Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
67227 Τραγούδια, 218702 Ποιήματα, 26564 Μεταφράσεις, 26564 Αφιερώσεις
 

 Άνοιξε λίγο το παράθυρο - 1966       
 
Στίχοι:  
Brendan Behan & Βασίλης Ρώτας
Μουσική:  
Μίκης Θεοδωράκης


Άνοιξε σιγά την πόρτα
Κλείσ’ τη για να μην τραβάει
όλη τη ζωή μου χύνω δάκρυα, δάκρυα
το στόμα μου δεν ξέρει να γελάει

Άνοιξε λίγο το παράθυρο
Κι ασ’ το φυρό για το Χριστό,
Έμπα και κάτσε κι ύστερα
θα σου το πω το μυστικό

Μόν’ μια φορά σαν έπεσε η εικόνα
κι άφησε τη γριά τη βάβω μου ξερή
κει που `λεγε παλιό ιρλανδέζικο τραγούδι
πως πούλησαν προδότες τον οδηγητή

Άνοιξε λίγο το παράθυρο
κι άσ’ το φυρό για το Χριστό
Έμπα και κάτσε κι ύστερα
θα σου το πω το μυστικό

Από τους μπάσταρδους τους ξένους
κρύψε, καλή μου, το χάλι σου
εμείς λιοντάρι και λυκόρνιο
και ρόδο στο κεφάλι σου

Άνοιξε λίγο το παράθυρο
κι άσ’ το φυρό για το Χριστό
Έμπα και κάτσε κι ύστερα
θα σου το πω το μυστικό




Διαφήμιση

 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 100%  (4 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 11569
      Σχόλια: 8
      Αφιερώσεις: 1
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Ένας όμηρος
1966
[1] Les bouzoukis
1978
[1] Η Ελλάδα του Μίκη
1995
[3] Δρόμοι παλιοί
2002
[4] Αλέξια - Μίκης Θεοδω...
1988
[5] Μίκης Θεοδωράκης & Χ...
1974
[5] Μίκης Θεοδωράκης - 7...
2000
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Kate @ 30-09-2004
   netriofron
14-01-2017 23:56
"Ένας Όμηρος" (''The Hostage") ,του Ιρλανδού Μπρένταν Μπίαν , του 1958
Σειρά 15 ποιημάτων σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα - Βούλας Δαμιανάκου. Έμπνευσμένα από τον απελευθερωτικό αγώνα του Ιρλανδικού λαού ,κατά των Βρετανών, που δυνάστευαν το νησί επί 700 χρόνια. Αγώνας που υποχρέωσε το 1922 τους Βρετανούς ν' αποχωρήσουν κρατώντας ένα μικρό μέρος (το 1/6) της χώρας -και το πιο πλούσιο- στα βόρεια, και αυτός είναι ο λόγος του συνεχιζόμενου αγώνα των Ιρλανδών. Στον αγώνα αυτόν συμμετείχε και ο Μπίαν, με συνέπεια να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε φυλάκιση 9 ετών.
Τον Οκτώβριο του 1961 , η συλλογη , έφτανε στα χέρια του Μίκη Θεοδωράκη, που τότε βρισκόταν στο Παρίσι.
Έργο και ποιήματα άρεσαν στον συνθέτη, που προχώρησε αμέσως στη μελοποίησή τους.Ετσι τον Απρίλιο του 1962, το έργο παρουσιαζόταν από το "Κυκλικό Θέατρο" του Λεωνίδα Τριβιζά (που είχε κάνει την πρόταση στον συνθέτη), σε σκηνοθεσία του ίδιου, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη, με την Ντόρα Γιαννακοπούλου στα τραγούδια.

1η : 1963 [Ηχογ Ιουνης] = Ντόρα Γιαννακοπούλου [Ενορχήστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] (Κιθάρα : Δημήτρης Φάμπας) -------- 45ρακι της HMV (7PG-3319) , @@@@@ ΑΛΛΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ 31 Οκτωβριου 1964 !!!!!!!!!!!!!! @@@@@ & συλλογη ''Οδός Θόλου (Το Νέο Κύμα Κι' Ο Δρόμος Του)'' (1994) ------ https://youtu.be/9OUGw71n7N4


1964 [Ηχογ Σεπτ - Οκτωβ] = Σούλα Μπιρμπίλη [Ενορχηστρωση ΅Γιωργος Κατσαρος] (Κιθαρα : Νοτης Μαυρουδης) ------- 45ρακι στην Lyra ‎ (LS 1030) & αλμπουμ ''Soula Birbili Sings The Great Hits Of Mikis Theodorakis'' (1964) & στο CD ''Σούλα Μπιρμπίλη ‎– Τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Σπανό, Νότη Μαυρουδή'' (2010) ------ https://youtu.be/ivZpULkH-Ik

1966 = Χορωδία Τρικάλων και Ορχήστρα υπο της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου ------ Αλμπουμ ''Μίκης Θεοδωράκης, Χορωδία Τρικάλων Και Ορχήστρα Διεύθυνση Τερψ. Παπαστεφάνου ‎– 3''

1966 = Μαρία Φαραντούρη [Ενορχήστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] (Μπουζούκια : Κώστας Παπαδόπουλος & Λάκης Καρνέζης) ------ & συλλογη ''Άλμπουμ:Η Ελλάδα του Μίκη'' (1995) && αλμπουμ '' Ο Χρόνος Που Μετράει (1965-2000)'' (2004) ------- https://youtu.be/u_Y2y8__QV0
1971 = Μίκης Θεοδωράκης ------- Αλμπουμ ''Mikis Theodorakis ‎– Canta E Dirige L'Ostaggio'' , στην Ιταλικη : I Dischi Dello Zodiaco (VPA 8131) και επανεκδοση , το 1972 ,στην Polydor ‎- 2393 038 (Γερμανιας) & αλμπουμ ''Μίκης Θεοδωράκης-box'' (1999) & αλμπουμ ''Τα Μελοποιημένα 19'' (2009) ------ https://youtu.be/-4KB4YKuyYA
1998 = Αλέξια (Βασιλειου)
2002 = Μαρία Ζώη
2004 = Μαρία Φαραντούρη -------- απ'το CD ''Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Βακαρέλης ‎– Σε Τραγούδια Θεοδωράκη - Χατζιδάκι'' ------ https://youtu.be/A8Q7MUgjPWU
Τζένη Καρέζη ------- Αλμπουμ '' Τραγούδια Από Τον Κινηματογράφο Και Το Θέατρο'' (1993) & συλλογη ''Όταν Οι Ηθοποιοί Τραγουδούν 2'' (2000) & συλλογη ''Τα Κινηματογραφικά - Σειρά Πρώτη'' (2010)

Πηγες = [ http://www.politeianet.gr/books/9789602053263-behan-brendan-epikairotita-enas-omiros-175751 ] - & - [ Μίκης Θεοδωράκης ‎– Ένας Όμηρος
] - & - [ discogs.com ]
   longieth
28-07-2013 11:49
Με την Τζένη Καρέζη !!!
http://www.youtube.com/watch?v=AiOGUtfpT6Q
   gkremistis
24-08-2012 15:31
ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ.
   gkremistis
14-08-2012 12:28
Και η Μαρία Ζώη, επίσης.
   gkremistis
11-08-2012 15:31
Το έχει ερμηνεύσει κι η Χορωδία Τρικάλων.
   vbotis
18-06-2012 18:02
Πρώτη έκδοση 1962 σε δίσκο 45 στροφών από την Ντόρα Γιαννακοπούλου
Δεύτερη έκδοση από τον Μίκη Θεοδωράκη το 1964 και τρίτη από τη Μαρία Φαραντούρη το 1966
   Αφιερωμένο από Μουσικούλα - Πάτρα
για Κώστα - Πάτρα
26-04-2011 07:08
Φίλε μου σου το αφιερώνω γιατί όταν το άκουσα πρώτη φορά ήταν η μέρα που χωρίς να το καταλάβεις έκρυψα όλα μου τα δάκρυα χάρη σε εσένα
   Αναστα
26-02-2009 09:53
   reine
20-10-2006 05:47


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο