Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
68024 Τραγούδια, 219701 Ποιήματα, 26564 Μεταφράσεις, 26564 Αφιερώσεις
 

 Η μπαλάντα του Αντρίκου       
 
Στίχοι:  
Κώστας Βάρναλης
Μουσική:  
Μίκης Θεοδωράκης


Είχε την τέντα ξομπλιαστή
η βάρκα του καμπούρη Αντρέα.
Γυρμένος πλάι στην κουπαστή
ονείρατα έβλεπεν ωραία.

Η Κατερίνα κι η Ζωή,
τ’ Αντιγονάκι κι η Ζηνοβία.
Ω, τι χαρούμενη ζωή!
Χτυπάς, φτωχή καρδιά, με βία.

Τα μεσημέρια τα ζεστά
τη βάρκα παίρνανε τ’ Αντρέα
για να τις πάει στ’ ανοιχτά
όλες μαζί, τρελή παρέα.

Ήρθ’ ο χειμώνας ο κακός
και σκόρπισε η τρελή παρέα
Και σένα βήχας μυστικός
σ’ έριξε χάμω, μπάρμπα Αντρέα.




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 81.8%  (12 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 30485
      Σχόλια: 11
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσ...
1974
[2] Les bouzoukis
1978
[3] Μίκης Θεοδωράκης - 5...
2000
[4] Για το Γρηγόρη
2002
[4] Μια ζωή Ελλάδα
2004
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Viennezos, Michael @ 21-01-2003
   netriofron
24-04-2017 11:18
---------- ΕΠΙΣΗΣ :

1966 = Αντώνης Καλογιάννης ,[Ενορχηστρωση : Μικης Θεοδωρακης] -------- Αλμπουμ ''Микис Теодоракис ‎– Песни Микиса Теодоракиса'' , στην Σοβιετικη Мелодия ‎ (Д 021221-2) (1967) (Ηχογράφηση συναυλιας , στην Μοσχα τον Οκτωβρη του 1966) --------- https://youtu.be/5OAKvVD6W8E

1967 = Slavko Perović + Silvana Armenulić , [ΓΙΟΥΓ/ΒΙΚΑ !!!!!!!!!!] ,Διασκευη στιχων : Slavomir Perović ,και με τιτλο ''Katerina (I Balada Tu Antriku)'' ------- δισκακι ΕΡ στην Γιουγ/βικη Jugoton ‎(EPY-3742) και με τιτλο ''Krčmarice, Daj Mi Vina'' -------- https://youtu.be/Zq5UuWAJB5c

1968 = ''Duo Nanos'' : Dobrila Čabrić & Lari Nanos : Γιουγ/βικο ντουετο ,στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ,και με τιτλο ''Katerina'' ------- δισκακι ΕΡ στην Γιουγ/βικη Diskos ‎(EDK-3088) και με τιτλο ''Teodorakis'' -------- https://youtu.be/yl91Hd8ZJmY

1972 = ''The Marcians'' : Ανδρεας Μιχαηλ ,Θεοδοσης Χαμπης ,Αχιλλεας Αντωνιου & ο Αγγλος πιανιστας τους ο Freddie Folkes = Κυπριοι με καριερα στην Μ. Βρεττανια ,και με πωλησεις πανω απο 2 εκ. αλμπουμ στην καριερα τους !!! --------- Συλλογη ''Cyprus'' στην Αγγλικη CBS ‎– 65055

1977 = Γιάννης Μπογδάνος + Λιλή Τσιτριμπίνη -------- Συλλογη ''Greece, I Love You! No. 2'' στην Minerva Records ‎(SYMP 222054)

ΠΗΓΕΣ = [ https://www.discogs.com/search/?q=%27%27Saloniki%27%27&type=all ] - - - - [ https://www.discogs.com/search/?q=%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%81+%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81+%E2%80%8E%E2%80%93+%D0%9F%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B0+%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B0%27&type=all ]
   netriofron
16-01-2017 17:35
Το ποίημα του Βάρναλη «Η μπαλάντα του Αντρίκου» , ειναι γραμμένο για την Αιγινα.
Τα τέσσερα κορίτσια που αναφέρονται στο ποίημα είναι υπαρκτά πρόσωπα, όπως και ο καμπούρης Αντρέας που η βάρκα του είχε ξομπλιαστή τέντα.
(Απο ένα χρονογράφημα του Βάρναλη, το 1941 , στο οποίο παρουσιάζει το ποίημά του και διηγείται πώς γράφτηκε το ποίημα) [ https://sarantakos.wordpress.com/2015/09/06/antrikos/ ]

Στην εκτελεση του Γρηγόρη μπουζουκια παιζουν οι Κωστας Παπαδοπουλος & Λακης Καρνεζης

   netriofron
30-12-2016 21:10

Η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση της Μαριας Φαραντουρη !!!!!!!!!!!!!!! ----- Αλλος τιτλος ''Χτυπας φτωχη καρδια με βια''

1η : 1964 [Κυκλοφ. 14 Μαρτιου] = Γρηγόρης Μπιθικώτσης +++ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗΣ +++ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ !!!!!! [Ενορχήστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] ------ 45ρακι της HMV (7PG-3369) & στον κυκλο τραγουδιων του Μικη ''Πολιτεια Β" & αλμπουμ ''Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη'' (1974)

1964 [Ηχογρ. Ιουλιος] = Χορωδία Τερψιχόρης Παπαστεφάνου ------ Αλμπουμ ''Μίκης Θεοδωράκης - 5 κύκλοι τραγουδιών 1963-1966'' (2000) & στο αλμπουμ ''Μίκης Θεοδωράκης, Χορωδία Τρικάλων Και Ορχήστρα Διεύθυνση Τερψ. Παπαστεφάνου ‎– 4'' (1974) ------ https://youtu.be/vQrNiqY8iK0
1974 = Μαρια Φαραντουρη [Ενορχήστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] ------- Αλμπουμ ''Mikis Theodorakis Avec Maria Farantouri ‎– Les Bouzoukis De Mikis Theodorakis'' (Ηχογραφηση Γαλλιας ,στην Disc'Az ‎ (LPO 32532)
1978 = Αντώνης Καλογιάννης + Μαρια Φαραντουρη [Ενορχήστρωση : Μίκης Θεοδωράκης] ------- Αλμπουμ ''Μαρία Φαραντούρη Αντώνης Καλογιάννης : Τραγουδούν Μίκη Θεοδωράκη'' -------- https://youtu.be/tdml90qGvtA
1978 = Τέρης Χρυσός -------- Συλλογη ''14 Hits - Greece In Music'' ------- https://youtu.be/GotCoqpjurI
2002 = Μαρία Σουλτάτου ------ ''Για το Γρηγόρη'' ------ https://youtu.be/8KFzSh6cbJk
2004 = Μαρία Σουλτάτου + Λένα Αλκαίου ------- Αλμπουμ ''Μια ζωή Ελλάδα'' ---------- https://youtu.be/geN6wtVPdt0
   netriofron
30-12-2016 20:01
καλο
   netriofron
05-09-2016 09:28
Αλλος τιτλος ''Χτυπας φτωχη καρδια με βια''
Γρηγόρης Μπιθικώτσης ++++++++++ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗΣ +++++++++++ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ !!!!!!!!!!!!!
45ρι της HMV-3369 -- που κυκλοφορησε 14--3--1964 (Απο τον κυκλο τραγουδιων του Μικη ''Πολιτεια Β" )

( http://vinyl.gr/His%20master's%20voice%203351-3400.html )
   salaminiakar
03-06-2015 18:32
Ενα από τα τραγούδια της "Πολιτείας Β" 1964
   gkremistis
18-09-2012 11:48
Και η Μαρία Σουλτάτου.
   KNE !!!
31-08-2008 12:52
ΑΧ...ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...
   kotsiros...;p
02-05-2008 14:59
Για το 'αντρεα εν εχει τιποτε??????????????????????? παλε καλα...
   Ανώνυμο σχόλιο
26-02-2006
πολυ ωραια αν και περιεργα
   Ανώνυμο σχόλιο
09-02-2006
ki anazitw sta lipira tragoudia ma den mporw na vrw alla kainouria...etsi ki egw de tha s pw pote m pos panta tha se agapw...09/02


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο