Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
72272 Τραγούδια, 223215 Ποιήματα, 27190 Μεταφράσεις, 26567 Αφιερώσεις
 

 Μαρίνα - 1965       
 
Στίχοι:  
Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική:  
Μίκης Θεοδωράκης


Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω,
λουίζα και βασιλικό,
μαζί μ’ αυτά να σε φιλήσω,
και τι να πρωτοθυμηθώ

Τη βρύση με τα περιστέρια,
των αρχαγγέλων το σπαθί,
το περιβόλι με τ’ αστέρια,
και το πηγάδι το βαθύ

Τις νύχτες που σε σεργιανούσα,
στην άλλη άκρη τ’ ουρανού
και ν’ ανεβαίνεις σε θωρούσα,
σαν αδελφή του αυγερινού

Μαρίνα πράσινο μου αστέρι
Μαρίνα φως του αυγερινού
Μαρίνα μου άγριο περιστέρι
και κρίνο του καλοκαιριού




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 93.4%  (15 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 46592
      Σχόλια: 18
      Αφιερώσεις: 3
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Δίσκος 45 στροφών
1965
[2] Μικρές Κυκλάδες - Λι...
1966
[3] Μικρές Κυκλάδες
1963
[4] Les bouzoukis
1978
[5] Ατέλειωτος δρόμος
1983
[6] Δρόμοι παλιοί
2002
[7] Αλέξια - Μίκης Θεοδω...
1988
[8] Μίκης Θεοδωράκης - 5...
2000
[9] Ο ερωτικός Θεοδωράκη...
2001
[10] Κράτησα την ζωή μου
2015
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Kate @ 16-03-2004
   netriofron
30-03-2017 14:23
Απο την ενοτητα 7 ποιηματων της συλλογης "Ήλιος ο Πρώτος" (1943).
Ενας ύμνος στη χαρά και την ομορφιά της ζωής .Στέκεται απέναντι στη δύσκολη εποχή της Κατοχής και τον ανθρώπινο πόνο.
Η μελωποιηση τους εγινε στις αρχές του 1963 και αποτελεσαν τον κύκλο τραγουδιών "Μικρές Κυκλάδες".


1η : 1963 = Ντόρα Γιαννακοπούλου ,[Ενορχηστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] , (Μπουζούκια οι ''Διοσκουροι'' : Κώστας Παπαδόπουλος & Λάκης Καρνέζης και στο πιανο : Γιάννης Διδίλης) ------- Αλμπουμ ''Μίκης Θεοδωράκης , Οδ. Ελύτης , Ντόρα Γιαννακοπούλου ‎– Μικρές Κυκλάδες''

1964 [Ιουλης]= Σούλα Μπιρμπίλη ,[Ενορχηστρωση : Γιώργος Κατσαρός] ,Κιθαρα : Νότης Μαυρουδής -------- 45ρακι της Lyra ‎ (LS 1004)
1965 = Κώστας Χατζής --------- 45ρακι της Fidelity - 7366 -------- https://youtu.be/N2z7V830euE

1967 = Μαρία Φαραντούρη ,[Ενορχηστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] , (Μπουζούκια οι ''Διοσκουροι'' : Κώστας Παπαδόπουλος & Λάκης Καρνέζης και στο πιανο : Γιάννης Διδίλης) ------ Αλμπουμ ''Orchestra Mikis Theodorakis ‎– The Music Of Mikis Theodorakis'' στην Polydor ‎– 184 123 Νορβηγιας & αλμπουμ ''Mikis Theodorakis ‎– Music Of Greece'' στην Polydor ‎– 236 215 (1968) Αγγλιας

1974 = Χορωδία Τρικάλων συνοδεια ορχήστρας υπο την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου ---------- Αλμπουμ ''Μίκης Θεοδωράκης, Χορωδία Τρικάλων Και Ορχήστρα Διεύθυνση Τερψ. Παπαστεφάνου ‎– 3'' --------
1974 = Michael Theodore ( ΜΙχαήλ Θεοδώρε) : Τενορος της Λυρικης -------- Αλμπουμ ''ΜΙχαήλ Θεοδώρε , Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις ‎– Θεοδώρε Τραγουδά Θεοδωράκη'' ------- https://youtu.be/osmTpgtj_jU
1976 = Πέτρος Πανδης , συνοδεια κιθάρων : Νίκος Μανιάτης και Νίκος Μωραΐτης ------- Αλμπουμ ''Petros Pandis Chante Les Ballades De Mikis Theodorakis'' ------- https://youtu.be/TtkKEPAA5Gc
1977 [Φεβρ.]= Arja Saijonmaa ,[ΣΟΥΗΔΙΚΑ !!!!!!!!!!!] ,Διασκευη στιχων : Pentti Saaritsa ,και με τιτλο ''Marina'' ---------- Aλμπουμ ''Arja Saijonmaa Med Mikis Theodorakis ‎– Det Är Tid Att Sjunga Sånger...'' ,στην Σουηδικη Metronome ‎ (MLP 15.609) & στο CD ''Arja Saijonmaa & Mikis Theodorakis ‎– Jokainen Arkiaamu - Kootut Levytykset 1972-1979'' (2011)-------- https://youtu.be/uiXc-zgA4yo
1978 = Μαρία Φαραντούρη ,[Ενορχηστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] ------ Αλμπουμ ''Η Μαρία Φαραντούρη και ο Αντώνης Καλογιάννης τραγουδούν Θεοδωράκη''

1983 = Δήμητρα Γαλάνη ,[Ενορχηστρωση : Τάσος Καρακατσάνης]
1986 [Ιουλιος] = Αλίκη Καγιαλόγλου , (Μπουζουκι : Κωστας Ζαριδακης) ------ Συλλογη ''Mikis Theodorakis ‎– All Time Greatest Hits'' ------ https://youtu.be/na35KxtWUGM
1988 = Γιαννης & Κιρστι Λακοπουλου , (Μπουζούκι : Pekka Nylund) ------ Αλμπουμ ''Nostalgia ‎– "Rakkauden Rippuja" - Rakkauslauluja Kreikasta'' στην Φινλανδικη LAKU (LP-2)

1991 = Λίλα Αδαμάκη : Σοπρανο της Λυρικης ,συνοδεια πιανου με τον Γιάννη Παπαδόπουλο -------- Αλμπουμ ''Λίλα Αδαμάκη ‎– Four Song Cycles''
1992 = Ντόρα Γιαννακοπούλου ------- Συλλογη ''Ντόρα Γιαννακοπούλου, Γλυκερία, Αλίκη Καγιαλόγλου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Κώστας Σμοκοβίτης ‎– Έντεχνο Λαϊκό Τραγούδι'' (Ζωντανη ηχογραφηση στης 11 Απριλιου απο το θεατρο "Παλλάς") --------- https://youtu.be/KpGK0l_sQ0I
1998 = Αλέξια (Βασιλείου) ,[Ενορχηστρωση : Γιώργος Γκάβαλος]
1999 = Δημητρης Τσιμπιροπουλος , (Μπουζουκι : Στρατος Σταμπουρλος) ------- στο CD ''Theodorakis Ensemble Vzw ‎– Live In Lokeren'' (Ζωντανη ηχογραφηση στης 9 Απριλιου απο το Π.Κ. του Lokeren ,Βελγιου)

2001 = Γιάννης Πάριος (= Γιάννης Βαρθακούρης) ,[Ενορχηστρωση : Γιάννης Ιωαννου]
2004 = Μανώλης Μητσιάς -------- στο CD ''Μανώλης Μητσιάς, Μίκης Θεοδωράκης ‎– Άγιος ο Έρωτας - 15 Ερωτικά του Μίκη Θεοδωράκη'' & στο CD ''Μανώλης Μητσιάς Τραγουδά Μίκης Θεοδωράκης ‎– Μαρίνα'' (2007) --------- https://youtu.be/nMR4cUU8af4
2006 = Μαρία Ζώη
2008 = Βασίλης Γισδάκης ,[Ενορχηστρωση : Θόδωρος Κοτεπάνος] ------- στο CD ''Ορχήστρα των Χρωμάτων, Σαβίνα Γιαννάτου, Βασίλης Γισδάκης ‎– Τραγούδια του Αιγαίου / Songs Of The Aegean'' ------- https://youtu.be/zPPBY6jnMuA
2009 = Νένα Βενετσάνου ------- στο CD "Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαμαγκάκη, Βενετσάνου" ------- https://youtu.be/wd_DhfCU6DE

2015 = Ελεωνόρα Ζουγανέλη

ΠΗΓΕΣ = [ http://www.mikistheodorakis.gr/el/music/ergography/beforedictatorship/?nid=4708 ] - & - [ https://www.discogs.com/search/?q=%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1&type=release ] - & - [ http://www.vakxikon.gr/%CE%BF%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%83%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82/ ]
   netriofron
08-07-2016 08:14
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ ----------- https://youtu.be/hwRPAeArWgg
   tzilivak
13-03-2016 20:28
Και η φωνή του Πέτρου Πανδη από το 1976 εδω;

https://www.youtube.com/watch?v=HaVD2lM9B-A
   inamar
25-04-2012 13:49
@@@
   singerkate
24-01-2012 18:08
Απ'τα ωραιοτερα ελληνικα τραγουδια ..........
   ΝΙΛΗΣ
18-02-2010 15:35
Εξαιρετική η σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη και η ερμηνεία της Ντόρας Γιαννακοπούλου. Εντυπωσιακές εικόνες, αναδύουν άνοιξη και νιότη.
   troodos
04-01-2010 11:56
Ναι ρε παιδια,ο Χατζης.Και την επανασταση στη Ρωσια δεν την εκανε ο Λενιν αλλα η Παπαρηγα.
   vbotis
16-11-2009 12:01
Κώστας Χατζής - Δίσκος 45στρ Fidelity 7365/1965
   PAO71
22-03-2009 19:52
Exw thn entypwsh pws o Elyths to egrapse gia thn Marina Karagatsh...

http://anemomylos2.blogspot.com/2008/10/blog-post_08.html
   miaaaaaaaaaaa
08-05-2007 12:13
alla o mikis alla3e tous stixous prin to kanei tragoudi, to poima tou elyti itane ligo diaforetko
   miaaaaaaaaaaa
02-03-2007 17:53
nai naiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii to grapse gia mia monadikh marina...xmmm.....pia einai?? :P
   keadas
02-08-2006 16:38
Αν έπρεπε να διαλέξω ένα μόνο τραγούδι απο όλη τη Ελληνική μουσική θα διάλεγα αυτό.
Κάθε στροφή του ποιήματος άλλη μουσική!
΄Παιχνίδι με το χρόνο και τις μορφές του. Η ουσία της ποίησης
Το άκουσα σε κοριφαία ερμηνεία και απο τη Νένα Βενετσάνου.
   ΓΙΩΡΓΟΣ2
29-05-2006
ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ
   Ανώνυμο σχόλιο
03-04-2006
TAS:Μόνο αγάπη...
   Ανώνυμο σχόλιο
20-03-2006
Είναι μαγικές οι εικόνες που περιγράφει, γιατί χρησιμοποιεί πολλά σχήματα λόγου.
   Ανώνυμο σχόλιο
26-10-2005
Αριστούργημα!
   Αφιερωμένο από Μαρία - Αθήνα
για Μαρίνα - Αθήνα
20-05-2005 03:11
Ευχαριστώ!
   Ανώνυμο σχόλιο
26-01-2005
ego to ksero me ton pario
   Αφιερωμένο από Alexandros - Patra
για Marina - Londino
09-01-2005 11:48
Marina prasino mou asteri...marina fws tou augerinou..tha s'agapaw panta opou kai an briskesai!
   Αφιερωμένο από Lamphs Keramidogatos - Keramidia
για Marinaki - Orestiada
23-08-2004 16:26
Ti pio aplous kai aisthantikous stixous na sou steilw??? Μαρίνα μου άγριο περιστέρι
Και κρίνο του καλοκαιριού.... Niarrrrrrr
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Ermhneytes Kwstas Xatzhs apo autous pou thymamai   ( Demis )


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο