Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
54784 Τραγούδια, 183010 Ποιήματα, 23449 Μεταφράσεις, 26532 Αφιερώσεις
 

 Της αγάπης αίματα - 1964       
 
Στίχοι:  
Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική:  
Μίκης Θεοδωράκης


Της αγάπης αίματα με πορφύρωσαν
και χαρές ανείδωτες με σκιάσανε
οξειδώθηκα μες στη νοτιά των ανθρώπων
μακρινή μητέρα ρόδο μου αμάραντο

Στ’ ανοιχτά του πελάγου με καρτέρεσαν
Με μπομπάρδες τρικάταρτες και μου ρίξανε
αμαρτία μου να `χα κι εγώ μιαν αγάπη
μακρινή μητέρα ρόδο μου αμάραντο

Τον Ιούλιο κάποτε μισανοίξανε
τα μεγάλα μάτια της μες στα σπλάχνα μου
την παρθένα ζωή μια στιγμή να φωτίσουν
μακρινή μητέρα ρόδο μου αμάραντο



 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 90.8%  (43 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 61104
      Σχόλια: 29
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Το Άξιον Εστί
1964
[2] Το Άξιον Εστί
1988
[2] Η Ελλάδα του Μίκη
1995
[2] Ρωμιοσύνη-Άξιον Εστί
2006
[3] Άξιον Εστί - Πνευματ...
2002
[4] Η Μαρία Φαραντούρη τ...
2004
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   dalaras.com @ 07-11-2002
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑΝΝΗ.ΑΞΙΟΣ....   ( ΩΑΣΣΟ )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
ΕΠΑΘΑ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΙΑ ΤΟΥ Γ.ΚΟΤΣΙΡΑ.ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ CD ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟ ΑΠΟΓΙΩΣΕ.ΤΕΛΕΙΑ ΦΩΝΗ.
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
NAI,AN KAI DEN EIMAI 100% FAN TOY KOTSIRA,H EKTELESH TOY SE AYTA TA 2 MEGALA ERGA,ME EKANE NA TON DW PIO SWBARA.EINAI OVTWS POLY SPOYDES ERMHNEYTHS KAI AYTO DEN ALLAZEI OSO KAI AN DEN TON GOYSTAROYN POLOI.
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΠΗ, ΜΟΝΟ Ο ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ ΤΟ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ ΟΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΙΧΟ (ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΠΑΝΤΑ)   ( ΝΒΑΗ )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΑΘΟΣ. Ο Μ. ΜΗΤΣΙΑΣ   ( ΝΒΑΗ )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
ΘΕΕ ΜΟΥ , ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ...!ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
   Ανώνυμο σχόλιο
08-04-2005
Καλό ταξίδι κύριε Γρηγόρη...
   Ανώνυμο σχόλιο
08-04-2005
Σήμερα έφυγε ο εκφραστκότερος ερμηνευτής πορφυρωμένος με τα αίματα της αγάπης, ρόδο αμάραντο
   Ανώνυμο σχόλιο
11-04-2005
ΡΟΔΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟ
   Ανώνυμο σχόλιο
17-10-2005
Έχε για Γρηγόρη. ʼφησες την σφραγίδα σου σε αυτόν τον κόσμο.
   frasd
01-11-2005
ανατριχιασα.......τέλειο
   Ανώνυμο σχόλιο
05-12-2005
Αυτό είναι ένα από τα τραγούδια που άφησε εποχή.Το ζήτημα όμως είναι να καταλάβουν και την διαχρονική του αξία οι μελλοντικές γενιές,γιατί πιστέψτε με:πάντα θα είναι επίκαιρο όσο υπάρχουν άνθρωποι
   Ανώνυμο σχόλιο
05-12-2005
Ανώνυμος όχι: Θάνος ναι
   Ανώνυμο σχόλιο
16-12-2005
φανταστικό τραγουδι!(Ελλη)
   Ανώνυμο σχόλιο
17-04-2006
πως και δεν μας τιμησε ο μινος??????????????ΝΑΝΑ
   marouska
26-04-2006
Το τραγούδι αυτό το έχιε πει υπέροχα ο Μανώλης Μητσιάς στο δίσκο για τον Μπιθικώτση...Εφόσον αναγράφονται και οι επόμενες του Μπιθικώτση ηχογραφήσεις, θα πρέπει να αναφέρονται ΟΛΕΣ...
   ystasino
03-06-2007 02:28
Καλύτερα να μην γινόταν ποτέ τραγούδι.

Γιατί ακόμη και η μελοποίηση αυτου του ποιήματος, φραζει, τυποποιεί και αφαίρει.

Ας είναι.

Σχεδόν πάντα οι πρώτες ερμηνείες ειναι οι καλύτερες όχι από αντικείμενικη άποψη αλλά από συναισθηματική.
   reine
30-09-2007 13:18
ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΜΙΚΗΣ ΕΜΑΘΕ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ
   lithium
23-12-2007 03:31
συγκλονιστικο...


δεν εχω λογια...

( η εκετελεση του Μητσια ειναι επίσης σπουδαία)
   kapnosa-v-ainigma
08-01-2008 11:16
http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/p04-filmstrip.aspx?titleid=6986&action=mFilmStrip&mst=00:00:00:00
   Ιχνηλάτης
26-04-2008 05:22
"Με μπομπάρδες τρικάρταρτες και μου ρίξανε"
Όταν η ποίηση συναντάει την μουσική.
   Quasar11
04-05-2008 11:31
Ασύλληπτο τραγούδι, αριστουργηματικοί στοίχοι. Ένα από τα τελειότερα ελληνικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ. Συγχαρητήρια!
   Άθη Λ.
10-05-2008 05:04
   petrosleb
25-10-2008 12:23
Τα λόγια είναι λίγα-Δε φτάνουν
   theo2905
24-10-2009 15:46
Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής/ποίησης!
   lelepen
21-03-2011 11:49
παιδιά ακούστε το από Φωτεινή Δάρρα και Βασίλη Λέκκα.
   emotion
07-09-2012 11:57
ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΟΣΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο-Ι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   longieth
13-05-2013 00:19
http://www.youtube.com/watch?v=GU879ziP-s4
   jimcaller
15-06-2013 22:48
15/6/2013 ωρα 23:35 απευθειας απο το ραδιομεγαρο της ΕΡΤ , εξοχη απαγγελια και πολυ καλη ερμηνεια απο τον Βασιλη Λεκκα.Μακαρι να ειναι η αρχη για κατι καλυτερο απο οσα ζουμε.


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο