Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
84134 Τραγούδια, 230490 Ποιήματα, 28006 Μεταφράσεις, 26570 Αφιερώσεις
 

Η Κρασογιώργαινα - 1966       
 
Στίχοι:  
Νίκος Καζαντζάκης
Μουσική:  
Μάνος Χατζιδάκις


Nειρεύονταν η Kρασογιώργαινα
σεργιάνιζε, λέει, με τον καλό της
σ’ ένα κλειστό περβόλι και χαμογελούσε...
Δεν ήταν ο Kρασογιώργης ο χοντρομπαλάς
παρά ένα λυγερό παλληκάρι...
Στριμμένο αγκάθα το μουστάκι του,
μαλλιά μακριά, κορακάτα,
στη ζωνη ασημοπίστολα
κι η αναπνιά του μύριζε κανέλλα...
Ίδιος, απαράλλακτος ο Aθανάσιος Διάκος!




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 73.4%  (3 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 6913
      Σχόλια: 3
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[1] Καπετάν Μιχάλης
1966
[2] 12 + 1 Τραγούδια του...
1969
[3] Μάνος Χατζιδάκις - 4...
2006
[4] Ρεσιτάλ
1989
[5] Η Φλέρυ Νταντωνάκη σ...
1991
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   KONSTANTINOS @ 26-11-2005
   netriofron
02-02-2018 23:50

Γράφτηκε για τη θεατρική παράσταση του θρυλικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη ''Καπετάν Μιχάλης'' (1953), από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, που έκανε πρεμιέρα στις 30 Ιουλίου 1966.
Σε διασκευή των Γεράσιμου Σταύρου & Κώστα Κοτζιά ,σκηνοθεσία του Μάνου Κατράκη και σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.
Τα επτά τραγούδια της ερμήνευε ο Γιώργος Ρωμανός.
Όπως αναγράφεται στο εσώφυλλο του άλμπουμ :
...... οι στίχοι των τραγουδιών σχηματίστηκαν από αυτούσιες φράσεις του Ν. Καζαντζάκη ,που περιέχονται στο βιβλίο του ‘'Καπετάν Μιχάλης'’ ....... Κ Α Ι ...... την επιλογή και σύνθεση σε επτά ενότητες έκαμε ο Γεράσιμος Σταύρου......



1η : 1966 = Γιώργος Ρωμανός , , Ενορχήστρωση & πιάνο : Μάνος Χατζιδάκις , -------------- Αλμπουμ ''Καπετάν Μιχάλης'' , @@@@@ Ηχογραφήθηκε μεταξύ 10-19 Ιουλίου του 1966 @@@@@ ---------------- https://youtu.be/XkWVPne4BG0


1969 = Αρλέτα (= Αργυρώ-Νικολέττα Τσάπρα) (+ κιθάρα) , ,Ενορχήστρωση : Γιώργος Κοντογιώργος

1970 !!!!!! = Φλέρυ Νταντωνάκη (= Ελευθερία Παπαδαντωνάκη) , στο πιάνο συνοδεύει ο ίδιος ο Μάνος , ---------------- Αλμπουμ ''Η Φλέρυ Νταντωνάκη στα "Λειτουργικά" του Μάνου Χατζιδάκι'' (1991) @@@@@ Τα τραγούδια του δίσκου ''Λειτουργικά" ,ηχογραφήθηκαν ζωντανά, στο σπίτι του Μάνου ,στην Ν. Υόρκη το 1970. @@@@@ , & αλμπουμ ''Ο Καπετάν Μιχάλης και ο κύκλος του C.N.S.'' (1975)

1989 = Σπύρος Σακκάς : Βαρύτονος , ------------- https://youtu.be/ZF6PJQdWZ_A

2006 = Μανώλης Λιδάκης , , Ενορχήστρωση : Νίκος Κυπουργός ,


ΠΗΓΕΣ = [ https://www.discogs.com/search/?q=%CE%97+%CE%9A%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B1%09&type=release ] - - - - [ http://www.lifo.gr/articles/music_articles/131817 ]
   Μιρικόγκος
04-01-2015 11:59
   παρις
12-05-2012 04:00
Θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Νίκ. Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης», Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, 1966, σκηνοθ: Μάνος Κατράκης. Επιλογή κειμένου - διασκευή σε στίχους: Γεράσιμος Σταύρου. 2η εκτέλεση: Φλέρυ Νταντωνάκη, 1972.


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο