Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
72272 Τραγούδια, 224135 Ποιήματα, 27190 Μεταφράσεις, 26567 Αφιερώσεις
 

 Θα σπάσω κούπες       
 
Στίχοι:  
Παραδοσιακό
Μουσική:  
Παραδοσιακό

Περιοχή:  
Μικρά Ασία - Ιωνία

Θα σπάσω κούπες για τα λόγια που `πες
και ποτηράκια για τα πικρά λογάκια
αμάν άμαν, πια μικρό μην κλαις
αμάν άμαν, κι έχεις ό,τι θες

Σπάω τα πιάτα για τα δυο σου
μαύρα μάτια

Εψές το βράδυ είδα στ’ όνειρό μου
πως είχες τα μαλλάκια σου ριγμένα στο λαιμό μου
αμάν άμαν, πια μικρό μην κλαις
αμάν άμαν, κι έχεις ό,τι θες

Σπάω τα πιάτα για τα δυο σου
μαύρα μάτια




 Στατιστικά στοιχεία 
       Δημοφιλία: 92.4%  (13 ψήφοι)
      Αναγνώσεις: 98522
      Σχόλια: 18
      Αφιερώσεις: 0
 
   

 Δισκογραφία 
 
[4] Ιωνία
1996
[5] Η Δόμνα Σαμίου στο Μ...
1999
[6] Ελευθερία Αρβανιτάκη
1984
[6] Ελευθερία Αρβανιτάκη...
1995
[6] Δυνατά 1986-2007
2008
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Αφιέρωσέ το κάπου
Νέα μετάφραση
Εκτυπώσιμη μορφή
Αποστολή με email
Διόρθωση-Συμπλήρωση
 
   
 
   galanta, Νικόλας @ 08-11-2002
   Viennezos
20-01-2008 17:12
Ως προς τον ρυθμό του τραγουδιού, το ένθετο του δίσκου "Ιωνία" (Lyra, 1996) λέει:

"Μικρασιάτικο ερωτικό τραγούδι πάνω σε τετράσημο ρυθμό 4/4 (Τσιφτετέλι). Ανήκει στον έσω πρώτο ήχο (maqam Ussak) και η μελωδία κινείται μέσα στα όρια του πρώτου τετράχορδου. [...]"
   netriofron
11-10-2017 11:04



ΕΠΙΣΗΣ :

Χορός / Ρυθμός / Είδος : Τσιφτετέλι


1977 = Αλεξάνδρα (Κυριακάκη), ,Ενορχηστρωση & μπουζούκι : Χρήστος Νικολόπουλος ,------------ Αλμπουμ ''Αλεξάνδρα 2 - Κάθε βράδυ'' --------------- https://youtu.be/1uKFuCnpd2I

1984 = Ελευθερία Αρβανιτάκη , ,Ενορχηστρωση : ''Οπισθοδρομική Κομπανία''

1984 = Αλεξάνδρα Τσουκαλά ------------- Αλμπουμ ''Βιονυσιακά Τσιφτετέλια''

1984 = Κατερίνα Ξηρού , ,Μπουζουκι : Ιορδάνης Τσομίδης , ---------------- Αλμπουμ ''Ιορδάνης Τσομίδης ‎– Τα ταξίμια του Ιορδάνη'' -------------- https://youtu.be/o1gHaHwQa9c

1994 = Έλενα Γιαννακάκη , ,Ενορχήστρωση : Δημήτρης Καπηλίδης , ,Βιολι : Νικος Χατζοπουλος , ------------ Αλμπουμ ''Για το χατήρι μιας παλιάς αγάπης'' , στην Panivar ‎ (PA 5628) ------------- https://youtu.be/5rWfx15lbeU

1994 = Βαγγέλης Κονιτόπουλος, ,Διασκευη : Βαγγέλης Κονιτόπουλος -------------- στο 2πλο αλμπουμ ''Αυτά Που Λέγαμε Τότε'' (1995) --------------- https://youtu.be/1sOK0ACgvAs

1995 = Μαρία Σουλτάτου + Χορωδια : Γιωργος Ζορμπας , Γιωτα Λυδια , Κατερινα Ρανιερη , Λευτερης Τατσης και Χρυσουλα Χριστοπουλου. ,Ενορχήστρωση : Θέσια Παναγιώτου , ---------------- Συλλογη ''Θέσια Παναγιώτου ‎– Ονείρου Ελλάς (Συνοπτική ιστορία του Ρεμπέτικου)'' (Απο την μουσικη παρασταση ''Ονειρου Ελλας'' , σκηνοθεσια του Κωστα Φερρη και μουσικη επιμελεια της Θεσια Παναγιωτου , το 1995 ) -------------- https://youtu.be/2Nfi7BxEoIU

1996 = Χρήστος Δάντης (= Χρήστος Βλαχάκης) ---------------- στο CD ''Φώνη Βοώντος - 18 Παραδοσιακά Τραγούδια + 1'' --------------- https://youtu.be/2E6tLU5dRuk

1996 = Γιώτα Βέη , ,Ενορχηστρωση & Ουτι : Αντώνης Απέργης , ,Βιολί : Κυριάκος Γκουβέντας , --------------- https://youtu.be/AWv837jJ-mM

1998 = Χρήστος Δάντης (= Χρήστος Βλαχάκης) ---------------- στο CD ''Κώστας Τουρνάς - Χρήστος Δάντης ‎– Live'' -------------- https://youtu.be/RHHcK79VB_Q

1998 = Δόμνα Σαμίου , ,Βιολί : Νίκος Οικονομίδης , ---------------- στο CD ''Δόμνα Σαμίου ‎– Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών'' (1999) (Ζωντανή ηχογράφηση συναυλίας για τα εβδομηκοστά γενέθλια της μεγάλης ερμηνεύτριας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το 1998) ---------------- https://youtu.be/31fbn_u8Ry0

1998 = Ουρανία Σινοπούλου , ,Ενορχηστρωση : Γιώργος Κωνστάντζος , ,Βιολί : Κυριάκος Γκουβέντας ,--------------- Συλλογη ''Έλληνες Ακρίτες ‎– The Guardians Of Hellenism Vol.3 - Σμύρνη Ιωνία'' & στο CD ''Ιωνία - Σμύρνη'' (2004) ----------------- https://youtu.be/-Td-fubctoc

2003 = Ελευθερία Αρβανιτάκη , ,Ενορχηστρωση : Γιώργος Ζαχαρίου , ---------------- στο CD ''Eleftheria Arvanitaki ‎– Live'' (Ζωντανη ηχογραφηση απο το ''Vox'' το Mάρτιο του 2003) & στο CD ''Ελευθερία Αρβανιτάκη ‎– Χίλιες βραδιές'' (2009)

2012 = Αντιγόνη Κατσούρη ‎ ------------- στο CD ''Ένα Χαμόγελο για το Αύριο'' ------------- https://youtu.be/RSRZB94_CdM


ΠΗΓΗ = [ https://www.discogs.com/search/?q=%CE%98%CE%B1+%CE%A3%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%89+%CE%9A%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B5%CF%82%09&type=all ]
   sekarius
15-05-2017 23:23
https://youtu.be/MgZrzZTQN-o

1928

MAΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ
   longieth
12-03-2017 16:58
Με την Μαρίνα Σάττι
https://www.youtube.com/watch?v=l55LUEfnbX8
   longieth
12-03-2017 16:56
Με την Μαρίνα Σάττι
https://www.youtube.com/watch?v=l55LUEfnbX8
   netriofron
29-08-2016 21:27
1η = Ελευθέριος Μενεμενλής ++++++++ Γιώργος Τσανάκας = 21--7--1907 ( η του 1912 =Δίσκος Favorit Record / 1-59086 / 7058T ) στην Σμύρνη.
2η = Σμυρνέϊκη Εστουδιαντίνα, τίτλος "Tchifte-Τelli", Σμύρνη (~1910)
3η = Χορωδία, τίτλος "Τσιφτετέλι", Σμύρνη (~1910)
4η = Χορωδία, τίτλος "Τσιφτετέλι", ανατύπωση της 3ης εκτέλεσης στις ΗΠΑ (~1915)
5η = Μαρίκα Παπαγκίκα = Φεβρ. του 1928 [Νεα Υορκη] (δισκος Columbia USA 56100F ) (Συλλογη
''Various ‎– Τα Ρεμπέτικα-02 (Περίοδος Α΄ 1850-1922) '' (2010).
6η = Κώστας Καρίπης 1928--'29 (δισκος POLYDOR Γερμανίας V-50254 )

[ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΠΑΠΙΣΤΑ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ,ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ "Αρχέτυπα του ρεμπέτικου" ].
   DjangoFournelo
07-11-2015 02:16
παιδες ειναι yaniyorum ben(αναψα-καιγομαι) seviyorum sen(σ αγαπω)
   NONONONO!
08-05-2014 18:19
σπαστες ολες!!!
   krhtikoss
19-09-2012 14:09
τελειο του 1907
   golfw1986
06-03-2010 08:00
   DiAngelo
15-10-2007 10:43
ΚΑΡΣΙΛΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ!!!!!!
ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΑΝΑΠΕΙ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ Η' ΤΟ ΧΟΡΕΨΕΙ ΘΑ ΤΟΥ ΣΠΑΣΩ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ!!!!!!!!!!!
   record
18-10-2006 13:56
Πρώτη εκτέλεση την δεκαετία 1910-1920 στην Αμερική με την πολύ μεγάλη Μαρίκα Παπαγκίκα και φυσικά με κάποιους στίχους στα Τουρκικά. Αυτά για την ιστορία του τραγουδιού.
   Ανώνυμο σχόλιο
20-05-2006
δεν μου αρέσει όταν ματαφράζονται τραγούδια που περιλαμβάνουν κάποιους ξένους στίχους ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει με τραγούδια των... γειτόνων μας για λόγους εθνικούς. Επιτέλους, αφήστε τα τραγούδια όπως τα έλεγαν παλιά οι γιαγιάδες και μην τα περνάτε απο το εθνικό κόσκινο πρώτα! yaniorum ben seviyorum sen τσιφτετέλι αμάμ γιάλα για λελέλι....
   Ανώνυμο σχόλιο
17-02-2006
Τραγούδι από τον πρώτο ομώνυμο δίσκο της Ελευθερίας, παίζει η Οπισθοδρομική Κομπανία. Με αυτό το τραγούδι-που της ταιριάζει γάντι, καθώς η Ελευθερία ανήκει στην ανατολίτικη σχολή ερμηνείας του λαικού- έκανε τη μεγάλη είσοδο στη σόλο καρίερα, έπειτα από την Οπισθοδρομική.
   Ανώνυμο σχόλιο
17-02-2006
άμαν, άμαν yaniorumben, άμαν άμαν seviyorumsen-τα τούρκικά μου δεν είναι καλά τελευταίως...:)
   Ανώνυμο σχόλιο
10-02-2006
Αυθεντικό τσιφτετέλι. / oikon7
   Ανώνυμο σχόλιο
24-11-2005
Το αφιερώνω στο βαρβατίλα μου γιατί το τραγούδι ήταν ταμάμ για κάτι που είπε χτές το απόγευμα.Η μπουκλίτσα σου!!!
   Ανώνυμο σχόλιο
<5/1/2005
Απλώς υπέροχο   ( Αγγελική )


Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο