Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
95487 Τραγούδια, 236959 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Ανάγκη να σε πάρω εγώ       
 
Στίχοι:  
Οδυσσέας Ελύτης & Μπέρτολτ Μπρέχτ
Μουσική:  
Μάνος Χατζιδάκις


Ανάγκη να σε πάρω εγώ
που έτσι σε παρατήσανε
μονάχο κι έρμο κι ορφανό
παιδάκι μου, πώς σε πονώ.

Το ρούχο το μεταξωτό
μες στο ποτάμι το `ριξα
φτωχά κουρέλια σου φορώ
παιδάκι μου, πώς σ’ αγαπώ.

Δρόμο σε πήγα, δρόμο μακρινό
νυχτόμερα βαδίζοντας
πείνασα και ματώθηκα
μα να σ’ αφήσω δεν μπορώ.

Σε μαύρες μέρες και σκληρές
πλένω σε και βαφτίζω σε
μες στο κατάψυχρο νερό
μην κλαις και μου πικραίνεσαι.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 56%  (5 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 39982
      Σχόλια: 5
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Μάνος Χατζιδάκις - 2...
1983
[2] 12 + 1 Τραγούδια του...
1969
[3] Ρεσιτάλ
1989
[4] Μάνος Χατζιδάκις - 4...
2006
[5] Χατζιδάκις με αγάπη
1970
[5] Πάμε μια βόλτα στο φ...
2010
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Χριστόδουλας @ 09-11-2007
   netriofron
16-01-2018 21:16


Από το θεατρικό έργο "Ο κύκλος με την κιμωλία" (1945), του Μπέρτολτ Μπρέχτ (Eugen Berthold Friedrich Brecht) , που παρουσιάστηκε το 1957, από το θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κούν.
Στην παράσταση το τραγουδούσε η Αναστασία Πανταζοπούλου.



1η : 1959 = Γιώργος Μούτσιος ,συνοδεύει στο πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις , -------------- Δίσκος ΕΡ στην Fidelity ‎– 8902 , & στο CD ''Γιώργος Μούτσιος - Σπάνιες ηχογραφήσεις'' (2000) , && αλμπουμ ''Giorgos Moutsios - Epistrofi (Rare & First Released Recordings 1958-1962)'' (2015)


1969 = Αρλέτα (= Αργυρώ-Νικολέττα Τσάπρα) (+ κιθάρα) , , Ενορχήστρωση : Γιώργος Κοντογιώργος ,

1970 = Μαρία Δουράκη , , Ενορχήστρωση : Γιώργος Κοντογιώργος

1989 = Σπύρος Σακκάς ,στο πιάνο ο Μάνος Χατζιδάκις

2006 = Αλκίνοος Ιωαννίδης , ,Ενορχήστρωση : Νίκος Κυπουργός


ΠΗΓΗ = [ https://www.discogs.com/search/?q=%CE%91%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B7+%CE%9D%CE%B1+%CE%A3%CE%B5+%CE%A0%CE%AC%CF%81%CF%89+%CE%95%CE%B3%CF%8E%09&type=release ]
   Avellinou
01-07-2013 16:14
Μια ωραια εκτεληση στην Κέρκυρα με τον ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΣΔΑΚΗ τραγούδι, τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΛΒΑΝΟΣ πιάνο, και την ΜΕΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΠΑΡΤΥΛΑ: https://www.youtube.com/watch?v=oS7IrGWDstY

τα πρωτότυπα λογια:

Da dich keiner nehmen will
Muß nun ich dich nehmen.
Mußt dich, da kein andrer war
Schwarzer Tag im magern Jahr
Halt mit mir bequemen.
Weil ich dich zu lang geschleppt
Und mit wunden Füßen
Weil die Milch so teuer war
Wurdest du mir lieb.
(Wollt dich nicht mehr missen.)
Werf dein feines Hemdlein weg
Wickle dich in Lumpen
Wasche dich und taufe dich
Mit dem Gletscherwasser.
(Mußt es überstehen.)
   lirmshrek
29-07-2011 05:50
Μόλις το άκουσα από τον Σπύρο Σακκά, τι όμορφη απόδοση από τον Ελύτη!
   penguinroyal
13-06-2010 07:41
Ένα από τα τραγούδια που γράφτηκαν για την θεατρική παράσταση «Ο κύκλος με την κιμωλία» (B. Brecht) με την σκηνοθεσία του Κ. Κουν και μετάφραση του Ο. Ελύτη (1957).
   itirerant
03-01-2008 09:11
Αχ ρε αθανατε Ελύτη....


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο