Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
72272 Τραγούδια, 224339 Ποιήματα, 27190 Μεταφράσεις, 26567 Αφιερώσεις
 

 Το γιλεκάκι που φορείς - 1932      
 
Στίχοι:  
Γιάννης Θεοδωρίδης
Μουσική:  
Σπύρος Ολλανδέζος


Το γιλεκάκι που φορείς
εγώ στο χω ραμμένο
με πίκρες και με βάσανα
στο χω φοδράρισμένο

Άντε το μαλώνω, το μαλώνω
άντε κι ύστερα το μετανιώνω
άντε το μαλώνω και το βρίζω
άντε την καρδούλα του ραγίζω

Φόρα το μωρό μου
φόρα το μικρό μου
γιατί δε θα το ξαναφορέσεις άλλο πια
φόρα για να σαι, για να με θυμάσαι
για μετάξι έχω τα σγουρά σου τα μαλλιά

Με πήρε ο ύπνος κι έγειρα
στου καραβιού την πλώρη
και ήρθε και με ξύπνησε
του καπετάνιου η κόρη

Άντε το μαλώνω, το μαλώνω
άντε κι ύστερα το μετανιώνω
άντε το μαλώνω και το βρίζω
άντε την καρδούλα του ραγίζω

Φόρα το μωρό μου
φόρα το μικρό μου
γιατί δε θα το ξαναφορέσεις άλλο πια
φόρα για να σαι, για να με θυμάσαι
για μετάξι έχω τα σγουρά σου τα μαλλιά




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 83.6%  (16 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 25780
      Σχόλια: 5
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] 78 στροφές - Το γιλε...
1932
[2] Το γελεκάκι που φορε...
1972
[3] Τα ρεμπέτικα της Σωτ...
1969
[4] Λαϊκά τραγούδια απ΄ ...
1978
[5] Η Σμύρνη του έρωτα
2012
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Αναστασία, Αναστασία @ 12-10-2003
   netriofron
29-05-2017 10:57
Χορός / Ρυθμός : Καντάδα


1932 = Μαρίκα Νέζερ + Κώστας Κοντόπουλος ---------- 78ρης στην Parlophone B-21643

1932 = Νίτσα Μωρέττη + Πέτρος Κυριακός ---------- 78ρης της Columbia DG 236 (WG- 383)

1932-'33 = Δημήτρης Φιλιππόπουλος + Δημήτρης Ευστρατίου ,συνοδεια κιθαρων Χαβαγια ------------ 78ρης στην Columbia DG 237 (CG 385) & συλλογη ''Όσα δεν παρήλθον'' (1983) &&& συλλογη ''Rembetika (Greek Music From The Underground) : Dope, Dice, Guitars, Knives 'n' Such 1928-1946'' στην Βρεττανικη JSP Records ‎ (JSP-7776) (2006) ---------- https://youtu.be/UCvij-T03xA

1933 [22 Φεβ] = Τέτος Δημητριάδης + Χρηστος Δημητρακόπουλος ----------- 78ρης στην Orthophonic (S-627) ,που επανεκδόθηκε στους 78ρηδες στις Polytone (P-3010 και RCA Victor 38 3029

1933 = Μαρίκα Νέζερ + Μ. Ζαφειρίδης ,(Μαντολινο : Σπυρος Περιστερης) ---------- 78ρης στην ODEON GA 1618 (Gο-1801) & συλλογη ''Women Of Rembetika : 1928-1934 • New York • Istanbul • Athens'' (2012) στην Βρεττανικη JSP Records ‎ (JSP-77152) & συλλογη ''50 Χρόνια Ελληνικό Ελαφρό Τραγούδι 1920-1970 : Κασετίνα 2 - 1931-1935'' (2008) -------- https://youtu.be/VmCWq3-NUa4

1933 = Άρτεμις Μάνεση + Άλκης Παγώνης ,(Μαντολινο : Σπυρος Περιστερης) ------------- 78ρης της ODEON GA 1617 (Gο-1836)

1934 [Νοεμ] = Κώστας Δούσας (''Gus Dussas'') με τη κιθαρα του @@@ Με ελαφρα διαφοροποιημενους στιχους @@@ ---------- 78ρης στην Columbia 56346-F Αμερικης & συλλογη ''Τα Ρεμπέτικα Της Αμερικής - Κώστας Δούσας : Ρεμπέτικα Με Κιθάρα'' (2009) --------- https://youtu.be/OPQUQsq7hKw

1939 = Ιωάννης Δεγαΐτας + Αγγελικη Καραγιάννη -------- 78ρης στην Ελληνο-Αμερικανικη Liberty 30

1961 = Άννα Χρυσάφη ----------- & αλμπουμ ''Άννα Χρυσάφη'' (1972) & συλλογη ''Ρεμπέτικα Για Πάντα Νο 2'' (1976)

1963 = Κατερίνα Μεϊδάνη ,συνοδεια της ορχήστρας ''Αθηναίων'' υπο τον Ιωάννη Γιάνναρο --------- Αλμπουμ ''Katerina Meidani ‎– Ellinika Tragoudia'' (Ηχογραφηση απο εκδηλωση της, στης 8 Φεβρουαριου 1963 , στo ''Piccadilly Hotel'' ,της Ν. Υορκης)

1963 = Αδελφές Μπρόγιερ ‎ , [Ενορχηστρωση : Γιώργος Κατσαρος] ------------ δισκακι ΕΡ στην Columbia ‎ (SEGG 2616) , με τιτλο ''Πάρτυ με την Έρικα και Μαργαρίτα''

1964 = Χορωδια Καλαματας ''Ορφευς'' , [Ενορχηστρωση : Γιωργος Θεοφιλοπουλος] --------- Αλμπουμ ''12 Παλιές Λαϊκές Επιτυχίες'' & συλλογη ''Τα Τραγούδια Της Ταβέρνας (45 Τραγούδια Για Μερακλήδες Έλληνες)'' (2015) ------------ https://youtu.be/vwi2n5lhQOI

1965 = Νάνα Μούσχουρη , [Ενορχηστρωση : Iakobos Dentjos (= Jacques Denjean) --------- Αλμπουμ ''Nana Mouskouri ‎– Griechische Gitarren Mit Nana Mouskouri'' & αλμπουμ ''Nana Mouskouri ‎– Όμορφη χώρα η χώρα μου'' (1984) ----------- https://youtu.be/3VfjBl95bgQ

1966 = Άρης Σαν (= Αριστείδης Σεϊσ(ζ)ανάς) : Καλαματιανος με μεγαλη καριερα ,και δισκογραφια, κυριως στο Ισραηλ και στις ΗΠΑ ---------- Αλμπουμ ''Aris San ‎– To My Friends'' στην Ισραηλινη Arton Records ‎ (AN 67-34)

1968 = Μαίρη Δαλάκου (& πιανο) + Θοδωρής Κάτσαρης και η κιθάρα του ---------- Αλμπουμ ''Μαίρη Δαλάκου ‎– Απανεμιά'' (Ζωντανη ηχογραφηση απο τη μπουατ ''Απανεμιά'' στην Πλακα) ---------- https://youtu.be/BCHjZiVp9IU

1969 = Σωτηρία Μπέλλου , [Ενορχηστρωση & μπουζουκι : Στέλιος Ζαφειρίου]

1971 = Μουζάς-Λιγνός (Δημήτρης Μουζάς - Λευτέρης Λιγνός) , [Ενορχηστρωση : Γιώργος Θεοφιλόπουλος] ----------- Αλμπουμ ''Τον Παληό Καλό Καιρό'' στην Philips ‎ 6331 016 & συλλογη ''Τραγούδια Της Παρέας'' (1996)

Κορώνης - Φίλανδρος : Σπυρος Κορώνης & Ιωάννης-Φίλανδρος Μάρκου --------- & αλμπουμ ''Κορώνης - Φίλανδρος ‎– Νο 6'' (1976) & συλλογη ''Αποκριάτικο Γλέντι'' & συλλογη ''Τα Κρασάδικα'' (1994) --------- https://youtu.be/HdG5leO0aWc

1977 = Χορωδια και Μαντολινατα υπο τον Διονύσιο Αποστολάτο --------- Αλμπουμ ''Παληά Ταβέρνα Νο2 - Τραγούδια Του Κρασιού''

1978 = Βίκυ Μοσχολιού , [Ενορχηστρωση : Νίκος Λαβράνος]

1986 = Angela ---------- Αλμπουμ ''Chants De L'Ame Grecque - "Le Rebetiko" στην Γαλλικη Auvidis ‎ (AV 4559)

1989 = Καίτη Αποστολάτου -------- Συλλογη ''Τα Τσαλίμια - Χορευτικά Για Όλους''

1996 = Πίτσα Παπαδοπούλου --------- Συλλογη ''Σαν Ραδιόφωνο''

2001 = ''Marios & Julie'' ----------- στο CD ''Marios & Julie ‎– Kosmos - Live''

2012 = Γιάννης Κότσιρας ,συνοδευει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου

2015 = Σαβίνα Γιαννάτου --------- απ'το CD ''Savina Yannatou*, Primavera En Salonico ‎– Songs Of Thessaloniki''


ΠΗΓΕΣ = [ https://www.discogs.com/search/?q=%CE%A4%CE%BF+%CE%93%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9%09&type=all ] - - - [ http://palia.kithara.gr/index.php?cmd=ci&cre=pllandefps+squrps ] - - - [http://rebetiko.sealabs.net/display.php?string=%CE%A4%CE%BF+%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9 ]
   netriofron
11-02-2013 10:06
η ΧΡΥΣΑΦΗ,το πρωτοειπε το 1961
   emotion
07-09-2012 12:01
ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΛΩΝΕ. ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
moy thymizei enan palio moy daskalo   ( Τούλη )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Είναι παλιο σεφραδίτικο τραγούδι. Το τραγούδησε καταπληκτικά η Σαββίνα Γιαννάτου   ( Αναστασία )


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο