Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
100739 Τραγούδια, 243707 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Δόξα τω Θεώ - 1963       
 
Στίχοι:  
Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική:  
Μίκης Θεοδωράκης


Απ’ το πρωί μες στη βροχή
και μέσα στο λιοπύρι
για μια μπουκιά κι ένα ποτήρι
και δόξα τω Θεώ

Παράθυρο για τ’ όνειρο
κι αυλή για το σεργιάνι
ο ίσκιος σου να μη σε φτάνει
και δόξα τω Θεώ

Πέτρα στην πέτρα ολημερίς
χτίζω και δε σε φτάνω
ήλιε μου πόσο είσαι πάνω
και δόξα τω Θεώ




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 98.6%  (15 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 25539
      Σχόλια: 14
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Η γειτονιά των αγγέλ...
1963
[1] Τα 80 καλύτερα τραγο...
2008
[2] Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσ...
1974
[3] Μαρία Φαραντούρη , Ν...
1976
[4] The best of Theodora...
1976
[5] Μίκης Θεοδωράκης - 7...
2000
[6] Η Ειρήνη Παππά τραγο...
2009
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Kate @ 16-04-2004
   Minos
15-12-2005
Πρωτοακούστηκε από τον Γιάννη Πουλόπουλο μαζί με το "Στρώσε το στρώμα σου" και το "ψωμί είναι στο τραπέζι" ζωντανά στην παράσταση του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η γειτονιά των αγγέλων" (Ν.Κούρκουλος-Τζ.Καρέζη) - γνωστό και από την κινηματογραφική του μεταφορά του Γ.Δαλιανίδη με τον τίτλο "Γυμνοί στον Δρόμο". Με τα τρία αυτά τραγούδια έκανε το ντεμπούτο του στην δισκογραφία ο Γ.Πουλόπουλος. Οι εκτελέσεις του Μπιθικώτση ήρθαν έπειτα.
   netriofron
06-03-2017 15:58
----------------- ΕΠΙΣΗΣ --------------

1967 = ''Les Faiakes'' --------- Αλμπουμ ''Les Faiakes ‎– Hellás / Greece'', στην Negram ‎ (NELP 005-S) ,ηχογραφηση Ολλανδιας
1968 = ''Les Athéniens'' ή ''The Athenians'' (= Γεώργιος Πετσίλας : 1960 -'77 συζυγος της Μουσχουρη !!!!!!! , Φιλιππος Παπαθεοδωρου και Κωστας Τρουπτσιος) --------- Αλμπουμ ''The Athenians'' στη Philips (840 239 PY), ηχογραφηση Ολλανδιας

1969 = ''Trio Hellenique'' (= Πωλης Ευθυμιάδης, Βασίλης Νικολαΐδης και Denis Καβαλιεράτος) ‎ ------- Αλμπουμ ''Trio Hellenique ‎– Zorba's Dance'' , στην Ολλανδικη !!!!! CNR ‎– 241 339

1970 = ''The Marcians'' ------- Aλμπουμ ''The Marcians ‎– The Music Of Mikis Theodorakis'' ----- https://youtu.be/kLmUq2gS6e4

1972 = Arja Saijonmaa , [ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΑ !!!!!!!!!!!!!] , και με τιτλο ''Jumalalle Kunnia'' -------- Αλμπουμ ''Arja Saijonmaa & Mikis Theodorakis'' ,στην Polydor 2381 001 Φινλανδιας
1978 = Milva (= Maria Ilva Biolcati) ,[ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ !!!!!!!!!!!!] , σε διασκευη στιχων : Thomas Woitkewitsch και με τιτλο ''Wir Fliegen Durch Die Wolken'' ------- Αλμπουμ ''Milva ‎– Von Tag Zu Tag'' στην Γερμανικη Metronome ‎– 0060.103 -------- https://youtu.be/M5RXIHhii3I

1979 = Milva (= Maria Ilva Biolcati) ,[ΙΤΑΛΙΚΑ !!!!!!!!!!!!!] , [Ενορχηστρωση : Natale Massara] ,(Διασκευη στιχων : Massimo Gallerani και με τιτλο ''Fine Settimana'' ------- Αλμπουμ ''Milva ‎– La Mia Età'' & συλλογη ''Μίκης Θεοδωράκης ‎– Τα Μεγάλα Έργα (Κινηματογραφικά Soundtracks • Μεγάλες Συνεργασίες)'' ------- https://youtu.be/2aqyBZ8mFgA
   netriofron
20-01-2017 14:56
Η θεατρική παράσταση «Η γειτονιά των αγγέλων» σε σενάριο και σκηνοθεσία Ιάκωβου Καμπανέλλη, ανέβηκε στο θέατρο «Κοτοπούλη-Rex» στης 4 Οκτωβρίου του 1963.
Σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, μπουζουκι το μεγα Ζαμπετα, και μαζί του ο Γιάννης Διδίλης στο πιάνο, ο Ανδρέας Ροδουσάκης στο μπάσο και ο Μπάμπης Μαλλίδης με την κιθάρα του.
Σε σκηνικά-κοστούμια Βασίλη Φωτόπουλου και χορογραφίες Βαγγέλη Σειληνού. Στους βασικούς ρόλους ήταν η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης κ.α.
Η παρασταση ειχε παταγωδη αποτυχια , και 'κατεβηκε'' σε τρεις μηνες, αλλα τα τραγουδια και η μουσικη της αφησαν την σφραγιδα τους !!!!!!!

Ακομα , θυμος για την ηχογραφηση του ασματος ,και απο τον Μπιθικώτση..... ηταν η αιτία που ο Γιάννης Πουλόπουλος διέκοψε τη συνεργασία του με την Columbia και μετακινηθηκε στην νεοσυσταθεισα Lyra του Αλέκου Πατσιφά (καλοκαιρι του '64)
Ακριβως την επομενη μερα της μετακινησης του,στις 10 Σεπτεμβριου ,η HMV κυκλοφορησε το 45ρακι με τον Μπιθικωτση !!!!!!!


1η : 1963 [Οκτωβ] = Γιάννης Πουλόπουλος [Ενορχήστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] (Μπουζουκι : Γιωργος Ζαμπετας) ----- 45ρακια της HMV (7PG-3352) & Σεπτ. του '64 στην LYRA (LS-1018) και (LS-1046)

1964 [Ιουνης] = Γρηγόρης Μπιθικώτσης + Μιχαλης Ιωαννιδης [Ενορχήστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] (Μπουζουκια : Λάκης Καρνέζης & Κώστας Παπαδόπουλος) ------ 45ρακι της HMV (7PG-3413) &&&&& αλμπουμ ''Τα Μεγάλα Τραγούδια-Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης Τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη (1964-1967)''
1965 = Μαρια Φαραντούρη ------ 45ρακι στην CNR (UH-9937) (Ολλανδιας ) & αλμπουμ ''Maria Farandouri Sings Theodorakis'' (1976)
1965 = Ηλίας Ιακωβίδης + Χορωδια [Ενορχήστρωση : Χρηστος Λεοντης] ----- Συλλογη ''Δώδεκα Μεγάλες Επιτυχίες = 12 Hits Of Mikis Theodorakis'' ,στην Odeon (OMCG 21) (1965) ------ https://youtu.be/u92ZMUJTHiY
1965 = Κωστας Χατζης ----- Αλμπουμ ''Παίζει Και Τραγουδά Μαζί Σας'' , στην Philips (630118 PL) ------ https://youtu.be/eQok7Z5_3jw
1965 = Παναγιωτης Φωσκολος + Κικη Παντελακη ------ 45ρακι της DECCA (PL-8090)
1965 Μιμης Χριστοπουλος + Νιτσα Φερουση -------- 45ρακι στην ATLAS-526
1966 = Ευα Στυλ (=Ευανθια Στυλιανοπουλου) -------- Αλμπουμ ''The Exotic Eva Styl'' (Αμερικης)
1966 = Χορωδία Τρικάλων + Ορχήστρα υπο την Τερψιχορη Παπαστεφάνου (Μπουζουκια : Λάκης Καρνέζης & Κώστας Παπαδόπουλος , κιθαρα : Δημήτρης Φάμπας και στο πιανο : Γιάννης Διδίλης) ------- Αλμπουμ ''Μίκης Θεοδωράκης, Χορωδία Τρικάλων Και Ορχήστρα Διεύθυνση Τερψ. Παπαστεφάνου ‎– 3''
1968 = Μαρια Φαραντούρη + Γιωργος Καπερναρος [Ενορχήστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] (Μπουζουκια : Λάκης Καρνέζης & Κώστας Παπαδόπουλος και πιανο : Γιαννης Διδιλης) & συλλογη ''Μίκης Θεοδωράκης ‎– Τα Τραγούδια Της Εξορίας'' (2014) ------ Αλμπουμ ''Greek Popular Music'' (1974)
1969 = Ειρήνη Παππά [Ενορχήστρωση & μπουζουκι : Χαρης Λεμονοπουλος] ------- Αλμπουμ ''Ειρήνη Παππά - Τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη''(Ηχογραφηση στη Νεα Υορκη) & στο CD ''Σε Ένδεκα Τραγούδια Του Μίκη Θεοδωράκη'' (1990)
1976 = Κώστας Σμοκοβίτης
1976 = ''The Rhodians'' (Οι Ροδιτες) [Ενορχήστρωση : Α. Γιακουμακης] (Μπουζουκι : Μιχαλης Πολιας) -------- Αλμπουμ ''Play Greek Songs And Dances No.2'' (Ζωντανη ηχογραφηση απο το Night Club ''Περγκολα'')
1977 [Ηχογ. 4 Μαρτη] = Μίκης Θεοδωράκης [Ενορχήστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] (Μπουζουκι : Λάκης Καρνέζης) ----- Αλμπουμ ''Ο Μίκης ερμηνεύει Μίκη'' (Ζωντανη ηχογραφηση απο το θέατρο ''Jean Vilar'', Surences Γαλλιας) ----- https://youtu.be/iIf1K29MJp4
1977 = Μαίρη Γιώτη (Μπουζουκι : Κωστας Παπαδοπουλος) ---------- Αλμπουμ ''Mary Gioti With Attiko Trio With The Famous Bouzouki Player Kostas Papadopoulos ‎– Super Hits ...And Syrtaki''

ΠΗΓΕΣ = [ http://vinyl.gr/Avlon%20-%20Atlas%20Records%20(45).html#bookmark1 ] & [ http://vinyl.gr/Decca%20(45)%208051-8100.html ] & [ http://vinyl.gr/His%20master's%20voice%203351-3400.html ] - & - [ discogs.com ] - & - [ http://www.ogdoo.gr/diskografia/diskoi-pou-den-ksexasa/iakobos-kampanellis-i-geitonia-ton-aggel ]
   netriofron
08-12-2016 18:56
1966 = Ευα Στυλ (=Ευανθια Στυλιανοπουλου) -------- Αλμπουμ ''The Exotic Eva Styl'' (Αμερικης)
   netriofron
06-10-2016 10:04
1965 = ΜΙΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΙΤΣΑ ΦΕΡΟΥΣΗ ---- 45ρακι στην ATLAS-526 ---- http://vinyl.gr/Avlon%20-%20Atlas%20Records%20(45).html#bookmark1
   netriofron
04-10-2016 11:08
1η = ηχογραφηση του 1963 Γιάννης Πουλόπουλος --- δισκακι HMV (7PG-3352)-- που κυκλοφορησε 17--1--1964
2η = ηχογραφηση του 1963 Γρηγόρης Μπιθικώτσης +++ Μιχαλης Ιωαννιδης !!!!!! ---- δισκακι ΗMV (7PG-3413) ----- ΑΛΛΑ ----- κυκλοφορησε 10--9-----1964 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3η = 1965 Μαρια Φαραντούρη --- δισκος CNR (UH-9937) (Ολλανδιας ) --- https://youtu.be/VWWGbSK2WsQ
4η = κυκλοφορησε 13--7---1965 Παναγιωτης Φωσκολος - Κικη Παντελακη ---- δισκακι 45ρι της DECCA (PL-8090) ---- http://vinyl.gr/Decca%20(45)%208051-8100.html

Ο θυμος του, για την ηχογραφηση τους ,και απο τον Μπιθικώτση... ηταν η αιτία που ο Γιάννης Πουλόπουλος διέκοψε τη συνεργασία του με την Columbia και μετακινηθηκε στην νεοσυσταθεισα Lyra του Αλέκου Πατσιφά.
Ακριβως την επομενη μερα της μετακινησης του,στις 10--9 ,η HMV κυκλοφορησε το 45ρι με τον Μπιθικωτση !!



[ http://vinyl.gr/His%20master's%20voice%203351-3400.html ] -- & -- [ http://giannispoulopoulos.blogspot.gr/p/blog-page.html ] -- & -- [ http://vinyl.gr/His%20master's%20voice%203401-3450.html ] -- & -- [ http://vinyl.gr/Decca%20(45)%208051-8100.html ]
   netriofron
05-09-2016 00:55
....Με τα τρία αυτά τραγούδια έκανε το ντεμπούτο του στην δισκογραφία ο Γ.Πουλόπουλος.....
ΛΑΘΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ειχαν προηγηθει 2 (δυο) προηγουμενες προσπαθειες του που πατωσαν !!!!
--- "Δως μου πίσω την καρδιά μου" -- 1ο-- 1962,
--- "Κορμί μου πονεμένο" -- 2ο --- 1963
   netriofron
17-07-2016 17:30
1965 με τη ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ (CNR (2) ‎– UH 9937)
   Mimmyapoelara
21-05-2013 17:53
Ωραίο!!
   gorgee
26-03-2013 20:44
Η δεύτερη και η τρίτη στροφή είναι γραμμένες ανάποδα.
   ksmok
05-10-2007 17:48
Άλλη ερμηνεία του τραγουδιού απο τον Κώστα Σμοκοβίτη το 1976.Δίσκος : "THE BEST OF THEODORAKIS" MINOS.
   deti
10-01-2007 09:00
   Minos
10-12-2005
Η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Γιάνη Πουλόπουλο.
   Ανώνυμο σχόλιο
04-09-2005
Στ,ιχοι της ΕΛΠΙΔΑΣ...


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο