Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
99120 Τραγούδια, 240650 Ποιήματα, 28004 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Ο μάγκας του Βοτανικού ( Ένας μάγκας στο Βοτανικό ) - 1933       
 
Στίχοι:  
Μάρκος Βαμβακάρης
Μουσική:  
Παραδοσιακό


Ένας μάγκας στο Βοτανικό
πι και φι ξηγιέται στο λεπτό
στα παιχνίδια και στα καμπαρέ
και στου Περδικάκη τον τεκέ

Τη φουμάρει, μαστουριάζει
με τη γκόμενά του στον τεκέ
κι η Αγγέλω του πατά
φωτιές στον αργιλέ

Είναι μάγκας, είναι μερακλής
στο Βοτανικό ο πιο νταής
τόνε τρέμουν όλες οι μαγκιές
μα δεν του καίγεται καρφί που λες

Τη φουμάρει, μαστουριάζει
και μπαφιάζει πάντα βερεσέ
γιατί πήρε σύνταξη
από το Μεντρεσέ




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 93.2%  (23 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 46376
      Σχόλια: 11
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] 78 στροφές - Ο μάγκα...
1933
[3] 14 χρυσές επιτυχίες ...
1978
[3] Στέλιος Καζαντζίδης ...
1981
[3] Χρυσή Δισκοθήκη - Οι...
2001
[3] Στέλιος Καζαντζίδης ...
2003
[3] Στέλιος Καζαντζίδης ...
2003
[3] Λαϊκό τραγούδι - Η α...
2010
[4] Τραγούδια με ουσίες
2008
[5] Γιώργος Ξηντάρης - Δ...
2008
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   galanta, Νικόλας @ 07-04-2003
   sekarius
08-10-2017 23:00
1η εκτέλεση


https://youtu.be/vj38CTTqDpI

1933


ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

https://youtu.be/vj38CTTqDpI
   sekarius
03-10-2017 20:50
1η εκτέλεση

https://youtu.be/86AIsNrBZ68


1933


ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
   gorgee
03-10-2016 13:24
Για τα στατιστικά στοιχεία του τραγουδιού έχουμε και λέμε:
1. Ζαχ. Κασιμάτης, 1933, Parlophone B 21708
2. Στ. Καζαντζίδης, 16/6/1953, HMV AO 5115, επανέκδοση σε 45στρ 17/5/61, HMV 7PG 2961
3. Τζιμ Αποστόλου, 1953(;), ΝΙΝΑ Αμερικής(;), υπάρχει σε CD που κυκλοφόρησε παλαιότερα με το περιοδικό ΣΤΑΥΡΟΛΥΝΩ
4. Στρ. Παγιουμτζής, 1962, Philips 7825
5. Σπ. Ζαγοραίος, 1971 (LP ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΑΙΑ), ΝΙΝΑ Ελλάδος 642
6. Μίμης Γκιουλέκας, 2000 (CD ΣΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΥΡΑ)

Το Νο 1 έχει τίτλο Ο μάγκας του Βοτανικού
Τα Νο 2 & 3 & 5 έχουν τίτλο Ένας μάγκας στο Βοτανικό (το Νο 5 είναι το "Εντε λα μαγκέ...")
Τα Νο 4 & 6 έχουν τίτλο Ο Βοτανικός

Όσο για τις άλλες... εκτελέσεις (κυριολεκτικά και μη, από επετειακές ηχογραφήσεις, αφιερώματα, συναυλίες, σκυλάδικα και πάει λέγοντας) είναι επίσης ο Τσιτσάνη (CD ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΧΑΣΑΠΙΚΑ του 2000), ο Διονυσίου (CD ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, του 2009) και άλλοι, ὧν ὁ ἀριθμός οὒκ ἔσται τέλος...

Για τους στίχους:
-- "Ο μάγκας του Βοτανικού" (Κασιμάτης) έχει τους στίχους που αναφέρονται εδώ.
-- "Ο βοτανικός" (Παγιουμτζής) έχει τους στίχους που αναφέρει ο @vbotis
-- "Ένας μάγκας στο Βοτανικό" (Ζαγοραίος) βλ. http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=6807
-- "Ένας μάγκας στο Βοτανικό" (Καζαντζίδης & Αποστόλου) είναι οι επόμενοι:

Ένας μάγκας στο Βοτανικό
πι και φι ξηγιέται στο λεπτό
στα μπουζούκια και στα καμπαρέ
και μες στο ρεμπέτικο καρέ.

Μισές τραβάει, ποτήρια σπάει,
σκίζεται για μια μελαχρινή,
μα στη σούρα του ζητάει
και καμιά ξανθή.

Είναι ζόρικος και μπελαλής
στο Βοτανικό ο πιο νταής
κι όπως τόνε τρέμουν οι μαγκιές
κάνει στα σπαθάτα τις δουλειές.

Μισές τραβάει, ποτήρια σπάει,...

-- "Ο Βοτανικός" (Γκιουλέκας) είναι όπως του Καζαντζίδη, μόνο που στη τελευταία στροφή λέει "κάνει στα σταράτα τις δουλειές" και στο τέλος δεν επαναλαμβάνει το ίδιο ρεφραίν αλλά λέει δύο διαφορετικές στροφές, για να το κάνει πιο... μάγκικο:

Μαστουριάζει, νταλκαδιάζει,
με τη γκόμενα μες στον τεκέ
και ο Χρήστος μας πατάει
αβέρτα ναργελέ.

Μαστουριάζει, νταλγκαδιάζει,
με τη βλάμισσα μες στον τεκέ
και ο Κώτσος έχει βάλει
φωτιά στον ναργιλέ.

Αυτααααά!
   gorgee
02-10-2016 16:38
Οι στίχοι ΔΕΝ είναι του Βαμβακάρη.
Οι κατάλογοι της ΑΕΠΙ για τον δίσκο του Καζαντζίδη λένε ως δημιουργούς τους Στ. Χρυσίνη-Χ. Βασιλειάδη-Στ. Περπινιάδη-Σπ. Περιστέρη, χωρίς να ξεχωρίζουν συνθέτη ή στιχουργό. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία όμως, ως συνθέτης πρέπει να θεωρηθεί ο Περιστέρης, ο οποίος στην ουσία διασκεύασε ένα μικρασιατικό ζεϊμπέκικο και πιθανόν πρόσθεσε ο ίδιος τους στίχους, ή ο Στελλάκης. Ο Τσάντας (Χ. Βασιλειάδης) δεν ήταν ακόμα στα πράγματα, αλλά αναφέρεται στον δίσκο του Καζαντζίδη γιατί μάλλον έκανε την διασκευή για να περάσει το τραγούδι τη λογοκρισία της εποχής.
   netriofron
24-08-2016 11:35
ΣΤΕΛΑΡΑΣ ημερομηνια κυκλοφοριας 16--6--1953 στις 78 στρφ και στην HMV AO-5115
   Kipourosgr
07-09-2013 11:19
Ο Μάγκας του βοτανικού, 1934, Ζαχαρίας Κασιμάτης
https://www.youtube.com/watch?v=KuyIPixP3gg
Σπύρος Ζαγοραίος
https://www.youtube.com/watch?v=MbHqLarWBz0
   vbotis
20-02-2011 07:03
Οι στίχοι στην εκδοχή του Στράτου Παγιουμτζή

Έχω κάτω στο Βοτανικό
κάποιον φίλο πολύ καρδιακό
ο ντουνιάς δεν έχει ξαναδεί
τέτοιο ντερμπεντέρικο παιδί

Ξενυχτάει και τα πίνει
πάει στην ταβέρνα τακτικά
και για κάποια ξελογιάστρα
σιγολιώνει μυστικά

Είναι έξυπνος και παραλής
Είναι στα γλεντάκια μερακλής
Τραγουδάει χορεύει να ξεχνά
Κι όλες τις παρέες τις κερνά

Ξενυχτάει και τα πίνει.....

Έχει ένα αίσθημα παλιό
λησμονιά ζητάει στο καπηλειό
Να γιατί τον κάνω συντροφιά
Βρίσκει στο πιοτό παρηγοριά

Ξενυχτάει και τα πίνει.....

Σε κάποιες συλλογές φαίνεται οτι δημιουργοί του τραγουδιού είναι ο Σπύρος Περιστέρης ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης
   Ανώνυμο σχόλιο
06-05-2006
τα αλλα τα ξενα τα εχει κανεις, αλανια΄??
   Ανώνυμο σχόλιο
04-09-2005
Μεστοί, ωραίοι!
   Ανώνυμο σχόλιο
30-05-2005
τα μαγκικα δεν υπαρχουν??
   Ανώνυμο σχόλιο
29-05-2005
Γιώργος Κ: Και ο Στελάρας το τραγουδησε,ε!;


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο