Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
68024 Τραγούδια, 219642 Ποιήματα, 26564 Μεταφράσεις, 26564 Αφιερώσεις
 

 Ζητάτε να σας πω       
 
Στίχοι:  
Αττίκ
Μουσική:  
Αττίκ


Ζητάτε να σας πω
τον πρώτο μου σκοπό
τα περασμένα μου γινάτια
ζητάτε είδα μάτια
με σκίζετε κομμάτια

Σε μια παλιά πληγή
που ακόμα αιμορραγεί
μη μου γυρνάτε το μαχαίρι
αφού ο καθένας ξέρει
τι πόνο θα μου φέρει

Είναι πολύ σκληρό
να σου ζητούν να τραγουδήσεις
έναν παλιό σκοπό
που προσπαθείς να λησμονήσεις

Στο γλέντι σας αυτό
δε θα’ τανε σωστό
αντί για άλλο πιοτό
να πιω εγώ φαρμάκι
μ’ ένα τέτοιο τραγουδάκι

Γελάτε ειρωνικά
και λέτε μυστικά
ίσως με κάποια καταφρόνια
μια και περάσαν χρόνια
εσύ τι κλαις αιώνια

Γιατί βαρυγκωμείς
δεν είδαμε και μεις
μια ομορφιά σ’ αυτή τη ζήση
δεν πήραμε απ’ τη φύση
καρδιά για ν’ αγαπήσει

Αχ, δεν είν’ οι καρδιές
όλες το ίδιο καμωμένες
ούτε κι οι ομορφιές
στον κόσμο δίκαια μοιρασμένες

Και μες στη συντροφιά
σε κάθε ρουφηξιά
ξεχνώ μιαν ομορφιά
που γέμιζε μεράκι
το παλιό μου τραγουδάκι




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 91.2%  (18 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 45960
      Σχόλια: 16
      Αφιερώσεις: 3
 
   

 Δισκογραφία 
 
[2] Η Δανάη στα πιο όμορ...
1994
[4] Ζητάτε να σας πω
1987
[5] Ψίθυροι
2000
[6] Αττίκ - Αφιέρωμα
2008
[7] Η στιγμή που κρατάει...
2009
[8] Παλιές αγάπες και τρ...
2011
[9] The rose tattoo
2009
[10] Δήμητρα Γαλάνη - Vas...
2011
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Ειρήνη1979 @ 07-04-2003
   netriofron
19-05-2017 22:23
Χορός / Ρυθμός : Τάγκο (Tango)

Συμφωνα με την παρτιτουρα :
..... Εις την θείαν μου Πέλειαν Ισαϊλώφ μετ' αγάπης ......

Σύμφωνα με θρύλο της εποχής, ο Αττίκ (γνωστός για την αυτοσχεδιαστική του ικανότητα) αυτοσχεδίασε το τραγούδι στη «Μάντρα» του (καλλιτεχνική ομάδα της οποίας ήταν και ο δημιουργός). Ο δεύτερος γάμος του Αττίκ ,με την ποιητρια ,μεταφράστρια και εκδοτρια του περιοδικου ''Νεος Παρθενων'' αλλα και καλλονή της εποχής, την ηθοποιό Μαρίκα Φιλιππίδου (η οποία αργότερα παντρεύτηκε τον πολιτικό Σταμάτη Μερκούρη, και εγινε μητριά της Μελίνας Μερκούρη), είχε ατυχή κατάληξη.
Κάποιο βράδυ του 1930 ,η Φιλιππίδου με τον νέο σύζυγό της, τον ίλαρχο Σταμάτη Μερκούρη, εμφανίστηκε στη Μάντρα και το κοινό, περιπαιχτικά, άρχισε να ζητά το ''Είδα Μάτια'', που ήταν γραμμένο για εκείνην. Ο Αττίκ αποσύρθηκε πικραμένος, και μετά από 10 λεπτά, αφού αυτοσχεδίασε, επέστρεψε και έπαιξε το ''Ζητάτε να σας πω'' ως απάντηση !!!
[ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%84%CF%84%CE%AF%CE%BA ]


1η : 1930 = Δανάη Στρατηγοπούλου -------- & συλλογη ''Τα Λόγια Της Αγάπης'' (2000)

1930 = Γεώργιος Πέτρου -------- Συλλογη ''50 Χρόνια Ελληνικό Ελαφρό Τραγούδι 1920-1970 - Κασετίνα 1 - 1920-1931'' (2008) ----------- https://youtu.be/-d1kwLNLFnI

1931 = Πέτρος Επιτροπάκης , [Ενορχηστρωση : Νίκος Χατζηαποστόλου] ---------- 78ρης στην Columbia ‎ D.G. 78 (G. - 125) ---------- https://youtu.be/Yb4EhVxwCY8

1958 [Κυκλ. 5 Ιουλ]= Ζωή Μάγκου , [Ενορχηστρωση : Κώστας Γιαννίδης] ------------ 45ρακι της HMV (7PG 2537) & συλλογη ''Αττίκ'' (1969) & συλλογη ''Αξέχαστη Εποχή'' (1982) ---------- https://youtu.be/2WGcquTl1tU

1959 = Νινή Ζαχά (= Ουρανία Ζαχαροπούλου) , [Ενορχηστρωση : Γιώργος Κατσαρός] ----------- 45ρακι της MONTE CARLO (MO - 910)

1964 = Καίτη Επισκόπου ,(στο πιάνο ο Χρήστος Χαιρόπουλος) --------- 45ρακι της Athénée ‎ (AT 5069) & αλμπουμ ''Χαιρόπουλος ‎– Cheropoulos Plays Attik'' (1964) ------------ https://youtu.be/Nswd24nAW2I
1965 = Ελίζα Μαρέλλι , [Ενορχηστρωση : Ζακ Ιακωβιδης] ---------- Συλλογη ''Αττίκ ‎– Ξαναζώντας στην Μάντρα του'' & συλλογη ''Ένας Φίλος Απ' Τα Παλιά 3'' (2000)

1967 = Δανάη Στρατηγοπούλου ,(στο πιανο ο Μίμης Πλέσσας) --------- Αλμπουμ ''Δανάη, Αττίκ, Μίμης Πλέσσας ‎– Η Δανάη στα πιο Όμορφα Τραγούδια του Αττίκ''

1969 = Νινή Ζαχά (= Ουρανία Ζαχαροπούλου) , [Ενορχηστρωση : Κώστας Σεϊτανίδης] ,(στο πιανο ο Χάρης Ανδρεάδης) --------- Αλμπουμ ''Η Νινή Ζαχά στα Ωραιότερα Τραγούδια του Αττίκ'' ------------- https://youtu.be/R_wcA3ay9ps

1970 = Βέτα Προέδρου ‎ ----------- Αλμπουμ ''Βέτα Προέδρου'' στην Philips ‎– 6331 008

1978 = Ζωζώ Κυριαζοπούλου , [Ενορχηστρωση & πιανο : Τάκης Χαρίτος] --------- Αλμπουμ ''Η Ζωζώ Κυριαζοπούλου σε Τραγούδια Αττίκ Και Χαιρόπουλου''

1987 = Αρλέτα (= Αριάδνη-Νικολέττα Τσάπρα) , [Ενορχηστρωση : Κώστας Γανωσέλης] ---------- Αλμπουμ ''Αρλέτα ‎– Ζητάτε Να Σας Πω''

198 ?? = Τζένη Βάνου (= Ευγενία Βραχνού) ,(στο πιάνο ο Σπυρος Μπριφας) ----------- & στο 3πλο CD ''Θέλω Κοντά Σου Να Μείνω - 45 Αξέχαστες Ερμηνείες'' ------------ https://youtu.be/wYG34_yoIfI

1990 = Άλκηστις Πρωτοψάλτη (= Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ) , [Ενορχηστρωση : Γιάννης Ιωάννου] ------------- Αλμπουμ ''Άλκηστις Πρωτοψάλτη ‎– Λεωφόρος Β''' --------- https://youtu.be/RYEO--PfwCE

2000 = Χαρούλα Αλεξίου (= Χαρίκλεια Ρουπάκα)
2001 = Σταμάτης Μεσημέρης ----------- στο 4πλο CD ''Ονείρου Χρώματα Που Ταξιδεύει Ο Καπνός Του Ινδιάνου'' -------- https://youtu.be/nMurDu3Z3Ko

2003 = Παντελής Μπενετάτος ‎ -------- στο CD ''Steppin' Out Vol. 1 - Γιατί Να Ξεχάσεις''
2008 = Νένα Βενετσάνου , [Ενορχηστρωση & πιανο : Δαυίδ Ναχμίας] --------- στο CD ''Αττίκ ‎– Αττίκ Αφιέρωμα''

2009 = Ανδριάνα Μπάμπαλη
2009 = Μανώλης Φάμελλος --------- https://youtu.be/3xxI6Q5wxCo

2011 = Τάνια Τσανακλίδου ‎ ----------- στο 2πλο CD ''Παλιές Αγάπες και Τραγούδια Μεθυσμένα'' (Ζωντανή ηχογράφηση από το ''Μετρό'')

2011 = Vassilikos , [Ενορχηστρωση : Γιωργος Ζαχαριου] --------- στο CD ''Δήμητρα Γαλάνη, Vassilikos ‎– Live Ηχογράφηση Από Το Gazarte''

2016 = Μαρίζα Ρίζου ‎ , [Ενορχηστρωση : Δημήτρης Σιάμπος] --------- στο CD ''Μεγάλη γιορτή'' --------- https://youtu.be/KPc1cLHzK74


ΠΗΓΕΣ = [ http://palia.kithara.gr/index.php?cmd=ci&cre=attik ] - - - [ https://www.discogs.com/search/?q=%CE%96%CE%B7%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B5+%CE%9D%CE%B1+%CE%A3%CE%B1%CF%82+%CE%A0%CF%89&type=all ] - - - [ http://vinyl.gr/His%20master's%20voice%202501-2550.html ] - - - [ http://vinyl.gr/Monte%20Carlo%20(45)%20Photos.html ]
   Wprincezz
08-12-2011 23:46
Γραμμένο μέσα σε 10 μόνο λεπτά! Δεν υπάρχουν πλέον τέτοιοι καλλιτέχνες δυστυχώς.
   fetra08
17-09-2011 20:36
Το έχει ερμηνευσει και η Ελίζα Μαρέλλι το 1965 με την ορχήστρα του Ζακ Ιακωβίδη.
Υπάρχει στο δίσκο '' ΑΤΤΙΚ ξαναζώντας στη 'μάντρα' του''απο τη ΜΙΝΟΣ.
   aridaios
07-09-2011 20:22

κλαιω παντα οταν τ ακουω
ναι αληθεια οχι μ....
   tsiou
09-05-2011 07:53

Σε μια παλιά πληγή
που ακόμα αιμορραγεί
μη μου γυρνάτε το μαχαίρι
αφού ο καθένας ξέρει
τι πόνο θα μου φέρει..

http://www.youtube.com/watch?v=bU4aE7zZ_b4

http://www.youtube.com/watch?v=SJjDc4TQ4rw
   princess.of.the.dark
10-02-2009 03:13
mesa se 10' mia olokliri zoi... ax kai na kseres...
   Mu8os
22-01-2008 18:07
Kai to grapse mesa se 10 lepta, kanontas syginimenos dialeima prin thn wra poy prepe.
   Αφιερωμένο από ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ - ΜΑΝΗ
για ΚΟΥΤΣΑΛΙ - ΞΑΝΘΗ
15-05-2007 09:08

τα περασμένα μου γινάτια
   ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ
15-05-2007 09:05
Λατρεμένό μου νάσαι καλά Γιούλη
   Αφιερωμένο από Μαρία!!! - Μ
για ΘΑΝΑΣΗ - Ν.
25-02-2007 07:56
ΕΙΣΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Αφιερωμένο από Μαρία!!! - Μ
για Θανάση - Ν.
25-02-2007 07:55
ΘΑΝΑΣΗ Σ'ΑΓΑΠΩ ΟΣΟ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!!!!!!!
   Ανώνυμο σχόλιο
12-07-2006
τότε στη Μάντρα ήταν και η πρώιν γυναίκα του με τον άντρα της... το τραγούδι αυτό το συνέθεσε σε 10 λεπτα εκείνη τη βραδιά...
   Ανώνυμο σχόλιο
24-06-2006
Ο Αττίκ ειίναι ένας καταπληκτικός ποιητής που εκδηλώνει την μέθη του με τον καλύτερο τρόπο...
   Ανώνυμο σχόλιο
12-02-2006
agapa me...12/02
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Τραγούδι από την εποχή που οι στίχοι είχαν νόημα. Τα τραγούδια του Αττίκ, όλα, ήταν μικρές νουβέλες. Είχε τη δυνατότητα να διηγείται μέσα από τους στίχους ενός τραγουδιού, μια ολόκληρη ιστορία.   ( ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Α. ΚΩΣΤΕΑ )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Γράφτηκε το 1930,ως απάντηση του Αττίκ σε θαμώνες της Μάντρας που του ζητούσαν την παλιότερη επιτυχία του Είδα Μάτια,γραμμένη το 1910 για τη δεύτερη γυναίκα του,την ηθοποιό Μαρίκα Φιλιππίδου,η οποία τον εγκατέλειψε το 1914.
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Η πρώτη ηχογράφηση 1931, Πέτρος Επιτροπάκης   ( Yiouli )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
I love this song   ( Yiouli )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Osoi exoun akousei ayto to tragoudi kai exoun tragoudisei mazi me thn Xaroula kata thn diarkeia tha katalavoun giati dakryzw kathe fora...!Apo ta pio agapimena ths pio agapimenhs ermhneytrias...!   ( Athina )


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο