μόνο από ένα άλλο δικό του τραγούδι ".
(Πηγη "Το 'ααα' του κόσμου" στο "Ημών των Ιδίων" του Διονύση Χαριτόπουλου, σελίδες 156 & 157, εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα", 2003 ).

Διασκευη του Ινδικου κινηματογραφικου τραγουδιου '' Aa jao tadafte hain arman''-LATA (1951)
(Η Μαντουμπάλα ήταν μια φημισμένη Ινδή ηθοποιός {1933-1969 } )
   Μαυρο Ατι σε Φωτια
19-03-2014 19:03
{1951} "Aa jao tadapte hain armaan" [Shankar-Jaikishan / ερμ. Lata Mangeshkar] ..απ'την ταινια 'AWAARA' !


https://www.youtube.com/watch?v=wHAGcSOupw0&list=UUg3hqlZ0Mi85UNhO6rhOkYw
   Re_Xitzaz_Johnnis
07-06-2012 12:42
μπράβο ρε παιδιά , που τα βρίσκετε όλα αυτα? .. είστε τιποτα συγγενείς του καζαντζίδη και τα ξέρετε ? .. ειλικρινα , το εννοω μπραβο ..
δεν ξέρω εγώ να βρω τέτοιες πληροφοριες , πρεπει να μαι κανενας φίλος ή συγγενής ..... Πολύ ωραίο αυτο το τραγούδι , ....
   Ανώνυμο σχόλιο
26-08-2005
μαντουβάλα είναι κανονικά..
   Ανώνυμο σχόλιο
18-02-2005
to skotwse o Remos stin teleti lixis twn Olympiakwn Agwnwn.


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο