Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
77581 Τραγούδια, 226410 Ποιήματα, 27190 Μεταφράσεις, 26567 Αφιερώσεις
 

 Αγρίμια κι αγριμάκια - 1971       
 
Στίχοι:  
Παραδοσιακό
Μουσική:  
Παραδοσιακό

Περιοχή:  
Κρήτη

Αγρίμια κι αγριμάκια μου,
λάφια μου μερωμένα,
πέστε μου πού `ναι οι τόποι σας,
πού `ναι τα χειμαδιά σας;

Γκρεμνά `ναι εμάς οι τόποι μας,
λέσκες τα χειμαδιά μας,
τα σπηλιαράκια του βουνού
είναι τα γονικά μας.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 88%  (34 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 54834
      Σχόλια: 27
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Γιάννης Μαρκόπουλος ...
1971
[1] Αξέχαστες επιτυχίες
1983
[1] Νίκος Ξυλούρης-Του χ...
2005
[2] Ψαραντώνης - Ριζίτικ...
2002
[2] Σαν έρθουν μάνα οι φ...
2003
[3] Κρητικά κλασσικά
1993
[3] Ριζίτικα της τάβλας ...
2004
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   ftx, Ευτύχης Χαιρετάκης @ 30-09-2004
   ΧΑΙΝΗΣ
07-01-2017 22:52
Τα ριζίτικα τραγούδια ανήκουν κυρίως στη Δυτική Κρήτη. Ωστόσο, είναι διαδεδομένα και στην Κεντρική Κρήτη.
Ρίζες, είναι οι υπώρειες και τα ριζίτικα τραγουδιούνται στα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες των ορέων. Από τις ρίζες των βουνών έλαβαν την ονομασία τους και τα τραγούδια: και από τον Ψηλορείτη (Ίδη) και τη Δίκτη, αλλά κυρίως τα Λευκά Όρη του Ν. Χανίων. Εξάλλου, υπάρχουν άλλες δύο απόψεις για την ονομασία "ριζίτικα": η μια δέχεται ότι πήραν το όνομά τους από την αρχαία Ριζηνία (Μεσκλά) και η άλλη διαπιστώνει, πως όπως π.χ. για άλλες κατηγορίες τραγουδιών υπάρχουν οι όροι "ανατολίτικα", "Μοραΐτικα" κλπ., έτσι αναλόγως τα τραγούδια της ρίζας, των προγόνων, της γενιάς, τα ονόμασε ο λαός Ριζίτικα.

Τα τραγούδια αυτά έχουν μακρά παράδοση και καλύπτουν πολλούς τομείς της έκφρασης του λαού, όπως τραγούδια της τάβλας (του τραπεζιού), της στράτας (εν πορεία), ενώ λέγονται επίσης στους γάμους, στις γιορτές και στις βαπτίσεις, όπως και σε περιπτώσεις γλεντιού. Η θεματολογία τους είναι ηρωικά - επαναστατικά κατά των κατακτητών, ιστορικά, αφηγηματικά, της ξενιτιάς, θρησκευτικά, αλληγορικά, της αγάπης, ποιμενικά κλπ. Η μουσική τους είναι σοβαρή και με στοιχεία πόνου.

Τα ριζίτικα τραγούδια δε χορεύονται.
Τραγουδιούνται σε 32 μελωδίες, ή ομαδικά - χορωδιακά, ή αρχικά άδεται ένα ημιστίχιο από έναν τραγουδιστή και κατόπιν αυτό επαναλαμβάνεται χορωδιακά από την παρέα (καθ' υπακοήν και κατ' αντιφώνησιν), ενώ αρκετά ριζίτικα είναι ιδιόμελα με δικές τους μελωδίες. Δεν υπάρχει πάντα ομοιοκαταληξία, ο στίχος δεν είναι πάντα δεκαπεντασύλλαβος αν και αυτός υπερέχει στατιστικά.
   panosneo
27-04-2013 21:46
Υπάρχει δυνατότητα εύρεσης νότων για κάθε τραγούδι από αυτά τα τραγούδια που εμφανίζονται?
   krhtikoss
19-09-2012 13:21
τραγουδι με νοημα
   gogos2003
12-04-2012 17:02
ΤΕΛΕΙΟ! ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!
   bill31125
21-05-2010 14:56
   e l l a
14-05-2008 08:52
ta upoliopa logia? ta kserei kaneis? tholo na ta maqo....
   $anti$
11-06-2007 10:30
ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΆΦΗΣΩ!!!!!!!!!!!!!! ΣΟΥ ΤΟ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ.ΕΙΣΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
   elenaathina
01-04-2007 13:25
   elenaathina
01-04-2007 13:25
Όλου του κόσμου τα νησιά που είναι στον πλανήτη
Πάλι μαζί δεν κάνουνε την ομορφιά σου Κρήτη !!!
   Wagadugu
03-10-2006 13:28
Γεια σου λεβεντογεννα Κρήτηηηηηηηηηη!
   chainis
21-09-2006 04:08
"TO" TRAGOUDI
   Anonymous
25-08-2006 20:22
Ε οχι και βουκολικό αυτό το τραγούδι!!!! Στους αντάρτες αναφερεται...
   Ανώνυμο σχόλιο
16-06-2006
τέλεια η Κρήτη
   Ανώνυμο σχόλιο
03-06-2006
ευθυνη να 'σαι Κρητικος.Γ.Τ.
   Ανώνυμο σχόλιο
17-04-2006
γαμάτο ειναι!
   Ανώνυμο σχόλιο
22-03-2006
kriti 4 ever
   Ανώνυμο σχόλιο
31-01-2006
κύριε Χαιρετάκη το υπόλοιπο τραγούδι δεν το γνωρίζετε? κρίμα γιατί έχει υπέροχα λόγια. (αγγέλα)
   Ανώνυμο σχόλιο
18-01-2006
kriti for ever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Ανώνυμο σχόλιο
16-12-2005
Κρύβε λόγια 24-10, μην του σφηνωθεί καμμιά ιδέα...
   Ανώνυμο σχόλιο
26-11-2005
a re kritiiiiiiiiiiii.....ofouuuu
   Ανώνυμο σχόλιο
24-10-2005
PWS 3EFYGE TOU AKATONOMASTOY NA TO PEI KAI AUTO
   Ανώνυμο σχόλιο
04-07-2005
Μιχάλη Δελατόλα βούλωσέ το.
   Ανώνυμο σχόλιο
22-05-2005
Bravo ston Psarantwni pou den kapileu8ike pote to onoma tou aderfou tou Nikou...
   Ανώνυμο σχόλιο
24-03-2005
Α! ΡΕ ΚΡΗΤΗ ΑΘΑΝΑΤΗ!
   Ανώνυμο σχόλιο
24-03-2005
Α! ΡΕ ΚΡΗΤΗ ΑΘΑΝΑΤΗ!
   Ανώνυμο σχόλιο
08-02-2005
Η αγνή φύση του αϊδού σε όλο το μεγαλείο της μεσα απο ένα όνομα τόσο θείκο σαν του Νίκου, του Νίκου μας.
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Από τα λατρεμένα μου!!   ( αννα )


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο