Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
57673 Τραγούδια, 184486 Ποιήματα, 25282 Μεταφράσεις, 26490 Αφιερώσεις
 

 Άρνηση ( Στο περιγιάλι το κρυφό ) - 1962       
 
Στίχοι:  
Γιώργος Σεφέρης
Μουσική:  
Μίκης Θεοδωράκης


Στο περιγιάλι το κρυφό
κι άσπρο σαν περιστέρι
διψάσαμε το μεσημέρι
μα το νερό γλυφό.

Πάνω στην άμμο την ξανθή
γράψαμε τ’ όνομά της
Ωραία που φύσηξε ο μπάτης
και σβήστηκε η γραφή .

Με τι καρδιά, με τι πνοή,
τι πόθους και τι πάθος
πήραμε τη ζωή μας· λάθος!
κι αλλάξαμε ζωή.



 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 83.8%  (20 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 48412
      Σχόλια: 19
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Δίσκος 45 στροφών
1962 Philips EP 431 709
[2] Επιτάφιος-Επιφάνια
1964
[2] Η Ελλάδα του Γρηγόρη
1994
[2] Η Ελλάδα του Μίκη
1995
[3] The best of Theodora...
1976
[4] Αλέξια - Μίκης Θεοδω...
1988
[5] Μουσική του Μίκη Θεο...
1966
[5] Η Μαρία Φαραντούρη τ...
2004
[6] Τρεις κύκλοι
1979
[7] Η Ειρήνη Παππά τραγο...
2009
[8] Μίκης Θεοδωράκης - 4...
2000
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Kate @ 30-12-2003
   tzilivak
12-11-2012 13:08
Απ σας επιασα!!!
Δεν υπαρχει η εκτελεση με το Μούτσιο που είναι και η σωστή για τα χρόνια εκείνα από την στιγμή που ο Μπιθικώτσης ποτε δεν εβαλε την ανω τελεία στη φωνή του όπως είχε πει στονΜικη ο ποιητής!!!

Δική σας:

http://www.youtube.com/watch?v=tv-QYniuEJo
   Ανώνυμο σχόλιο
17-02-2005
Μακάρι όσοι έχουν πάρει τη ζωή τους με πόθους, καρδιά, πνοή, και πάθη.... να μη πουν "Λάθος... " κι αλλάζουν ζωή
   Ανώνυμο σχόλιο
16-04-2005
Αντίο sir... να πας στο καλό! Σε θυμόμαστε πάντα και εσένα και τον καταπληκτικό Σεφέρη.
   Ανώνυμο σχόλιο
14-07-2005
OTAN POYLHSEI KANEIS TA IDANIKA TOY, PE8AINEI ENA KOMMATI THS PSYXHS...EGW PROSPA8W NA ZW ME EKTHMISH TWN IDANIKWN MOY KAI TWN ALLWN. WRAIO POY MAS 8YMIZEI AYTO TO TRAGOUDI: OSO DYSKOLEI NA MAS FAINETAI H ZWH, TOSO ISXURA PREPEI NA KRATOYME TA IDANIKA.
   Ανώνυμο σχόλιο
28-10-2005
Σκόνη πάνω στους καθρέφτες και του χρόνου οι δραπέτες την ψυλιαστήκανε...
   Ανώνυμο σχόλιο
28-10-2005
είπανε δεν είναι λάθος, τη ζωή να ζείς με πάθος,
   Ανώνυμο σχόλιο
28-10-2005
....και γι' αυτό σωθήκανε
   Ανώνυμο σχόλιο
28-10-2005
ζήστε κι σεβασμό στο θάνατο.. ας κάνει τη δουλειά του...
   Ανώνυμο σχόλιο
31-01-2006
ΑΠΛΑ Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ. ΑΠΛΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΨΩ (ΑΓΓΕΛΑ)
   elesofPoros
07-04-2007 04:27

Γραμμένο στον Πόρο το 1958 στη βίλλα "Γαλήνη¨

Το "γλυφό " αναφερερται στο αφαλατωμένο θαλασσινο νερό που εβγαινε απο μιά βρυση (ενός φυλακιου του Κ.Ε. ΠΟΡΟΣ ) στο "Μικρό Νεώριο".
   ksmok
05-10-2007 17:52
Άλλη ερμηνεία του τραγουδιού απο τον Κώστα Σμοκοβίτη το 1976.Δίσκος : "THE BEST OF THEODORAKIS" MINOS.
   latsia
13-12-2007 17:25
elesofporos..siggnwmi pou sto leo alla kaneis lathos:)

auto to tragoudi to egrapse o Seferis ston Konno ths Kyprou opou o idios ipiretise san presvis tis elladas gia ena diastima tis zwis tou.
Ekei loipon, ston Konno(metaxi Prwtara kai Agia Napas) vriskete enas mikros kolpos, ena krufo perigualli to opoio oxi mono einai poli apomakro(diladi gia na ftaseis prepi na kateveis olokliro vouno apo peuka)alla kai poli partheno...katagalani thalassa,krustallenia kai ammoudia xrisi... auto sinadei kai me alla tou poimata opos thn agia napa(episis sthn kypro)
na tonisoume omos oti ton kairo pou ta egrafe o seferis..auta ta meri theorountan poli apomakra kai poli erimomena(en oligis den upirxe psixi ekei dipla otan autos ta egrafe:)
   rosalila
07-04-2008 04:29
ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ Ή ΤΟ ΑΚΟΥΣ ΝΙΩΘΕΙΣ ΕΝΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΙΧΟ
με τι καρδιά, με τι πνοή,
τι πόθους και τι πάθος
πήραμε τη ζωή μας, λάθος!
κι αλλάξαμε ζωή.
ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ, ΛΕΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΜΑΣ.
   pitg21
10-08-2008 15:17
Το ποίημα αυτό, έχει υποστεί αλλοίωση από τη σύνθεση του Μ. Θεοδωράκη. Ανάμεσα στο "τη ζωή μας" και το "λάθος" υπάρχει άνω τελεία. Δηλαδή το νόημα του ποιήματος λέει ότι είναι λάθος το γεγονός ότι "με τί καρδιά με τί πνοή, τί πόθους και τί πάθος πήραμε τη ζωή μας" όχι ότι πήραμε τη ζωή μας με λάθος τρόπο. Με λίγα λόγια ο Σεφέρης θεωρεί τη ζωή μάταιη και μόνο ο θάνατος είναι λύτρωση. Το ποίημα είναι εντελώς πεσιμιστικό...
   pitg21
10-08-2008 15:22
Το ποίημα ανήκει στην πρώτη ποιητική συλλογή του Σεφέρη, τη "Στροφή" η οποία εκδόθηκε το 1931. Ως εκ τούτου είναι αδύνατον να έχει γραφτεί το 1958. Δε γνωρίζω τί πληροφορίες έχεις elesofPoros.
   thrilos18
27-05-2009 10:46
εκπληκτική μουσική
   elina divina
17-06-2011 07:57
   janus81
14-07-2012 02:46
http://www.tovima.gr/travel/article/?aid=449845

Το ποίημα αυτό γράφτηκε για την Σκύρο.... Αν ποτέ κανείς βρεθεί στο νησί...αν καταφέρει ας επισκεφτεί το σπίτι του.. (αν και βρίσκεται μέσα στην αεροπορική βάση)
   slash19
24-04-2013 13:33
Στη δεύτερη στροφή λείπει το ευφωνικό "ν" από τη λέξη φύσηξε". Η ορθή γραφή είναι "ωραία που φύσηξεν ο μπάτης". My two cents...


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο