Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
98141 Τραγούδια, 239135 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Ο θερμαστής - 1934       
 
Στίχοι:  
Γιώργος Μπάτης
Μουσική:  
Γιώργος Μπάτης


Μηχανικός στη μηχανή
και ναύτης στο τιμόνι
κι ο θερμαστής στο στόκολο
μ’ έξι φωτιές μαλώνει.

Αγάντα θερμαστάκι μου,
και ρίχνε τις φτυαριές σου
μέσα στο καζανάκι σου
να φτιάξουν οι φωτιές σου.

Κάργα ρασκέτα, ωχ, και λοστό
το Μπέι να περάσω
και μες του Κάρντιφ τα νερά
εκεί να πάω ν’ αράξω.

Μα η φωτιά είναι φωτιά,
μα η φωτιά είναι λαύρα
κι η θάλασσα μου τα `κανε
τα σωθικά μου μαύρα.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 77.2%  (7 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 38129
      Σχόλια: 7
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] 78 στροφές - Ο θερμα...
1934
[1] 78 στροφές - Ο θερμα...
1940
[1] Πειραιώτικη Κομπανία...
1981
[1] Γιώργος Μπάτης - Συν...
1995
[2] Τα ρεμπέτικα της εργ...
2001
[2] Αγάθωνας - Πέντε μάγ...
2005
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   yoyodread @ 25-06-2004
   netriofron
19-08-2017 11:15
Χορός / Ρυθμός / Είδος : Ζεϊμπέκικο(ς)

''θερμαστής'' = ο υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία του λέβητα σε μηχανή πλοιου, τραίνου κ.τ.λ.
'''στόκολο'' = Αγγλική : stokehold (stoke + hold) . Το λεβητοστάσιο ενός πλοίου.
'''αγάντα'' = Ιταλική : agguantare. Ναυτικό παράγγελμα για ακινητοποίηση ολόκληρου του σκάφους (από ρυμουλκά).ΑΛΛΑ ΚΑΙ προτροπή για να βάλει κάποιος τα δυνατά του, να αντέξει σε κάποια κατάσταση, ή να κάνει κουράγιο.
''κάργα'' = Τουρκική : karga. Ο τελείως (γεμάτος ή τεντωμένος).
''Κάρντιφ'' = Πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου και πρωτεύουσα της επαρχιας της Ουαλίας.


1η : 1934 = Γιώργος Μπάτης (= Γιώργος Τσώρος) -------------- 78ρης στην HMV AO-2161 (ΟΤ 1669)

1975 = ''Ρεμπέτικη Κομπανία'' [1971 - 1982] : Δημήτρης Κοντογιάννης ,Ανδρέας Τσεκούρας, Γιώργος Κοντογιάννης, Μανώλης
Δημητριανάκης ,Γιώργος Σιδέρης και η Χαρά Εμμανουήλ (= Χαρούλα Μουστρούφα) ------------- Αλμπουμ ''Τα Μπλέ Παράθυρα - 12 Μεγάλα Λαϊκά Τραγούδια'' & συλλογη ''Ανθολογία Ρεμπέτικου Τραγουδιού'' (2011) --------------- https://youtu.be/97Q0RkHCFQk

2001 = Αγάθωνας Ιακωβίδης


ΠΗΓΕΣ = [ https://www.discogs.com/search/?q=%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82&type=all ] - - - [ http://www.rebetiko.gr/docs/papistas2.php ] -
- - [ http://www.antifonies.gr/%CF%81%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CF%85%CF%81%CE%B1/ ] - - - [ https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF ]
   sekarius
20-10-2016 11:29
https://www.youtube.com/watch?v=YAl9FRTwauo&list=PLOBc5tWycZzL-YfnuoXgrqN94-zKpq2ih&index=1
   Kalogeropoulos Iraklis
05-09-2014 00:19
Για όποιον ενδιαφέρεται να το μάθει στο μπουζούκι:
https://www.youtube.com/watch?v=NBlL5gWYAq8
   montezuma
02-08-2014 08:36
Οι φωτιές είναι 6, όσα και τα καζάνια των ατμόπλοιων. Η ρασκέτα ήταν ένα εργαλείο σαν τσουγκράνα για το κάρβουνο. Η λέξη προέρχεται από το ιταλικό ουσιαστικό "raschietto" = ξέστρο, εργαλείο ξυσίματος (ρήμα raschiettare = αποξέω). Το μπέι (αγγλικά bay = κόλπος) είναι ο Βισκαϊκός Κόλπος, που ορίζεται δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό, νότια από Πορτογαλία και Ισπανία και ανατολικά και βόρεια από τη Γαλλία. Βγαίνοντας κανείς από τη Μεσόγειο από το Στενό του Γιβραλτάρ και κατευθυνόμενος προς το Κάρντιφ, περνάει το Βισκαϊκό Κόλπο (δεξιά του) ο οποίος έχει συχνά τρικυμία και χρειάζεται οι μηχανές να είναι στο φουλ, εξού και "κάργα ρασκέτα, ωχ, και λοστό".
   TheBlackJack13
09-07-2012 13:43
Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το "έξι"...έχω δυο διαφορετικές ρεμπέτικες ανθολογίες με λεπτομέρειες, όπου και στις δύο απλά αντί για "τις" ίσως να αναφέρεται το αναγραμματισμένο "τσι"...
   cmarin
09-02-2007 07:03
Στην 1η στροφή λέει "μ'έξι φωτιές μαλώνει".
Οι 6 βγαίνουν από τα παλιά ατμόπλοια που είχαν 6 καζάνια.
   vacondios
23-10-2006 15:09
Ο Μπέη= Bay, bay of Biscay= O Βισκαϊκός Κόλπος


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο