Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
57812 Τραγούδια, 188243 Ποιήματα, 25327 Μεταφράσεις, 26497 Αφιερώσεις
 

 Χρυσοπράσινο φύλλο - 1965       
 
Στίχοι:  
Λεωνίδας Μαλένης
Μουσική:  
Μίκης Θεοδωράκης


Γη της λεμονιάς, της ελιάς
γη της αγκαλιάς, της χαράς
γη του πεύκου, του κυπαρισσιού
των παλικαριών και της αγάπης

Χρυσοπράσινο φύλλο
ριγμένο στο πέλαγο

Γη του ξεραμένου λιβαδιού
γη της πικραμένης Παναγιάς
γη του λίβα, τ’ άδικου χαμού
τ’ άγριου καιρού, των ηφαιστείων

Χρυσοπράσινο φύλλο
ριγμένο στο πέλαγο

Γη των κοριτσιών που γελούν
γη των αγοριών που μεθούν
γη του μύρου, του χαιρετισμού
Κύπρος της αγάπης και του ονείρου

Χρυσοπράσινο φύλλο
ριγμένο στο πέλαγο



 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 94.4%  (11 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 28543
      Σχόλια: 23
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Χρυσοπράσινο φύλλο
1965
[1] Η Ελλάδα του Γρηγόρη
1994
[1] Η Ελλάδα του Μίκη
1995
[2] Ο Γιάννης Πουλόπουλο...
1974
[3] Αλέξια - Μίκης Θεοδω...
1988
[4] Σαράντα τραγούδια γι...
1994
[5] Αφιέρωμα στον Μίκη Θ...
1995
[7] Από τη φωνή του Χρισ...
2003
[8] Μια ζωή Ελλάδα
2004
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   dalaras.com @ 07-11-2002
   Minos
23-02-2006
Μια δεύτερη εκτέλεση, ανήκει στον Γιάννη Πουλόπουλο (1967) όπου ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης επιμελήθηκε, μαζί με άλλα 11 τραγούδια σε ένα LP. (Για την ιστορία υπενθυμίζω ότι ο Μίκης είναι αυτός που "ανακάλυψε" και έδωσε τα πρώτα τραγούδια στον Πουλόπουλο (1963)
   TENORMIN
14-09-2014 20:42
Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
   trapper
30-08-2013 17:22
This should be the National Anthem of Cyprus
   longieth
11-01-2013 23:19
Με τον Γιώργο Νταλάρα και τη συμφωνική ορχήστρα Θεσσαλονίκης !
http://www.youtube.com/watch?v=Z97Dhce6ORY
   Βασίλης Μ.
15-07-2012 13:41
   xreos
20-06-2012 19:41
ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ
ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΚΥΠΡΟ

   militsa
04-02-2009 12:36
αφιερωμενω στην ταλαιπωρη μεγαλονησο μας...
   Iliana
15-11-2007 17:37
Το "χρυσοπράσινο φύλλο" του τραγουδιού δεν είναι ένα τυχαίο. Υπάρχει ένα είδος βελανιδιάς που φυτρώνει μόνο στην Κύπρο. Η μια πλευρά του φύλλου χρυσίζει και άλλη είναι πράσινη! Αν θυμάμαι καλά, είναι και το εθνικό φυτό της Κύπρου. Έτσι είναι, λοιπόν, και η Κύπρος, το φύλλο ενός χρυσοπράσινου δέντρου ριγμένο στο πέλαγος με ρίζες βαθιές στους αιώνες. Μακάρι να τη δούμε μια μέρα όπως της αξίζει!!!
   emmanouela
15-10-2007 07:52
makari kapote na doume tin kipro mas eleutheri me elinokiprious kai tourkokiprious na zoun mazi eutixismenoi. giti auti i gi aniki sto lao tis kai oxi stous 3enous
   mikro
13-12-2006 14:45
θα συμφωνήσω:
ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ....
δάκρυα και μόνο δάκρυα για τη Μεγαλόνησο
   Ανώνυμο σχόλιο
16-02-2006
Adonis Paris. ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ....
   Ανώνυμο σχόλιο
26-01-2006
Γράφτηκε το φθινόπωρο του 1964 για το έγχρωμο ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ ''Το νησί της Αφροδίτης"
   margarita paschou
19-11-2005
Τι να πεις, δεν υπάρχουν λόγια γι' αυτό το αριστούργημα!
   Ανώνυμο σχόλιο
09-10-2005
ΓΗ ΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
   Ανώνυμο σχόλιο
07-09-2005
15 iouliou 1974 de 3exno tin prodosia, 20 iouliou 1974 den 3exno kai agonizomai....
   marilena4
16-08-2005
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...μαριλένα - αραδιππου
   Ανώνυμο σχόλιο
05-08-2005
opote to akouw anatrixiazw...5/8
   Ανώνυμο σχόλιο
27-07-2005
ΚΥΠΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΕΣ. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
   Ανώνυμο σχόλιο
17-05-2005
τα συνορα μας ειναι στην Κερύνια
   Ανώνυμο σχόλιο
08-04-2005
Καλό ταξίδι κύριε Γρηγόρη...
   Ανώνυμο σχόλιο
21-03-2005
ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Λευτεριά στην Μεγαλόνησο
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Den ksexno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο