Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
76198 Τραγούδια, 226344 Ποιήματα, 27190 Μεταφράσεις, 26567 Αφιερώσεις
 

 Μέρα Μαγιού μου μίσεψες - 1960       
 
Στίχοι:  
Γιάννης Ρίτσος
Μουσική:  
Μίκης Θεοδωράκης


Μέρα Μαγιού μου μίσεψες
μέρα Μαγιού σε χάνω
άνοιξη γιε που αγάπαγες
κι ανέβαινες απάνω

Στο λιακωτό και κοίταζες
και δίχως να χορταίνεις
άρμεγες με τα μάτια σου
το φως της οικουμένης

Και μου ιστορούσες με φωνή
γλυκιά ζεστή κι αντρίκεια
τόσα όσα μήτε του γιαλού
δεν φτάνουν τα χαλίκια

Και μου `λεγες πως όλ’ αυτά
τα ωραία θα `ν’ δικά μας
και τώρα εσβήστης κι έσβησε
το φέγγος κι η φωτιά μας




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 91.6%  (21 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 49941
      Σχόλια: 14
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Δίσκος 45 στροφών
1960
[1] Επιτάφιος-Επιφάνια
1964
[1] Η Ελλάδα του Γρηγόρη
1994
[1] Η Ελλάδα του Μίκη
1995
[3] Επιτάφιος
1963
[3] Η Μαίρη Λίντα τραγου...
1984
[4] Μουσική του Μίκη Θεο...
1966
[5] Μίκης Θεοδωράκης - 4...
2000
[6] Τραγούδι αλλιώτικο
2003
[7] Από τη φωνή του Χρισ...
2003
[8] Τα θεμέλιά μου στα β...
1965 & 2008
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Kate @ 16-04-2004
   netriofron
12-11-2017 23:59

Χορός / Ρυθμός / Είδος : Ζεϊμπέκικο(ς)

Eνα απο τα 20 συνολικα ποιηματα που αποτελουν την ποιητικη συλλογη του Ριτσου , ''Επιταφιος''. Καθε ενα αποτελειται απο 8 διστιχα ,που είναι γραμμένο σε ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο, με επιρροές από μανιάτικο μοιρολόι.
Πρωτοδημοσιεύθηκαν ,τα 14 απ'αυτα, στις 8 Ιουνίου 1936, από την εφημερίδα ''Ριζοσπάστης''.
Η οριστική μορφή του ποιήματος, εκδόθηκε 20 χρόνια αργότερα, το 1956, η οποία περιλαμβάνει και τα 20 άσματα του ''Επιταφίου''.
Αφορμη ηταν μια μαζική απεργία καπνεργατών ,τον Μαη του '36 ,στη Θεσσαλονικη , όταν αιφνιδιαστικά, αστυνομικοί, άρχισαν να πυροβολούν προς τη συγκέντρωση. Ο απολογισμός ήταν 12 νεκροί και πολλοί τραυματίες.Την επόμενη μέρα ο ''Ριζοσπάστης'' , αφιερώνει το εξώφυλλο του, για αυτά τα γεγονότα. Στο εξώφυλλο του υπάρχει μια φωτογραφία, που απεικονίζει μια γυναίκα, να κλαίει πάνω από το νεκρό παιδί της.Ο Ρίτσος, αφού βλέπει αυτή τη σκληρή εικόνα ,λεει : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_mother_who_cries_(Thessaloniki_1936).jpg
........ είχα κλειστεί στη σοφίτα μου δύο μερόνυχτα και έγραφα, χωρίς να φάω και να κοιμηθω, την τρίτη μέρα, δεν άντεξα, άρχισα να σβήνω .......

O Μίκης συνέθεσε τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ στα 1958 στο Παρίσι, μεσα στο αμαξι του ,ενα βροχερό απόγευμα.

Ειναι η πρώτη συνεργασία Χατζιδάκι - Θεοδωράκη, όπου ο Χατζιδάκις ενορχήστρωσε και έπαιξε ο ίδιος πιάνο ,επιλέγοντας και τη δική του φωνή ,τη Νανά Μούσχουρη, στη πρώτη του , λυρική ,εκτέλεση του ποιηματος.Το αποτέλεσμα δεν ήταν το ζητούμενο, και δεν άρεσε ούτε στον Θεοδωράκη, ούτε στον Ρίτσο. Κι έτσι, ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει τη δική του ενορχήστρωση σε ερμηνεία Γρηγόρη Μπιθικώτση και μπουζουκι τον Μανόλη Χιώτη.Εντούτοις, οι επιλογές του Θεοδωράκη αμφισβητήθηκαν καταρχήν, τόσο από τους διανοούμενους της εποχής, ελέω Μπιθικώτση (ρεμπέτης), αλλά όσο και από τον ίδιο τον ποιητή. Τελικά, ο Ρίτσος, ακούγοντας το αποτέλεσμα, θα πει :
...... Ήμουν λάθος! Ακριβώς εκεί ο Επιτάφιος συνάντησε τους απλούς ανθρώπους. Κι εκείνοι του δόθηκαν με τη σειρά τους. Κατάλαβαν το ποίημα. Το έκαναν δικό τους! ......

Eπισης είναι το πρώτο ποίημα που εγγράφεται στην ελληνική δισκογραφία σε δίσκο LP (Long Play) δηλαδή 33 στροφών, το 1961. Τέλος, ήταν το πρώτο ποίημα, μεγάλου ποιητή, που μελοποιήθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μελοποίηση άλλων επίσης μεγάλων ποιητών.


1964 = Χορωδία Τρικάλων ,συνοδεια Ορχηστρας υπό την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου , ------------------ 45ρακι της RCA Victor ‎ (48G - 2460) & αλμπουμ ''Μίκης Θεοδωράκης, Καλλιτεχνική Χορωδία Τρικάλων , Διεύθυνσις Τερψ. Παπαστεφάνου'' (1966) ---------------- https://youtu.be/o_I2tJzd6eo
   netriofron
07-04-2017 17:19
1964 = Σούλα Μπιρμπίλη (= Σούλα Μαρκίζη) , [Ενορχηστρωση : Γιώργος Κατσαρός] ------- Αλμπουμ ''Soula Birbili Sings The Great Hits Of Mikis Theodorakis'' ------- https://youtu.be/h582RGCqg-g

1977 [Φεβρ.]= Arja Saijonmaa ,[ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΑ !!!!!!!!!!!] ,Διασκευη στιχων : Pentti Saaritsa ,και με τιτλο ''Toukokuun Päivä'' ---------- Aλμπουμ ''Arja Saijonmaa Med Mikis Theodorakis ‎– Det Är Tid Att Sjunga Sånger...'' ,στην Σουηδικη Metronome ‎ (MLP 15.609) ------- https://youtu.be/galfyrnzes8
   netriofron
05-09-2016 11:11
1η = Αυγουστος του 1960 Νανά Μούσχουρη
2η = Σεπτεμβριος του 1960 Γρηγόρης Μπιθικώτσης -- [ Μπουζουκι ,ο αξεπεραστος ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ !!!! ]
3η = 1963 Μαίρη Λίντα




( Πηγες http://www.antifonies.gr/%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1/
------ &&& ------- https://www.discogs.com/%CE%9D%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CE%9C%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B7-%CE%9C%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%82/master/681772 )
   ΠΟΠΗ Μ
30-04-2015 07:40
ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ!!!
   gkremistis
10-12-2012 17:03
Και ο Μανώλης Μητσιάς.
   gkremistis
18-09-2012 11:36
Και ο Δημήτρης Μπάσης.
   gkremistis
24-08-2012 14:49
Και η Μαρία Σουλτάτου.
   gkremistis
11-08-2012 09:09
Το έχει ερμηνεύσει κι η Χορωδία Τρικάλων.
   Ismini-Chios
08-03-2008 17:47
Ta tragoudia einai polla alla oi tragoudares liges...Krima pou axia tous den anagnwrizetai enw stis 1es theseis mpainoun laika asmata tou styl dwsmou to kormi s thelw na mai o erastis s
   che1968
30-11-2006 10:24
fovero kai me noima
   Ανώνυμο σχόλιο
26-03-2006
Ο Στελιος Ραμφος (ψαξτε τον), λεει "Ενας πολιτισμος, ειναι ενας τυπος ανθρωπου.'' Κοιταξτε γυρω σας τους σημερινους Ελληνες, και μην περιμενετε κατι καλυτερο.
   Ανώνυμο σχόλιο
23-12-2005
Αυτή είναι πραγματικά αξιόλογη μουσική κι όχι κονσερβομουσική όπως οι άλλοι κάνουν!!!
   Ανώνυμο σχόλιο
07-11-2005
re paidia den einai toso xali ta pragmata, auti tin periodo nomizw pws auta ta tragoudia ksana anadikniontai, as einai kala oi Kotsiras ,Andreatos , Mpasis opos kai polloi alloi........
   Ανώνυμο σχόλιο
22-08-2005
Τελικά χρειάζονται νέες εκτελέσεις για να ανακαλύψει κανείς τις τραγουδάρες;;;;


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο