Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
57812 Τραγούδια, 188040 Ποιήματα, 25327 Μεταφράσεις, 26497 Αφιερώσεις
 

 Μαύρα μάτια μαύρα φρύδια - 1936       
 
Στίχοι:  
Μάρκος Βαμβακάρης
Μουσική:  
Μάρκος Βαμβακάρης


Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια,
κατσαρά μαύρα μαλλιά
άσπρο πρόσωπο σαν κρίνος
και στο μάγουλο ελιά

Τέτοια ομορφιά ποτές μου
αχ! τσαχπίνα μου γλυκιά
δεν την έχω απαντήσει
εις ετούτο το ντουνιά

Μαυρομάτα μου για `σένα
εκατάντησα τρελός
Θα πεθάνω δεν αντέχω
έχω γίνει φθισικός

Πόνους έχω εγώ κρυμμένους
μες στα φύλλα της καρδιάς
με τα μάγκικά σου μάτια
όταν φως μου με κοιτάς



 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 91.2%  (9 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 28307
      Σχόλια: 9
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] 78 στροφές - Μαύρα μ...
1936
[1] Οι μεγάλοι του ρεμπέ...
1981
[1] Η Ελλάδα του Μάρκου ...
1992
[2] Δίσκος 45 στροφών
1961
[2] 40 χρόνια Βαμβακάρης...
1983
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Δάφνη @ 18-06-2003
   Viennezos
21-05-2008 17:18
Η ηχογράφηση με την Άντζελα Γκρέκα και τον Μπιθικώτση κυκλοφόρησε το 1961. Ο Μπιθικώτσης σε όλο το τραγούδι ακούγεται μόνο ως δεύτερη φωνή (οπότε δεν θεωρώ αυτή την ηχογράφηση κανονικό ντουέτο). Τη διεύθυνση της ορχήστρας την είχε ο ίδιος ο Βαμβακάρης. Κατά το τέλος του τραγουδιού ακούγεται ο Βαμβακάρης να λέει "Γεια σου, Άντζελα!" και η Γκρέκα να απαντά "Γεια σου, Μάρκο αθάνατε!"

Στην πρώτη εκτέλεση (του 1936) υπάρχει επίσης τέτοιου είδους "διάλογος": Ο Ρούκουνας λέει στον Βαμβακάρη "Γεια σου, Μάρκο μου Καρούζο!" και ο Βαμβακάρης ανταποδίδει το κομπλιμέντο με "Γεια σου, Ρούκουνα Κεπούρα!" Για περαιτέρω σχετικές πληροφορίες βλ. το πιο πάνω ενδιαφέρον σχόλιο του μέλους "vacondios" (09-10-2006).

Η εκτέλεση με τον Βαγγέλη Περπινιάδη είναι του 1967.
   Viennezos
29-04-2007 19:09
2η φωνή στην ηχογράφηση με την Άντζελα Γκρέκα κάνει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
   vacondios
09-10-2006 01:23
Ο Ενρίκο Καρούζο και ο Ζαν Κεπούρα ήταν παγκοσμίου φήμης τραγουδιστές του Λυρικού Θεάτρου της εποχής του Μεσοπολέμου που στην Ελλάδα οι μάγκες συνήθιζαν να ειρωνεύνονται
   Ανώνυμο σχόλιο
17-07-2006
lol afto to tragoudi einai poly kalo.... apo norvigia
   Ανώνυμο σχόλιο
29-06-2006
an eixa talento ta idia tha egrafa
   Ανώνυμο σχόλιο
12-11-2005
Τέτοια εμορφια (οχι ομορφια)
   Ανώνυμο σχόλιο
12-11-2005
εις ετουτο τον ντουνια (οχι μεσα σ'ολο τον ντουνια)
   Ανώνυμο σχόλιο
12-11-2005
4ος στιχος Πονους εχω εγω κρυμενους/μεσ'τα φυλλα τις καρδιας/με τα μαγκικα σου ματια/οταν φως μου με κοιτας
   Ανώνυμο σχόλιο
08-04-2005
.....έχω γίνει φθισικός (δηλ. φυματικός=έλιωσα από μαράζι)


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο