Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
98705 Τραγούδια, 239825 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Σ΄ ένα βράχο φαγωμένο ( Πάνω σ' ένα βράχο ) - 1948       
 
Στίχοι:  
Απόστολος Καλδάρας
Μουσική:  
Απόστολος Καλδάρας


Σ’ ένα βράχο φαγωμένο
από κύμα αγριωπό
ένα σούρουπο είχα κάτσει
λίγο να συλλογιστώ.

Κάθε βήμα στη ζωή μου
είναι πόνος και συμφορά,
θέλω ο δόλιος να πετάξω
μα δεν έχω τα φτερά.

Έτσι μ’ έχει καταντήσει
των ανθρώπων η οργή, *
στρώμα να ’χω τα χορτάρια
και προσκέφαλο τη γη.

*στις ηχογραφήσεις με τον Διονυσίου και τη Λύδια:
μιας γυναίκας η οργή




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 82.6%  (8 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 19302
      Σχόλια: 6
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] 78 στροφές - Σ΄ ένα ...
1948
[1] Δίσκος 45 στροφών
1961
[1] Για ρεμπέτες και για...
1974
[1] 30 χρόνια Καλδάρας Ν...
1983
[4] Η πόρτα ανοίγει
1967
[4] Γιώτα Λύδια - Η πιο ...
2005
[5] 12 λαϊκά τραγούδια
1975
[6] Νέα γυναίκα μόνη τρα...
2002
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   lemonina, katerina @ 25-05-2004
   Viennezos
24-05-2009 17:36
Όσο για την αλλαγή των στίχων στην τρίτη στροφή βλ. τα εξής σχόλια:

- «Για το φόβο της λογοκρισίας, η έκφραση "των ανθρώπων η οργή" αναγκαστικά αντικαταστάθηκε, τότε, με τα λόγια "μιας γυναίκας η οργή", αλλιώς ήταν αδύνατο να γραμμοφωνηθεί.»
[σχόλιο του Σάκη Πάπιστα στο Φόρουμ του www.rembetiko.gr, με αναφορά στην πρώτη εκτέλεση]

- «Στην τρίτη στροφή ο στίχος έλεγε:
"Έτσι μ’ έχει καταντήσει των ανθρώπων η οργή
στρώμα νά ’χω τα χορτάρια και προσκέφαλο τη Γη"
αναφερόμενος στις δωρεάν διακοπές που έκανε τότε πολύς κόσμος στη Γυάρο, στη Μακρόνησο κλπ.
Η λογοκρισία της εποχής φυσικά το έκοψε και το τραγούδι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη από τραγούδι κοινωνικής αδικίας και διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε ερωτικό, αφού
"Έτσι μ’ έχει καταντήσει μιας γυναίκας η οργή..."»
[Θανάσης Πολυμήχανος σε ένα σχόλιο γραμμένο στο Φόρουμ του www.dalaras.com, με θέμα το 45άρι με τον Στράτο Διονυσίου που ηχογραφήθηκε το 1961]
   Viennezos
24-05-2009 15:14
Οι στίχοι αναφέρονται στη Μακρόνησο, τόπο εξορίας από το 1947. Βλ. για παράδειγμα το εξής σχόλιο σχετικά με αυτό το τραγούδι:
"Με ακρίβεια κι επιγραμματικότητα ζωγράφισε ο Απόστολος Καλδάρας τόσο το τοπίο όσο και τη μαρτυρική ζωή των σκλάβων της Μακρονήσου."
(Νέαρχος Γεωργιάδης και Τάνια Ραχματουλίνα: "Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι", εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2003, σελίδα 55)
__________
Στην ηχογράφηση με τον Στράτο Διονυσίου και την Καίτη Γκρέυ δεύτερη φωνή κάνει ο συνθέτης.
   sekarius
28-03-2018 13:17
πρωτη εκτελεση

Στράτος Παγιουμτζής, Λίτσα Χάρμα



1948



https://youtu.be/d-HTTalEf7w
   netriofron
16-12-2016 19:12
1η : 1948 = Στρατος Παγιουμτζής (''Τεμπελης'') + Ντούο Χάρμα (= Λιτσα & Τολης Χαρμας) -------- 78ρης στην Odeon GA - 7476 (GO 4069) &&&&&& στη συλλογη ''Τα ρεμπέτικα 17 (Περίοδος Γ΄ : 1937-1960) (2010) &&&&& συλλογη ''Απόστολος Καλδάρας ‎– Το ταξίδι'' (2010) ------- https://youtu.be/2OHXiHIkI8A

1961 [Κυκλοφ. 26 Ιανου] = Στράτος Διονυσίου + Καίτη Γκρέυ + ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΠΑΝΗΣ + ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ [Ενορχηστρωση : Απόστολος Καλδάρας] ------ 45ρακι της HMV (7PG-2871) & συλλογη ''30 χρόνια Καλδάρας'' (1980) ----- https://youtu.be/2dNEQQ3v59s
1965 = Γιώτα Λύδια ------- Αλμπουμ '' ''Αλά Τούρκα χόρεψέ μου'' (1984) & συλλογη ''Απόστολος Καλδάρας ‎– Η πόρτα ανοίγει'' (1966 η '67)
1973 = Σωτηρία Μπέλλου [Ενορχηστρωση : Νίκος Μαμαγκάκης] ----- Αλμπουμ ''Τα μεγάλα ρεμπέτικα της Σωτηρίας Μπέλλου 5'' & αλμπουμ ''40 Χρόνια Μπέλλου'' (1987)
1975 = Χαρούλα Αλεξίου
1988 = Πάνος Γαβαλάς +Ρια Κουρτη [Ενορχηστρωση : Νάκης Πετρίδης] (Μπουζουκι : Χρηστος Νικολόπουλος) ------- Αλμπουμ ''Στα τραγούδια που μας εκανε ν' αγαπήσουμε'' --------- https://youtu.be/-oQvwD_soZY
2002 = Δήμητρα Παπίου ------- https://youtu.be/ZNH68qY_KgU
   netriofron
09-09-2016 19:43
Στράτος Διονυσίου & Καίτη Γκρέυ ++++ ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΠΑΝΗΣ +++++ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ !!!!!!!!!
45ρακι του 1961 (HMV-2871)
   πανούλης
16-05-2012 18:16
Η πρώτη στροφή του τραγουδιού ακούγεται δυό φορές στην ταινία της Κλακ Φίλμς και του Απόστολου Τεγόπουλου "Ξεριζωμένη Γενηά" (1968). Την πρώτη από το Νίκο Ξανθόπουλο και τη δεύτερη από την Άντζελα Ζήλεια ντουέτο με τον Ν. Ξανθόπουλο. Το υπόλοιπο όμως μέρος του τραγουδιού αποφεύχθηκε, μάλλον λόγω εποχής παρά για τη συντόμευση της κατά τα άλλα μακροσκελούς, σχεδόν 3ωρης, ταινίας.


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο