Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
57812 Τραγούδια, 186899 Ποιήματα, 25327 Μεταφράσεις, 26491 Αφιερώσεις
 

 Ρόζα - 1996       
 
Στίχοι:  
Άλκης Αλκαίος
Μουσική:  
Θάνος Μικρούτσικος


Τα χείλη μου ξερά και διψασμένα
γυρεύουνε στην άσφαλτο νερό
περνάνε δίπλα μου τα τροχοφόρα
και συ μου λες μας περιμένει η μπόρα
και με τραβάς σε καμπαρέ υγρό

Βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο
μα τα κελιά μας είναι χωριστά
σε πολιτεία μαγική γυρνάμε
δε θέλω πια να μάθω τι ζητάμε
φτάνει να μου χαρίσεις δυο φιλιά

Με παίζεις στη ρουλέτα και με χάνεις
σε ένα παραμύθι εφιαλτικό
φωνή εντόμου τώρα ειν’ η φωνή μου
φυτό αναρριχώμενο η ζωή μου
με κόβεις και με ρίχνεις στο κενό

Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία
πώς η ιστορία γίνεται σιωπή
τι με κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένο
συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω
τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί

Αγάπη μου από κάρβουνο και θειάφι
πώς σ’ έχει αλλάξει έτσι ο καιρός
περνάνε πάνω μας τα τροχοφόρα
και γω μέσ’ στην ομίχλη και τη μπόρα
κοιμάμαι στο πλευρό σου νηστικός

Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία
πώς η ιστορία γίνεται σιωπή
τι με κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένο
συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω
τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί



 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 92%  (97 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 130190
      Σχόλια: 78
      Αφιερώσεις: 10
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Δημήτρης Μητροπάνος ...
1995
[1] Στου αιώνα την παράγ...
1996
[1] Υπάρχει και το ζεϊμπ...
2005
[1] Καλοκαίρια και Χειμώ...
2007
[1] Δημήτρης Μητροπάνος ...
2008
[2] Τους έχω βαρεθεί
2009
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   Αντώνης @ 27-11-2002
   katoidexia
17-03-2013 11:35
Καλό ταξίδι στον Αλκαίο. Αυτός είναι η μεγαλύτερη απώλεια...
   Nastazia Ferreri
16-05-2012 22:45
Αγάπη μου από κάρβουνο και θειάφι πώς σ' έχει αλλάξει έτσι ο καιρός... απίστευτο!
   Ελληνοκύπριος
06-05-2012 15:05
Καλό ταξίδι μεγάλε Μητροπάνε.
   SEPT
20-04-2012 11:24
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ....
   .X.DarkQueeN.X.
07-04-2012 02:33
κομμάτι από τα λίγα...είμαι καμμένη rockometalού κι όμως κάθε φορά που το ακούω μου βγάζει ένα περίεργο συναίσθημα...πολύ όμορφο...πως να το πω....δεν ξέρω....πράγματι ένα από τα ωραιότερα του song
   viv0o
02-02-2012 22:09
Βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο μα τα κελιά μας είναι χωριστά.........
Καθε φορα δεν παυει να με πιανει ενας πονος στο στηθος στο ακουσμα του.....
Ποσο με πονεσες ποτε δεν θα μαθεις.....
   Ελληνοκύπριος
14-01-2012 20:06
Θεσπέσιο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


   Ελληνοκύπριος
14-01-2012 20:05
Για τον ΧΑΙΝΗ:

Συμφωνώ με τον/ην MaN0u0u. Σκάσε βλάκα.
   litsa19892008
24-06-2011 17:45
Ρουλετα και μαλιστα ρωσικη. Εσυ με εμαθες το παιχνιδι αυτο. Το ειχες μαθει απο μωρο. Με κλειστα ματια εφερνα το μυλο στο σημειο που επρεπε. Η σφαιρα παντα ηταν του χεριου σου. Μην ανοιξεις τα ματια, μου ελεγες, το περιστροφο μας αγαπα.. Εκλεινα τα ματια κ η σφαιρα παντα ηταν στη σωστη θεση. Μια φορα τον γυρισα με ανοιχτα ματια και.. ΜΠΑΜ..
   dikefalos aetos
29-05-2011 17:02
to kalitero tragoudi ever... megale DIMITRI MITROPANO MEGA....!!!!!!
   steffie
16-01-2011 11:22
GAMATOOOOO!
   Medelegief
24-12-2010 04:43
απο τα καλυτερα...
   Stephie
08-11-2010 04:14
ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω τους στίχους μέχρι που τους ένιωσα.. τους έζησα.. αγαπημένο κομμάτι
   Αφιερωμένο από Γιωργος - Θεσσαλονικη, την πολη που λατρευ
για Ιριδα - Τρικαλα
07-10-2010 14:27
Αφιερωμενο στα δυο γλυκα σου ματια, μωρο μου..........
   Ria Hrakleio
06-06-2010 14:54
Πόσο πονάει αυτό το τραγούδι...
   MaN0u0u
01-05-2010 20:20
σκασε βλακα..
   ΧΑΙΝΗΣ
01-05-2010 13:27
ντροπή!!!!!
ύστερα από τρία σχεδόν χρόνια και κανείς μάλλον δεν διάβασε για την Ρόζα Λούξεμπουργκ όπως συνιστά παραπάνω ο φίλος ''Καλιγούλας''.

και έλεος πια με το μητροπανο!!!!!!
το τραγούδι είναι πρωτίστως του Αλκαίου - μικρούτσικου, είναι τόσο τέλειο που και εγώ να το πω θα είναι τέλειο.

   αντωνης κρητη
19-04-2010 16:13
den mporw na skeutw ti na grapsw...para mono na to akouw!
   Louk_98_010
21-03-2010 04:05
   Louk_98_010
21-03-2010 04:05
Δεν περιγράφεται με λόγια η τελειότητα αυτού του τραγουδιού.
Μία φορά το ακουσα και από εκείνη τη μέρα δεν ξεκολάω.
Έχω πορωθεί με αυτό το τραγούδι.
Κανένας δεν μπορεί να πει κακά λόγια γι' αυτό τραγούδι.
Απλά τέλειο....

   michalakis1958
17-02-2010 09:24
ole ole
   michalakis1958
17-02-2010 09:23
to kalitero tragoudi pou akousa
   melinakef
16-08-2009 04:20
   DIErector31
11-07-2009 05:22
αγαπη μου απο καρβουνο και θειαφι...
   mytweens
08-07-2009 23:42
THE BEST EVER
   ksifias
08-07-2009 11:13
το πρώτο τραγούδι που άκουσα στα 8 μου απο τον ΜΗΤΣΑΡΑ και το αφιερώνω στον πατέρα μου που το ακούγαμε μαζί
ΠΩΣ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΙΩΠΗ......
   happy face
16-06-2009 08:00
αυτο το τραγουδι ειναι απλα ΦΟΒΕΡΟ!!!!!!!!!!!!!!!
   ΜΑΡΙΑ.X
30-03-2009 10:05
ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!
   xxix86
23-01-2009 12:32
Τι να πεις γι' αυτό το τραγούδι
Ίσως το καλύτερο που έχει πει ο Μητροπάνος
   takisglo
01-12-2008 22:38
ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.... ΤΕΛΕΙΟΣ
   takhsa
16-11-2008 00:08
   ariton123
18-10-2008 17:45
ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΚΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΙΜΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ
   anastasoyla
14-10-2008 05:52
ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ...
ΜΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣΤΑ....

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.......ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟΣ.........
   marouli13
30-09-2008 13:40
athanatos (mairh)
   Erika N
18-08-2008 07:49
ΠΩΣ ΣΕ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΤΣΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ..... ΑΛΛΑΞΕΣ Κ ΕΓΩ ΕΜΕΙΝΑ ΙΔΙΑ. ΙΣΩΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΙΡΙΑΖΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΤΟΛΗ-ΔΥΣΗ. ΕΚΛΑΨΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΗΚΑ ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΔΥΕΙΣ ΕΝΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΑΝΑΤΕΛΩ!!!
   mpoupmouki!!
19-05-2008 12:26
φτανει ν μου χαρισεις 2 φιλια........
   Αφιερωμένο από rafael - aglantzia
για se mian kopelia p agapun - aglantzia
30-04-2008 09:50
min me vlepis toso mudiasmeno!!!se parakalo poly!!!
   Αφιερωμένο από cybelle - milton
για cybelle - milton
06-03-2008 04:42
tragoudi tou mitropanou
   black roses
24-12-2007 11:22
   καλιγουλας
19-12-2007 10:05
Εκδόσεις Κοροντζη , για να μην δωσετε και πολλα. 2,5 ευρώ κάνουν δυο τρία βιβλιαράκια της.
   καλιγουλας
19-12-2007 10:02
να αφήσω και γω το τηλέφωνο μου όπως ο Λεώ από πάνω, μήπως και βρω καμία ναζιάρα Ρόζα.
Άι Ροζα Λούξεμπουργκ τι σου χω φυλαγμένα, να ανοίξουμε και κανένα βιβλίο να δούμε τι ήταν η κυρία....
   Αφιερωμένο από καποια - Αγρινιο
για Πάνο - Αγρίνιο
12-11-2007 15:40
Αφιερωμένο σε έναν παλιό μου έρωτα................!!!
   lithium
29-07-2007 05:16
φανταστικο τραγουδι... απλα υπεροχο
   Leonelo
25-06-2007 14:35
Απλά τέλειο
   Φένια!!!!!
13-03-2007 10:22
Δεν χρειάζονται λόγια, αρκεί μια υπόκλιση!!!!!!
   maria_1607
22-01-2007 09:29
are mitropano mega!
   Αφιερωμένο από ABLY22 - ATHENS
για SEX23 - ATHENS
29-10-2006 05:14
APAIXTO KOMMATI!!!!!
   Αφιερωμένο από kapoia - opou 8elw
για pappou m - opou 8elei
06-09-2006 08:25
min mas koitazeis moudiasmenos
sixwra me p den katalaveneis ti lene ta computers ki ari8moi
esi allwste milas tin glwssa tis 4ixis tis kardias k gi auto ise monadikos gia mena! na sai panta kala k
   lewnidas0101
27-08-2006 19:04
Pws exei allaksei etsi o kairos?Einai kairos gia allages?Kai oi ari8moi opou pote den tous katalabe kaneis lene panta thn alh8eia.Panta na eisai edw me twn matiwn sou th fwtia shmaia, se perimenw sta kleista para8yra na allaksoume koubentes.Wstoso na grafeis th zwh sou se ena megalo poihma kai na to teleiwseis otan 8eleis esy.Ki ayto epeidh stis skoteines kamares pou pernw, meres kai nyxtes trigyrnw gia na brw ta para8ura...ma ta para8ura den uparxoun h' den mporw na ta brw...Isws na einai kalytera etsi, isws to anoigma sto fws na ferei mia nea tyrannia

Lewnidas Papoutshs (697 9142024).
   Ανώνυμο σχόλιο
06-07-2006
τέλειος ο μητροπάνος
   Ανώνυμο σχόλιο
05-07-2006
ειναι καταπληκτικο.με εκφραζει.ειναι απο τα αγαπημενα μου.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
   whitetiger
23-06-2006
Πραγματικά υπέροχο και εκφράζει πολλες και διάφορες καταστάσεις γι αυτό ο καθένας που τ' ακούει το προσαρμόζει στα μέτρα του. Είναι απ' τα αγαπημένα μου
   Ανώνυμο σχόλιο
27-04-2006
μορφή! , το καλύτερο ζεϊμπέκικο
   Ανώνυμο σχόλιο
26-04-2006
αυτά είναι τραγούδια ύμνοι
   nafpaktos
02-04-2006
απο τα μεγαλυτερα της ελληνικης δισκογραφιας!
   Ανώνυμο σχόλιο
30-03-2006
telios den mporw na pw tpt (K)
   Ανώνυμο σχόλιο
28-03-2006
ise mia dinami dimitri sto elliniko pentagrammo
   Ανώνυμο σχόλιο
28-03-2006
Μητροπάνος. Η όαση στην άθλια ερημο του ελληνικού τραγουδιού της δεκαετίας του '90
   Ανώνυμο σχόλιο
23-03-2006
τελικα μαλλον η αναγκη φιλοτιμο γινετε και οχι ιστορια , σιςπη οχι γιατι σου κλεισαν το στομα αλλα γιατι δεν εχεισ τι να πεις
   Ανώνυμο σχόλιο
23-03-2006
poly kalo
   Ανώνυμο σχόλιο
10-03-2006
EKfrazei enan Vari Antra anazitontas Nostalgika AGAPI..Tragoudi me Ta OLA TOU
   Ανώνυμο σχόλιο
10-03-2006
Autoi Oi Tropoi mas Kratane akoma Zontanous Giwrgos
   Μιχάλης
09-03-2006
gamatooooooooo
   Ανώνυμο σχόλιο
08-03-2006
den akousa pio telio tragoudi.............constantinos
   Ανώνυμο σχόλιο
21-02-2006
to kalitero zeimpekiko mazi me ta ladadika. Mitropane eisai megalos!!!!!!! (kostas)
   Ανώνυμο σχόλιο
10-02-2006
H Roza einai to kalitero tragoudi pou exw akousei sth zwh mou
   Ανώνυμο σχόλιο
02-01-2006
an kai den akouw tetoio stilaki songs..... pwrwshhhh TRAGOUDARA (natasa)
   Ανώνυμο σχόλιο
29-12-2005
TRAGOUDARAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!
   Ανώνυμο σχόλιο
11-09-2005
o Mhtropanos einai san to krasi: oso pernaei o kairos ginetai kaluteros! (Kel)
   Ανώνυμο σχόλιο
28-07-2005
auto to tragoudi kai auti i foni mas kanoun perifanous pou einaste ellines kai exoume etsi gnisies ellinikes fones kai kalous sin8etes pou dimiourgoun auta ta tragoudia
   Αφιερωμένο από Qanasshs - Berkeley
για Antwnis - Berkeley
17-07-2005 16:10
Megalo tragoudi, megalos xoros, megalh vradia!
   Αφιερωμένο από rf -
για weedf -
17-07-2005 06:05
Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία
πώς η ιστορία γίνεται σιωπή to pio oraio tou mitropanou den einai...?
   Ανώνυμο σχόλιο
16-07-2005
ta polla logia einai ftoxia
   Ανώνυμο σχόλιο
26-06-2005
fovero tragoudi kai apaixtos ''poihths"'o alkaiou
   Nταλαρόφιλη
09-05-2005
Ίσως είναι από τα ωραιότερα τραγούδια του Μικρούτσικου και του Αλκαίου. Μοιάζει σάν να είναι κατά κάποιον τρόπο η συνέχεια του "Ερωτικού"...
   Ανώνυμο σχόλιο
01-03-2005
ΥΜΝΟΣ
   Ανώνυμο σχόλιο
26-02-2005
exei magikh fwnh o mitropanos! kai h mousikh tou mikroutsikou einai teleia!
   Ανώνυμο σχόλιο
21-02-2005
apexto!!!
   Ανώνυμο σχόλιο
13-02-2005
TRAGOUDARA....
   Ανώνυμο σχόλιο
11-02-2005
ΤΟ τραγούδι!!!!!!!
   Ανώνυμο σχόλιο
27-01-2005
ena fantastiko tragoudi apo mia yperoxh fwnh
   Αφιερωμένο από kolos - burdelo
για PSOLITSA - KOLOS
17-11-2004 12:39
SALTA KAI GAMISOU POUTANA
   Αφιερωμένο από Kostas Fragolias -
για Alex Partheni -
14-04-2003 16:44
Mpas kai matheis na to tragoudas giati mas exeis parei ta aftia..:)
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
AAAAAX re Roza ax ti mas kaneis !!!!!   ( Q )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
ενα απο τα καλυτερα του τραγουδια(μπαμπης)
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
ΚΛΑΣΙΚΟ!   ( Χρήστος )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
υπεεεερρρροοοοχοοοο   ( lucy )
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
tromero tragoudi k tromeros k o Mitropanos   ( Nontas )


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο