Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
64081 Τραγούδια, 214645 Ποιήματα, 26564 Μεταφράσεις, 26564 Αφιερώσεις
 

 Μη τον ρωτάς τον ουρανό       
 
Στίχοι:  
Γιάννης Ιωαννίδης & Παναγιώτης Κοκοντίνης
Μουσική:  
Μάνος Χατζιδάκις


Λόγο στο λόγο και ξεχαστήκαμε
μας πήρε ο πόνος και νυχτωθήκαμε
σβήσε το δάκρυ με το μαντίλι σου
να πιω τον ήλιο μέσα απ’ τα χείλη σου

Μην τον ρωτάς τον ουρανό
το σύννεφο και το φεγγάρι
το βλέμμα σου το σκοτεινό
κάτι απ’ τη νύχτα έχει πάρει

Ό,τι μας βρήκε κι ό,τι μας λύπησε
σαν το μαχαίρι κρυφά μας χτύπησε
σβήσε το δάκρυ με το μαντίλι σου
να πιω τον ήλιο μέσα απ’ τα χείλη σου

Μην τον ρωτάς τον ουρανό
το σύννεφο και το φεγγάρι
το βλέμμα σου το σκοτεινό
κάτι απ’ τη νύχτα έχει πάρει




Διαφήμιση

 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 93%  (34 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 81866
      Σχόλια: 33
      Αφιερώσεις: 1
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Ο ελληνικός κινηματο...
1985
[1] Μαίρη Λω - Μην τον ρ...
1988
[2] Τζένη Καρέζη - Τραγο...
1993
[3] Χατζιδάκις με αγάπη
1970
[4] Η Αλεξάνδρα στα λαϊκ...
1980
[5] Ο Μάνος Χατζιδάκις σ...
1986
[6] Τα τραγούδια της νύχ...
1994
[7] Η Αλίκη Καγιαλόγλου ...
1999
[8] Ψίθυροι
2000
[9] Όρθιοι
2004
[10] Η Δήμητρα Γαλάνη στο...
2006
[11] Συνάντηση
2006
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   victoria @ 07-04-2003
   netriofron
02-11-2016 22:30
Η Ιστορια αυτου του τραγουδιου :

Η Τζένη Καρέζη, ήτανε να ξεκινήσει γυρίσματα για μια ταινία, στη Κρήτη. Τη παραμονή της πρωινής-πρωινής της πτήσης, ήτανε σ' ένα πάρτυ στο οποίο παρίστατο κι ο Μάνος Χατζηδάκις, με τον οποίο ήτανε και φίλοι. Της είχεν υποσχεθεί δε, να της φτιάξει μια κασέτα με τη μουσική για τη ταινία. Συγκεκριμένα, για ένα τραγουδάκι που θα 'λεγεν η ίδια μέσα. Όταν τον είδε λοιπόν στο πάρτυ, τονε πλησίασε και αφού είπανε τα συνήθη, του μίλησε και για τη κασέτα με το τραγουδάκι και να μη τη ξεχάσει, γιατί αύριο θα πετούσε νωρίς για Κρήτη. Εκείνος ανασήκωσε τους ώμους, ήτανε και σ' ευθυμία κείνη την ώρα, και της είπε να περάσει το πρωί από το σπίτι να της τη δώσει.
Πράγματι, την άλλη μέρα πρωί-πρωί, χτυπούσε τη πόρτα του. Του κάκου! Ο μεγάλος καλλιτέχνης κοιμότανε του καλού καιρού. Η Τζένη είχεν αρχίσει να βγάζει ...σπυράκια, όταν άκουσε από μέσα κάτι ...κατσάρια να σούρνωνται και να της ανοίγει ένας Χατζηδάκις μισοκοιμισμένος.
-"Τι θες πρωί-πρωί, χριστιανή μου;" την έκραξε. "Στον ύπνο σου μ' έβλεπες";
-"Ήρθα να πάρω τη κασέτα ρε Μάνο, το ξέχασες;" του λέει αυτή έχοντας αρχίσει να χάνει την υπομονή της. "Εσύ δε μου πες να ρθω πρωί. Ελπίζω να την έχεις έτοιμη γιατί σε καμμιά ώρα πετάω και πρέπει να πάω Ελληνικό".
-"Ε καλά. Φτιάξε ένα καφέ μέχρι να ντυθώ και θα στη φτιάξω τη κασέτα"!
-"Θα τη φτιάξεις;;;;; Τι εννοείς;;;;; Τώρα θα τη φτιάξεις";
-"Ωχου καημένη... φτιάξε καφέ κι έρχομαι..."
Τελικά, όταν ο Μάνος είχε ντυθεί κι έπινε το καφεδάκι του καπνίζοντας αιώνια, πάνω στο πιάνο του μέσα σε δέκα λεπτάκια της ώρας έκατσε κι έφτιαξε το "Μην τον ρωτάς τον ουρανό" που φυσικά, έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες και μεταγγλωτίστηκε και σ' άλλες γλώσσες.

Μη τον ρωτάς τον ουρανό
το σύννεφο και το φεγγάρι
το βλέμμα σου το σκοτεινό
κάτι απ' τη νύχτα έχει πάρει

[ Από το σχετικό απόσπασμα του βιβλίου του Ζάχου Χατζηφωτίου, "Η ζωή μου με την Τζένη" ]

Στην ταινία 'Το νησί των γενναίων', η Τζένη Καρέζη τραγουδάει το τραγούδι δυο φορές. [ Εδω η 2η και καλυτερη : https://youtu.be/U2CrhcwWxA8
   netriofron
02-11-2016 08:40
1965 = Καίτη και Διονύσιος Αποστολάτος -------- Δισκος ''The Wonderful Music Of Manos Hadjidakis'' (Αμερικης) ------------ https://youtu.be/L_fCZTbr448
   netriofron
29-10-2016 12:05
Η πολεμική ταινία "Το νησί των γενναίων" (1959-'60) ,γυριστηκε στην Κρητη.
Επαιζαν οι Αλέκος Αλεξανδράκης , Τζένη Καρέζη , Αλίκη Γεωργούλη , Λυκούργος Καλλέργης , Αρτέμης Μάτσας.

Η Αλεξίου, η Φαραντούρη και ο Λέκκας λένε "κρύψε το δάκρυ" και στην τελευταία στροφή "σαν το μαχαίρι σκληρά μας χτύπησε".
Ο Μάριος Φραγκούλης καθώς και ο Ιωαννίδης με την Γαλάνη δεν λένε την τελευταία στροφή, αλλά αρχίζουν και τελειώνουν με μία στροφή από την αγγλική έκδοση σε στίχους του Arthur Altman.
Με την ίδια επίσης αγγλική στροφή η Γαλάνη έχει αντικαταστήσει την τελευταία στροφή του τραγουδιού.

1959= Μαιρη Λω ----- 45ρακι στην FIDELITY-7014
1959 = Λόλα Τσουκάτου ---- 45ρακι της Decca ‎ (PL 6022)
1960 = Φραντζέσκα Ιακωβίδου --- MONTE CARLO - 944 ----- https://youtu.be/CfanjZLR2xc
Εύη Μυλοπούλου ----- Συλλογη ''Τα κινηματογραφικα - Σειρα 2η'' --------- https://youtu.be/a0qAPUaJ-gI
2009 = Μάριος Φραγκούλης --- Αλμπουμ "Seasons of Love" ----- https://youtu.be/n1yCalzrAag


Και σε στίχους του Arthur Altman :

1962 = Brenda Lee ------ 45ρακι της Brunswick ‎ (45-05882) (Αγγλιας)
------ https://youtu.be/dvyfEadOxwk
1963 = Johnny Tillotson ----- Αλμπουμ "Talk back trembling lips" ------ https://youtu.be/kIW_wyHVDx8
1981 = Timi Yuro ---- Αλμπουμ ''Timi Yuro ‎– All alone am i'' ------ https://youtu.be/hOiZPai5S6Y

ΠΗΓΕΣ = [ http://greekmusicinfo.blogspot.gr/2010/12/mitonrwtastonourano.html ] -- [ http://www.hadjidakis.gr/homeweb.htm ] -- [ discogs.com ] -- [ retrodb.gr ]
   netriofron
09-10-2016 10:34
1960 = Φραντζέσκα Ιακωβίδου --- MONTE CARLO - 944 ----- https://youtu.be/CfanjZLR2xc
   dtg1953
12-03-2016 13:45
This song became "All alone I am" by Brenda Lee in 1962
   fedra kotsira
27-01-2015 10:35
Το εχει πει και ο Μαριος Φραγκουλης. Ο Χατζιδακις ειναι μοναδικος τι μουσικη τι ευαισθησια ειναι υπεροχο καταπληκτικό
   NONONONO!
28-06-2014 20:06
   emotion
28-02-2014 17:37
Υ-π-ε-ρ-ο-χ-ο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   gorgee
05-03-2013 11:34
Η ηχογράφηση Γαλάνης-Ιωαννίδη κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1998 στον δίσκο του Χατζιδάκι ΧΟΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ. Αργότερα (2006) μπήκε και στη συλλογή ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ της Γαλάνη που περιέχει τις ηχογραφήσεις από το Μέγαρο Μουσικής.
Επίσης άλλες ηχογραφησεις που λείπουν από τη δισκογραφία: Μαρία Δουράκη, Μαρία Φαραντούρη, Αναστασία.
Λεπτομέρειες: http://greekmusicinfo.blogspot.gr/2010/12/mitonrwtastonourano.html
   longieth
12-01-2012 04:02
Εδώ ακούμε και βλέπουμε τη Τζένη Καρέζη που το πρωτοτραγούδησε στην ταινία "Το νησί των γενναίων"
http://www.youtube.com/watch?v=CUBtfHYG7i8&feature=related
Αργότερα το ηχογράφησε η Μαίρη Λω. Υπέροχη και αυτή η εκτέλεση.
   penguinroyal
10-08-2010 10:18
Απάντηση (μετά από τέσσερα χρόνια) προς «Ανώνυμο σχόλιο 19-06-2006»:
Το 6ο τραγούδι από τον CD «ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ συνάντηση» του 2006
Ένας συνδυασμός του πρωτότυπου Ελληνικού στίχου με τον Αγγλικό.
Ο Αγγλικός στίχος εδώ: http://lyricsplayground.com/alpha/songs/a/allaloneami.shtml
   tzeni_karezi
26-07-2010 04:38
monadiko tragoudi...kai i ermineia tis karezi korifaia!!!!!auti i xaraktiristiki vraxnada stn fwni tis apogeiwnei to tragoudi...apla Y-P-E-R-O-X-O
   marakixin
18-07-2010 03:25
τραγουδαρα!!!!!!!!! η ερμηνεια της Τζενης ειναι για μενα η κορυφαια....εχει ενα παθος και μια βραχαναδα που σε παει στον ουρανο και εκεινο το βλεμμα της σχεδον στο τελος του τραγουδιου,οταν ξερει οτι αυτο ειναι το τελευταιο της τραγουδι και σε λιγο θα πεθανει.....υπεροχηηηηηηηηηηηη
   τρατζιστορακι
29-06-2010 10:21


to teleio
tou teleiou
to teleio
teleio
   penguinroyal
06-08-2009 10:05
Ακούστηκε για πρώτη φορά το 1959 από την Τζένη Καρέζη, στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ».
Κυκλοφόρησε πρώτη φορά σε δίσκο 45 στροφών με την ερμηνεία της Μαίρη Λω (1959).
Έχει ηχογραφηθεί και από: Brenda Lee (1962), Connie Francis κ.α. με τον τίτλο «All alone am I» και στίχους του Arthur Altman


   g.chatzi
01-11-2008 14:10
Πάρα πολύ ωραίο τραγούδι. Έχει γίνει διεθνής επιτυχία.
   margatsif
02-02-2008 23:59
Το είπε μοναδικά και η Μελίνα Μερκούρη!!
   NEO KYMA
19-09-2007 02:55
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ ΣΤΗΝ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΑΣ
   quizas
05-03-2007 11:09
ναι πριν την ελλ. εκτελεση το εχει πει η μπρεντα λι
all alone am i ειναι ο αγγλικος τιτλος το εχω το τραγουδι
οποιος το θελει
αααααα νομιζω οτι η καρεζη το ειπε στο ''νησι των γενναιων''
   Ozymandias
22-02-2007 08:01
Ξερει κανεις απο ποια ταινια ειναι;
   Ανώνυμο σχόλιο
19-06-2006
Εγώ το έχω σε εκτέλεση Γαλάνη, Ιωαννίδη και έχει και αγγλικούς στίχους μέσα. Ξέρει κανείς τίποτα?
   Ανώνυμο σχόλιο
14-06-2006
Συμφωνώ για το ότι κάποιοι μεγάλωσαν με τέχνη κ έρωτα κ δεν παύω να παραπονιέμαι πως γεννήθηκα σε λάθος εποχή αλλά ρε παιδιά εμείς είμαστε οι ήρωες της δικής μας εποχής γιατί αν κ πιο σκληρή κ άχαρη εμείς κρατάμε την ψυχή μας ζωντανή και την ποτίζουμε με αιώνιες μουσικές, με έρωτα και ρομαντισμό. Μαρία απο Κύπρο.
   Ανώνυμο σχόλιο
18-05-2006
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΕΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
   Ανώνυμο σχόλιο
28-04-2006
Καποιοι μεγαλωσαν με τεχνη και ερωτα. Σήμερα αρκουν τα μπαζα του ΑΝΤ1! ΠΑΤΟΣ αδέρφια! Ζήτω η σκουπιδοβίσσιον!
   Ανώνυμο σχόλιο
03-04-2006
TAS: Αρκεί να υπήρχε σήμερα ένα κορίτσι,να το τραγουδήσεις μαζί του...
   Ανώνυμο σχόλιο
19-12-2005
min rwtate ton ourano,min rwtate kanena ti exei na pei....H mousikH tou manou ta leei ola...de xreiazetai na poume tipota!
   Ανώνυμο σχόλιο
27-10-2005
apisteuto!!!!!!!!!!!!!!
   Αφιερωμένο από elen14 - re8imno
για sekoulini -
18-05-2005 22:39
sbhse to dakri me to mantili soy....
na piv ton hlio mes apo ta xiloi soy...
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
πάει και έρχεται   ( ανώνυμη )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
otan to niwseis katalabaineis....   ( katia nafplio )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
logo sto logo kai xexastikame.... giati?giati?????
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Monadiko tragoudi to opoio teriazei apolita sti foni tis Haroulas mas.   ( Jorge )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Πόσο τυχεροί είναι οι άνθρωποι που μπορούν να γράφουν στίχους που αγγίζουν χιλιάδες ανθρώπων για τόσα πολλά χρόνια   ( ʼννα )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Πόσες φορές δεν έχουμε συνδέσει τραγούδια και στιγμές...Δεν μπορώ να σβήσω το δάκρυ κάθε που το τραγουδάμε μαζί...Ναι, το ξέρω...Μαζί! Εσύ στον ουρανό κι εγώ εδώ...   ( Μαριλένα )


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο